Alcazaba Malaga

Alcazaba, het Moorse paradepaardje van Málaga

Hoewel het centrum van Málaga compact is, herbergt het diverse bezienswaardigheden. Eén van de bekendste is het Alcazaba. Deze Moorse vesting is een absolute must-see tijdens een vakantie in de Spaanse stad.

Een stukje geschiedenis

Alcazaba, MalagaWe moeten een stuk teruggaan in de tijd om je kennis te laten maken met de geschiedenis van het Alcazaba; de basis van de vesting stamt al uit de 9e eeuw. Het werd toen – door Caliph Abd er Rahman I – als verdedigingswerk gebouwd. Bovenop Romeinse ruïnes.

In de 11e eeuw werd de vesting – die deel uitmaakte van de vestingmuren die om Málaga heen liepen – uitgebreid. In de jaren die volgden werd het Alcazaba verdedigd vanuit het hoger gelegen fort. Met succes! Het is daardoor in goede staat gebleven. Er was wel een kleine restauratie nodig in de 20e eeuw; deze duurde van 1931 tot 1947. Momenteel is het een van de best bewaarde vestingen van Spanje.

Wat je kan verwachten van het Alcazaba?

Alczaba, MalagaHet Alcazaba is een Moorse vesting en dat zie je terug in de rijkelijke versieringen. De Arabische invloeden komen terug in de vorm van prachtig versierde bogen, Arabische tekens en Moorse figuren. Patio’s en binnentuinen, vijvers, geweldige mozaïeken; ze passeren hier allemaal de revue.

Het zijn niet alleen Arabische invloeden die de klok slaan in het Alcazaba; je komt er ook Romeinse invloeden tegen. De Moren hebben namelijk delen van het naastgelegen Teatro Romano gebruikt in de vesting. Romeinse zuilen gaan daardoor hand in hand met Arabische bogen. Een unieke mix!

Bij binnenkomst krijg je een plattegrond van de vesting; zo hoef je volgens het personeel niets te missen. Wij raden je aan deze snel weg te stoppen. Verdwalen is in dit labyrint namelijk geweldig. Laat je verrassen na elk trappetje of doorgangetje en verbaas je – in het juiste seizoen – over de binnentuinen die vol in bloei staan.

Waar je wel even de plattegrond voor moet gebruiken? Voor de weg naar het Moorse Palacio Nazari, dat je binnen de vestingmuren vindt. Een plaatje, dat zeker vergelijkingen vertoont met het Alhambra in Granada. Tevens is er in de vesting een interessant archeologisch museum te vinden.

Alcazaba is afgeleid van het Arabische woord Al-qasbah. Dit betekent citadel. De citadel is bewust als labyrint gebouwd; zo zouden indringers al snel verdwalen.

Wow, dat uitzicht!

Alcazaba, MalagaDe Moorse details zijn geweldig én door de vele doorgangetjes en tuingedeeltes is verdwalen geen straf in het Alcazaba. Toch zijn er meer redenen om de vesting te bezoeken. Het uitzicht bijvoorbeeld.

Het Alcazaba is tegen de Gibralfaro-berg gebouwd. Dit zorgt ervoor dat het hoger ligt dan de stad zelf én dat je vanaf de tuinen en de vestingmuren een geweldig uitzicht hebt. Aan de ene kant spot je het oude centrum en de bergen van Málaga, aan de andere kant heb je zicht op de haven, boulevard Muello Uno, het prachtige stadspark en het dito stadhuis.

En niet te vergeten: vanaf het Alcazaba heb je eigenlijk nog het mooiste zicht op Teatro Romano. De omvang van dit Romeinse theater – dat onder steen en puin bedolven werd bij de bouw van het Alcazaba en Castillo de Gibralfaro – is vanaf de vesting het best zichtbaar.

Bijzonder: het theater werd pas in de 20e eeuw ontdekt. Na zo’n 30 jaar is het redelijk hersteld. Op natuurlijk de onderdelen na die gebruikt zijn voor het Alcazaba.

Quanto Cuesta: wat kost een bezoek?

De entreekosten voor het Alcazaba zijn – voor zo’n populaire bezienswaardigheid – zeer schappelijk; je betaalt ca. € 3,50 voor een toegangskaartje.

Nog voordeliger is het om een combi-ticket te kopen; voor € 5,50 mag je de vesting én het hoger gelegen Castillo de Gibralfaro bezoeken. Wie echt geld wilt besparen, bezoekt het Alcazaba op zondag na 14.00 uur. Dan is een bezoek zelfs helemaal gratis!

Praktische tips voor het Alcazaba

  • Ga vroeg op pad! Het Alcazaba opent om 09.00 uur. Als je op dat tijdstip klaarstaat, is het een stuk minder druk en is het – zeker in de zomer – ook nog eens aangenamer qua temperatuur. Extra pluspunt: het licht is mooier voor foto’s vroeger op de morgen.
  • Skip slippers! Het Alcazaba is een waar doolhof met allemaal doorgangetjes, ongelijke keitjes en afstapjes. Bespaar je zelf een verzwikte enkel en doe gewoon sneakers aan.
  • Slecht ter been en toch het Alcazaba bezoeken? Aan de achterkant van de vesting (achter het stadhuis) is een lift beschikbaar. Je kunt bij de hoofdingang het personeel om meer informatie vragen.
  • Wil je een bezoek aan de vesting combineren met het kasteel? Volg het pad aan de zijkant omhoog. Het ligt overdag wel in de volle zon, dus zorg voor de juiste bescherming. Je wordt wel getrakteerd op een geweldig uitzicht!
  • Graag onder begeleiding van een gids het Alcazaba bezoeken? Boek een tour via onze partner GetYourGuide.

Hoteltip!

Op loopafstand van het Alcazaba verblijven? En uitkijken op de kathedraal, een van de andere hotspots van Málaga? Kies voor Appartementen Soho Boutique La Merced.

De moderne appartementen zijn gevestigd in een monumentaal 18e-eeuws pand en bieden o.a. een kitchenette, gratis WiFi en – naar wens – een fijn terras. Wij houden ervan!

Wil je graag meer keuze uit hotels? Bekijk ons volledige aanbod, maak je keuze en reis af naar Málaga en het Alcazaba.

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *