Wat te doen in Málaga

Wat te doen in Málaga? Haal alles uit jouw Spaanse stedentrip

Málaga is een stad vol contrasten. Oude gebouwen steken af tegen moderne pareltjes waar je u tegen zegt. Een ochtendje strand wissel je eenvoudig af met een middagje in de Spaanse stad. En sowieso… wat is er veel te doen in Málaga! We maakten de ultieme checklist voor je!

Eén ding is duidelijk; als je naar Málaga gaat, hoef je je niet te vervelen. Er is zoveeeeeel te doen! Wat fijn is, is dat je er niet per se enorm veel dagen voor nodig hebt. Doordat Málaga vrij compact is en je veel te voet kunt afleggen, kun je in een drie- of vierdaagse stedentrip heel wat van dit ‘wat te doen in Málaga’-lijstje afvinken. En ik kan het weten, want ik ging je voor!

Verblijf in het historische centrum

Málaga biedt geweldige stadsdelen. Ik houd van het strand, ik houd van de moderne boulevard Muelle Uno, maar nóg leuker is het historische centrum van Málaga.

Hier vind je bekende bezienswaardigheden als het Alcazaba, het Gibralfaro kasteel, het Picassomuseum en de Kathedraal van Málaga (waar ik je later meer over vertel). En je vindt er óók de leukste tapastentjes én geweldige street art.

Ofwel; hier moet je als je het mij vraagt echt verblijven. Ideaal: alles ligt op loopafstand. Van de een naar de andere kant van het historische centrum kost je misschien 15 minuutjes lopen.

Doen in Málaga, overnachten in Exe Malaga MuseosZelf verbleef ik in Exe Malaga Museos, een klein stadshotel met gratis WiFi, een prima ontbijt, fijne bedden en een zalige douche. In no time sta je in de leukste tapasstraat van de stad of aan de voet van de kathedraal.

Wat te doen in Málaga: historische centrum

Beklim Castillo de Gibralfaro

Wist je dat Málaga een van de best bewaarde Moorse forten van Spanje heeft? Het Alcazaba werd gebouwd rond de 9e eeuw en in de 11e eeuw uitgebreid. Het gebouw werd verdedigd vanuit het hoger gelegen Castillo de Gibralfaro.

Het kasteel – althans de top – ligt op ca. 130 meter hoogte en is met een trap vanuit het oude centrum te bereiken. We tippen echter om de niet-toeristische route te nemen, via de noordkant van de berg. Dan loop je ook nog eens in de schaduw. Tip: start je ‘klim’ wel vroeg, zeker in de zomer.

Wat je boven kan verwachten? Bewonder vooral het kasteel, wat het overigens niet altijd is geweest. Het was van oorsprong een vesting van de Feniciërs, maar werd in de 14e eeuw omgebouwd tot het kasteel dat je er nu vindt. Vanaf de stadsmuren heb je een prachtig uitzicht over de stad en de haven.

Wat te doen in Málaga: Castillo de Gibralfaro

Bewonder de stad vanaf het dak van de kathedraal

Wil je getrakteerd worden op nog een geweldig uitzicht over de stad? Beklim de kathedraal! Op verschillende momenten op de dag is er een tour die je via (wentel)trappen naar het dak van de immense kathedraal brengt, dat hoog boven de stad uittorent.

Je kunt jouw kaartje het beste kopen bij het bisschoppelijk paleis op het pleintje voor de kathedraal, om je vervolgens in de tuinen van de kathedraal te melden bij het verzamelpunt. Extra voordeel; koop meteen een kaartje om de kathedraal van binnen te bezoeken. Zo bespaar je jezelf wat euro’s.

Doen in Málaga: overnachten in Petit Palace Plaza MalagaPetit Palace Plaza Malaga is een sfeervol hotel om de hoek van de kathedraal. Geniet o.a. van gratis WiFi, een zonnige Andalusische patio en het gemak van een gratis leenfiets. Extra genieten: sommige kamers kijken uit op de kathedraal.

Wat te doen in Málaga: kathedraal

Neem een kijkje bij het Alcazaba

Een van de meest bekende bezienswaardigheden van Málaga is het eerdergenoemde Alcazaba. De bouw van dit Moorse pareltje werd gestart in de 9e eeuw, waarna het in de 11e eeuw nog eens werd uitgebreid.

Wat je mag verwachten als je hier een bezoek aan brengt? Vooral veel Moorse details in de vorm van rijkelijk versierde bogen, kleurrijke patio’s, geweldige mozaïeken en prachtige binnentuinen.

Het voelt wel een beetje aan als een labyrint, maar gelukkig krijg je bij de ingang een plattegrond van het personeel. Gebruik deze in elk geval om naar Palacio Nazari te gaan. Dit plaatje heeft wel wat weg van het Alhambra in Granada.

Lees meer over het Alcazaba

Libere Malaga La Merced, MálagaLibere Malaga La Merced ligt in het historische centrum, op loopafstand van het Alcazaba. Je verblijft in een comfortabel appartement met kitchenette, maar als je een keer geen zin hebt om te koken; er zijn genoeg tapasbarretjes in de omgeving te vinden.

Wat te doen in Málaga: Alcazaba

Laat je masseren op het strand

Aan strand geen gebrek in Málaga! Het stadsstrand La Malagueta begint bij de vuurtoren La Farola (aan het eind van de moderne boulevard Muelle Uno) en loopt langs de kust door via diverse baaitjes.

Bedjes en parasols zijn hier in overvloed te huur, maar als je gratis wil zonnen, zijn er grasveldjes onder palmbomen waar je jouw handdoek uit kunt spreiden. Langs het strand zijn kioskjes en strandtenten te vinden, maar er lopen ook drankverkopers rond. Voor een relatief laag bedrag koop je koele blikjes frisdrank, een biertje, sangria of water.

Ook leuk: tussen de verkopers door spot je lokale masseurs. Zo goedkoop als het ooit was, is het niet meer, maar je hier laten masseren is nog altijd goedkoper dan wanneer je je laat masseren in je hotel. En de massages zijn echt goed!

Soho Boutique Las Vegas, MálagaIn het all inclusive Soho Boutique Las Vegas ligt op slechts een steenworp afstand van La Malagueta. Je kunt er rekenen op een Zuid-Spaanse sfeer, ontbijtrestaurant en – voor als je even geen zand tussen je tenen wilt – een zwembad.

Wat te doen in Málaga: strand

Eet een visje bij Restaurante Antonio

Op maar weinig menukaarten in het historisch centrum van Málaga vind je géén vis. Ga je richting het strand? Dan is het helemaal vis dat de klok staat. Bij de chiringuito’s (typisch Spaanse strandtentjes) roosteren ze jouw vis op een bootje gevuld met zand en brandende houtblokken. Verser krijg je het niet!

Mijn favoriete plek om vis te eten? Bij Restaurante Antonio in het visserswijkje El Palo. Je hebt geen kaart tot je beschikking, maar alle soorten vis staan op stokjes voor je uitgestald. Kiezen maar én wachten tot het vers voor je is gegrild. Terwijl je om je heen vooral veel Spaans hoort; de locals komen hier graag.

Restaurante Antonio ligt buiten het stadscentrum en is eenvoudig te bereiken per bus of fiets.

Wat te doen in Málaga: vis eten

Huur een fiets en ontdek de kust

Over fietsen gesproken; je móet zeker weten een fiets huren als je in Málaga bent. Het is een ware hype onder toeristen om dat te doen en dat is niet zonder reden.

Het is – in het bijzonder op warme dagen – zalig om met de wind in je haren de kust te ontdekken. Begin bij het hoofdstrand van Málaga, Playa la Malagueta, en reis af naar het oosten, waar je de visserswijken Pedregalejo en El Palo vindt.

Liever in de stad fietsen én onder begeleiding? Bekijk de opties van onze partner Baja Bikes. Je hebt dan een Nederlandse gids bij de hand en leert veel over de stad in een korte tijd.

Ga een dagje street art spotten

Málaga is een kleurrijke stad en dat is niet in de laatste plaats te danken aan de vele street art artiesten die de gebouwen hebben gepimpt de afgelopen jaren.

Zo vind je in Soho het project MAUS, dat in het leven is geroepen om deze van oudsher achterstandswijk op te knappen. Missie geslaagd! En achter Plaza de la Merced vind je de wijk Lagunillas. Hier hebben locals gezorgd voor een urban look met bijna op elke hoek een ander kunstwerk.

Meer weten over street art in Málaga en waar je dit kunt spotten? Lees het uitgebreide artikel dat ik er over schreef. Met uiteraard een flinke dosis kleurrijke foto’s!

Soho Boutique Equitativa, MálagaCombineer cultuur, zon én street art als je kiest voor Soho Boutique Equitativa. Dit moderne hotel biedt een zwembad op het dakterras, een top-restaurant en bar met uitzicht over de stad.

Wat te doen in Málaga: street art

Wat je nog meer kunt doen in Málaga?

Of bovenstaande het enige is wat je kunt doen in Málaga? Nee! We zetten nog wat extra tips voor je op een rij.

  • Waar breng jij je avond door? Ga na het diner minstens één keer naar AC Hotel by Marriott Malaga Palacio (Calle Cortina del Muelle). Toegang tot het rooftop terras is tegen betaling, maar dan is wel een cocktail bij de prijs inbegrepen. En boven wacht je een geweldig uitzicht over de verlichte stad.
  • Málaga is prachtig en als je er slechts een paar dagen verblijft, ‘ontvlucht’ je de stad waarschijnlijk niet. Mocht je langer in de Andalusische stad verblijven, ga dan zeker een paar dagen op pad. Want de omgeving is net zo mooi! Neem o.a. een kijkje in het oude centrum van Marbella en de luxe jachthaven van Puerto Banús. Ook de witte dorpjes Nerja, Frigiliana en Mijas zijn aanraders.
  • De Spaanse stad is de geboorteplaats van Pablo Picasso. Een stedentrip in Málaga is dan ook niet compleet zonder een bezoek aan Museo Picasso Málaga. Het museum is is gevestigd in Buenavista Palace, een prachtig 16e-eeuws paleis dat is gebouwd op de ruïnes van een eerder paleis, het Nasrid Paleis.
  • Betreed de arena van Plaza de Toros de La Malagueta. Deze stierenarena werd aan het einde van de 19e eeuw in gebruik genomen en er kunnen ruim 14.000 toeschouwers in. Je krijgt hier een binnenkijkje in een stukje bijzonder Spaans cultureel erfgoed.
  • Wat is een Spaanse stad zonder overdekte markt? In Málaga vind je er maar liefst twee. In het grotere en drukkere Mercado Atarazanas doe je inkopen tussen de Malagueños en toeristen.
  • Slenter over Muelle Uno. Aan deze promenade vind je (met name ’s avonds) leuke kraampjes en plof je overdag neer op een terrasje. Je vindt er ook Centrum Pompidou Málaga. Dit museum is gevestigd in misschien wel het meest bijzondere gebouw in de stad; het is in zijn geheel van glas gemaakt, in alle kleuren van de regenboog.

Weet jij al wat je allemaal wilt doen in Málaga? Wij denken sowieso genieten van alles wat de Spaanse stad te bieden heeft.

Een stedentrip naar Málaga boeken?
Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *