Mooiste kastelen Italië

Kastelenjacht! De mooiste kastelen in Italië

Als we denken aan Italië zijn de kernwoorden al snel een zonnig klimaat, voortreffelijke pasta’s, de lekkerste ijsjes en uitgestrekte wijngaarden. Maar laten we ook vooral de flinke dosis aan cultuur niet vergeten. Want naast prachtige steden vind je de mooiste kastelen in Italië. We zetten onze favorieten op een rij!

Om teleurstelling te voorkomen, helpen we je meteen even uit de droom; een roadtrip langs de door ons geselecteerde mooiste kastelen in Italië is onmogelijk. In elk geval in één vakantie. Je vindt ze namelijk verspreid door het land. Daarom bij elke kasteel ook een duidelijke vermelding van de bestemming. Dan zie je meteen of dit te combineren is met de door jou geboekte of nog te boeken vakantie.

Rocca Scaligera (Gardameer)

Mooiste kastelen Italië: Rocca Scaligera, Sirmione (Gardameer)Het Gardameer is een populaire Italiaanse vakantiebestemming onder onze reizigers. En dat is niet alleen door de aanwezigheid van het immense meer en de omliggende stranden. Nee, ook de gemoedelijke sfeer en de vele mogelijkheden voor uitstapjes dragen hieraan bij.

Een van de populairste reisdoelen voor een dagje uit? Het stadje Sirmione, aan de zuidover van het Gardameer. En dit is precies waar je een van de mooiste kastelen van Italië vindt; Rocca Scaligera.

Het kasteel werd gebouwd in de 13e en 14e eeuw en in zijn geheel opgetrokken uit bakstenen en natuurstenen. Ook het uitzicht liegt er niet om. Wie zich waagt aan een klim van ca. 150 treden wordt getrakteerd op een geweldig uitzicht over het stadje en het meer.

Mooiste kastelen Italië: Rocca Scaligera Gardameer, Suisse HotelWil je in Sirmione verblijven i.p.v. er slechts een dagje naartoe? We tippen Suisse Hotel. Dit is een gezellig driesterren familiehotel nabij de oevers van het Gardameer en op ca. 1,5 km afstand van het kasteel.

Castello Scaligero (Gardameer)

Mooiste kastelen Italië: Castello Scaligero, Borghetto (Gardameer)We blijven nog even aan het Gardameer. Want in de middeleeuwen wist men hier meerdere mooie kastelen te bouwen. Zo vind je in het onbekende Borghetto sul Mincio, dat op ca. 15 km van het bekendere Peschiera del Garda ligt, Castello Scaligero.

Je moet er wel wat voor over hebben om het kasteel te bereiken. Waar het vroeger bereikbaar was via drie ophaalbruggen, is er daar nu nog maar eentje van intact. En als je die wilt bereiken, dien je eerst een pittig wandelpad vanuit het dorpje te volgen. Castello Scaligero ligt namelijk bovenop de heuvel Borghetto.

Of het de moeite loont? Dat zonder meer, want dit pareltje staat niet zonder reden in ons rijtje van mooiste kastelen van Italië. Laat je vooral verrassen na de klim!

Het kasteel mag dan de highlight zijn van Borghetto sul Mincio, maar dat is geen reden om de rest van het dorpje links te laten liggen. Sterker nog; het is een van de borghi più belli d’Italia, ofwel een van de mooiste dorpjes van Italië.

Castell dell’Ovo (Napels)

Mooiste kastelen Italië: Castell dell’Ovo, NapelsWie een vakantie boekt naar Napels, doet er goed aan op zijn minst één keer de stad te verlaten. Bij voorkeur om in het nabijgelegen vissersdorpje Borgo Marinari een bezoek te brengen aan Castell dell’Ovo.

De eerste versie van Castell dell’Ovo werd gebouwd in de 12e eeuw en daarna een flink aantal keer gerenoveerd. De versie die je anno 2019 kunt bezoeken, stamt grotendeels uit de 15e eeuw.

Castell dell’Ovo betekent trouwens letterlijk het Kasteel van het Ei. Deze naam verwijst naar een legende die vertelt dat de dichter Vergilius een magisch ei onder de stenen fundering zou hebben gelegd om het kasteel te beschermen tegen vernietiging. Tot nog toe is dat ook waar gebleken.

Wat je niet mag missen bij dit kasteel? Vanaf de twee torens (Torre Maestra en Torre Normann) heb je een prachtig uitzicht over Napels en de vulkaan Vesuvius, de zuilen in de hoofdzaal zijn prachtig en er is een prehistorisch centrum gevestigd in Castell dell’Ovo.

Mooiste kastelen Italië: Napels, Hotel Exe MajesticHotel Exe Majestic is een van onze meest luxe hotels in de directe omgeving van Napels. Chique winkels en restaurants zijn binnen handbereik en je loopt in ca. 20 minuten via een fijne route naar het kasteel.

Rocca Maggiore (Umbrië)

Mooiste kastelen Italië: Rocco Maggiore, UmbriëAl meer dan 800 jaar bepaalt het middeleeuwse Rocca Maggiore de skyline van Assisi, een magisch stadje in de Italiaanse regio Umbrië.

Archeologen hebben overigens aangetoond dat er eerder ook al vestingwerken stonden, maar het huidige Rocca Maggiore stamt toch echt uit de 12e eeuw. Het werd daarna meerdere keren vernield en gerestaureerd, maar dat heeft het kasteel zeker niet minder mooi gemaakt.

Door de hoge ligging moet je je even aan een klim wagen, maar eenmaal aangekomen bij het kasteel heb je een schitterend uitzicht over het stadje en de omliggende valleien. Zeker als je de 16e-eeuwse kasteeltoren beklimt. Een wandeling over de kasteelmuren geeft je meer zicht op het strategische belang van het kasteel. Met dank aan expositie waan je je ook nog eens echt in de middeleeuwen!

De rest van Assisi mag je overigens ook niet overslaan. Als je door de autovrije binnenstad loopt, met al die kleine straatjes, lijkt het of je uit een roman bent weggelopen.

Castel Sant’ Angelo (Rome)

Mooiste kastelen Italië: Castel Sant’ Angelo, RomeWie voor het eerst naar Rome afreist, rent waarschijnlijk direct naar het Pantheon, de Trevifontein, het Colosseum en de Spaanse Trappen. Voeg echter ook Castel Sant’Angelo toe aan jouw lijstje.

Dit kasteel aan de rechteroever van de Tiber werd in de 13e eeuw door Paus Nicolaas III gebouwd om in geval van nood te kunnen schuilen, later deed het dienst als o.a. en gevangenis en residentie. Anno 2019 is het een museum.

De naam – in het Nederlands vertaald als Engelenburcht – dankt het kasteel aan een legende die we je niet willen onthouden. Op kerstdag 590 hield paus Gregorius I een plechtige kerkelijke optocht om God te smeken een einde te maken aan de pestepidemie. Boven op het mausoleum verscheen de aartsengel Michaël. De engel stak zijn zwaard in de schede. Gregorius’ bede was verhoord en de pestepidemie kwam ten einde. Waar dit plaatsvond? Op de plek waar nu het kasteel staat!

Tussen Castel Sant’Angelo en Vaticaanstad heeft altijd een ‘geheime’ verbinding gelopen. Passetto di Borgo, ook wel de vluchtroute van de paus genoemd, is deels en beperkt toegankelijk voor toeristen. Ver vooraf een tour reserveren is wel een must!

Castello Sforzesco (Milaan)

Mooiste kastelen Italië: Milaan, Castell SforzescoNog zo’n mooi stadskasteel is Castell Sforzesco in Milaan. De bouw startte in de 14e eeuw en werd een eeuw later voltooid. Het kasteel, dat haar naam dankt aan de bouwer Francesco Sforza, is een van de belangrijkste symbolen van de Milanese geschiedenis.

Het kasteel is nog in bijzonder goede staat; het oudste deel, de buitenste verdedigingsmuur, is nog steeds te bewonderen. En dat geldt ook voor de torens op de hoeken. Bijzonder is dat de torens niet gelijk zijn qua vorm. Die op het noorden en westen zijn vierkant, de torens op het oosten en zuiden zijn rond. Van oudsher werd het kasteel ook nog omringd door een slotgracht. Deze is inmiddels drooggelegd.

Terwijl je rondwandelt in Castell Sforzesco waan je je even terug in de tijd. Niet alleen met dank aan de immense muren en torens, maar ook de ophaalbruggen dragen hieraan bij. Sla zeker ook de tuin eromheen (Parco Sempione) niet over. In het kasteel is ook nog een museum gevestigd, Musei del Castello).

Mooiste kastelen Italië: Milaan,Ibis Milano CentroIbis Milano Centro is een comfortabel hotel in het centrum van Milaan. Het ligt op korte afstand van de belangrijke bezienswaardigheden en het kasteel bereik je na een wandeling van ca. 2 km.

Castel del Monte (Puglia)

Mooiste kastelen Italië: Puglia, Castel del MonteBij een kasteel verwacht je een strategische positie, een slotgracht; alles ter verdediging. Niets is minder waar in het geval van Castel del Monte in Puglia, een regio in het zuiden van Italië. Waarom dit kasteel ooit werd gebouwd door Keizer Frederik II is een raadsel, maar mooi is het wel!

Dit komt met name door de bijzondere bouw; het heeft een achthoekige plattegrond met een achthoekige toren op elke hoek. In totaal dus ook acht torens.

Volgens theorieën werd de achthoek in de 13e eeuw gezien als symbool voor de eenheid van God en de mensen. Dit zou een reden van de bouw kunnen zijn geweest.

Nog wat cijfers:

  • Het kasteel heeft een diameter van 56 meter
  • Elke van de 8 torens bestaat uit 2 verdiepingen met op elke verdieping 8 kamers
  • Sinds 1996 staat het kasteel op de UNESCO Werelderfgoedlijst
Komt dit gebouw jou bekend voor? Dat kan best! De trots van de inwoners op hun kasteel heeft er voor gezorgd dat je Castel del Monte terugziet op de Italiaanse eurocent munten.

Nog meer mooie kastelen in Italië

  • Op ca. 50 km ten noordwesten van Rome vind je Odescalchi Castle, dat haar bekendheid mede dankt aan het feit dat Tom Cruise en Katie Holmes hier ooit trouwden. Het werd gebouwd in de 15e eeuw en ondanks dat het al meer dan 600 jaar oud is, is het nog in zeer goede staat.
  • Voor de kust van Napels ligt het eiland Ischia. Wie een boottocht maakt naar het eiland ziet al snel Castello Aragonese haast letterlijk uit zee op duiken. Het hoogste punt bevindt zich namelijk op 113 meter boven zeeniveau. Waar het hotel vroeger alleen via de zee bereikbaar was, kun je er nu via een 400 meter lange tunnel heen.
  • Natuur & cultuur bij elkaar? Dat vind je in Nationaal Park Gran Sasso. Middenin dit natuurgebied, op een hoogte van ca. 1.500 meter ligt het middeleeuwse Rocca Calascio. Vanaf het kasteel heb je een fenomenaal uitzicht over de bergen, de vallei rondom en enkele kleine dorpjes.

Heel eerlijk, we zouden nog wel even door kunnen gaan. Je vindt zoveel mooie kastelen in Italië. Wat is jouw persoonlijke favoriet?

Fotografie: Liane M | Shutterstock, tanialerro.art | Shutterstock.com, Mapics | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *