Mooiste kastelen Portugal

Voel je voor even een prins(es)! De mooiste kastelen in Portugal

Als we denken aan Portugal zijn de kernwoorden al snel een zonnig klimaat, geweldige stranden in het zuiden en de beste golven voor surffanaten. Maar laten we ook vooral de flinke dosis aan cultuur niet vergeten. Want naast prachtige steden vind je de mooiste kastelen in Portugal. We zetten onze favorieten op een rij! 

Kastelen in Portugal: zijn die er?

Heb je – met enkel Spanje als buurland – kastelen nodig om je land te verdedigen? Zeker! Zo blijkt uit het grote aantal kastelen dat je in Portugal vindt. Misschien niet zoveel als in Italië, waar we eerder een lijst met mooie kastelen voor maakten, maar wel heel bijzondere en mooie kastelen. Kijk maar mee naar onze favorieten!

Palácio da Pena (Sintra)

Mooiste kastelen Portugal: Palacio de PenaBij mensen die een beetje bekend zijn met Portugal zal dit kasteel zonder twijfel als eerste te binnenschieten. Dit kasteel (of paleis, zoals het officieel eigenlijk wordt genoemd) is het paradepaardje van de Portugezen.

Laten we eerst even een korte introductie over Sintra, waar dit kasteel ligt, geven. Het is niet moeilijk te bedenken waarom de koning dit gebied ooit uitkoos als zijn zomerresidentie. Weg van de drukte van Lissabon! Sintra biedt steile steegjes, kleine terrasjes en prachtige kastelen en paleizen.

En het absolute hoogtepunt is het sprookjesachtige Palácio Nacional da Pena, dat inmiddels op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het wordt door de vele kleuren, bijzondere torentjes en onverwachte poortjes ook wel pretpaleis genoemd. En dan heb je nog niet eens het interieur gezien, dat stiekem nog vele malen extremer is. Neem zeker een kijkje in de Arabische zaal met kleurrijke fresco’s!

Sintra biedt trouwens meer mooie kastelen en paleizen:

  • Palácio National de Sintra werd in de 14e eeuw gebouwd in opdracht van koning João en in 16e eeuw uitgebreid met elementen in Moorse stijl. Tot de 19e eeuw was het de zomerresidentie van de koninklijke familie en nu is het vooral het domein van toeristen. Vergaap je aan de opvallende torens in melkflesvorm en de hal met enorme kunstwerken van vogels.
  • Voor een mooi uitzicht over Sintra ‘beklim’ je het 8e-eeuwse Castelo dos Mouros, dat door de immense kasteelmuren doet denken aan de Chinese Muur. Vanaf het kasteel schiet je de mooiste plaatjes van Pálacio de Pena en bij helder weer kan je zelfs de kust zien liggen. En dat terwijl deze op ca. 15 km afstand ligt!
Mooiste kastelen Lissabon; Sintra, Tivoli Palacio De SeteaisOp kastelenjacht in Sintra? Bij Tivoli Palacio De Seteais waan je jezelf ook écht even prins(es). In dit ultiem luxe en vooral charmante hotel waan je je terug naar de 18e eeuw. Je hebt daarnaast uitzicht op Palácio Nacional da Pena.

Castelo de Montemor-o-Velho (Coimbra)

Mooiste kastelen Portugal: Montemor O VelhoOoit regeerden de Romeinen, Moren, christenen en katholieken over het gebied waar je dit bijzondere kasteel vindt. Allen vochten ze om dit kasteel in Coimbra, dat dankzij haar strategische ligging enorm gewild was.

Gevechten of niet; het kasteel heeft de tand des tijds redelijk overleeft. De dubbele ovalen muren en zelfs enkele torens staan nog steeds overeind. Enkele van deze torens kun je nog steeds beklimmen. Met een geweldig uitzicht over de Mondego vallei als beloning!

Montemor-o-Velho biedt trouwens meer bezienswaardigheden dan enkel het kasteel. Neem ook zeker een kijkje bij het klooster Convento de Nossa Senhora dos Anjos, de kerk Igreja de São Martinho en de kapel Capela de S. Sebastião.

Castelo de Óbidos (Óbidos)

Naast dat dit kasteel in midden-Portugal – met haar ronde en vierkante torens – prachtig is, vertelt het ook nog eens een mooi verhaal. Het kasteel werd in de 8e eeuw door de Moren gebouwd en vervolgens door de koning cadeau gedaan aan zijn bruid op hun trouwdag. Wow, zo’n trouwgeschenk willen wij ook wel!

In de 14e eeuw werd het kasteel overigens gerestaureerd en nog steeds is het in goede staat. Wie de 14 meter hoge muren durft te trotseren, wordt getrakteerd op een spectaculair uitzicht. De smalle straatjes binnen de stadsmuren nodigen daarnaast uit tot een flinke slentersessie. Je waant je even terug in de tijd!

Mooiste kastelen Portugal: Obidos, Praia D'El Rey Marriott Golf & Beach Resort Tijdens een verblijf in Praia D’El Rey Marriott Golf & Beach Resort word je compleet in de watten gelegd door het gastvrije personeel en kun je rekenen op o.a. een geweldig zwembad en uitgebreide wellnessfaciliteiten. De koning te rijk!

Castelo de São Jorge (Lissabon)

Mooiste kastelen Portugal: Sao JorgeLissabon wordt – doordat het net als Rome op heuvels is gebouwd – ook wel de ‘stad van de zeven heuvelen’ genoemd. Rondom deze heuvels gaan veel verhalen en inwoners blijven er over discussiëren. Zijn het er wel echt zeven of toch stiekem acht en hoe zijn ze ontstaan?

Feit blijft dat je door de heuvels kunt rekenen op prachtige uitzichtpunten in de stad. Met name vanaf de hoogste heuvel van de stad, São Jorge. Op de top van deze heuvel vind je het Castelo de São Jorge. Beklim het kasteel voor een uitzicht over het historische centrum en de Taag.

Het kasteel mag dan al uit de 6e eeuw v.Chr. stammen, het is zeker niet meer in originele staat. In 1755 werd de Portugese hoofdstad getroffen door een grote aardbeving. Een groot deel van het kasteel werd verwoest en de bewoners lieten het daarna links liggen. Pas een eeuw of twee later startte men met de werkzaamheden om het kasteel in ere te herstellen. Anno 2019 is het één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Lissabon.

Als je dan toch in Lissabon bent, neem ook een kijkje bij Torre de Belém. Officieel is deze 16e-eeuwse toren geen kasteel, maar door haar grandeur heeft het er zeker wat van weg. Je vindt de toren aan de oever van de Taag.

Nog meer mooie kastelen in Portugal

Naar verluidt – maar we hebben het echte cijfer niet boven tafel gekregen – zijn er zo’n 400 tot 500 kastelen in Portugal. En kiezen voor dit artikel was dan ook zeker niet makkelijk. We voegen daarom nog een paar bijzondere aan het lijstje toe:

  • Castelo do Sabugal is zonder twijfel een van de best bewaarde kastelen in Portugal. En nog altijd is het 19e-eeuwse kasteel nabij de Spaanse grens – dat hoog boven de stad uittorent – dé trots van de inwoners. En voor jou een geweldige kans om te genieten van een dito uitzicht. Als je de torens beklimt althans…
  • Het belangrijkste kasteel in het noorden van Portugal? Dat is het middeleeuwse Kasteel van Guimarães. Het werd gebouwd in de 10e eeuw en was voor die tijd zonder meer opvallend door de vorm waarin het ooit werd gebouwd; een pentagram met acht rechthoekige gekanteelde torens. In 2007 werd het uitgeroepen tot één van de zeven wonderen van Portugal.
  • Of je in de populaire Algarve ook kastelen vindt? Jazeker! Het bekendste voorbeeld is het Kasteel van Silves in het gelijknamige middeleeuwse stadje Silves. Het Moorse kasteel, gerealiseerd met rood zandsteen uit nabijgelegen groeven, bestaat anno 2019 voornamelijk uit de muren. Binnen de muren vind je nog enige restanten, waaronder enkele putten. Het uitzicht daarentegen is fenomenaal.

Welk van deze kastelen in Portugal zou jij graag willen bezoeken?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *