Zijn vakantie & lekker eten voor jou onlosmakelijk met elkaar verbonden? Helaas zit vakantie er – vanwege de uitbraak van het coronavirus – even niet in. Lekker eten kan wel nog steeds. En we hebben ook meer tijd om te koken! Wij helpen je op weg met simpele recepten uit verschillende wereldkeukens.
Hoewel ik erg houd van koken, bakken en lekker eten, ben ik geen foodblogger, maar een reisblogger. Daar kan ik mijn ei nu even minder in kwijt helaas. Ik ben voor dit artikel dan ook het internet afgestruind naar makkelijke, toegankelijke wereldrecepten die door iedere thuiskok te bereiden zijn. Het liefst met zo min mogelijk ingrediënten.
Go Griekenland
De Griekse keuken kenmerkt zich door het gebruik van olijfolie, kaas, aubergine, courgette, olijven en yoghurt. Daarnaast eten Grieken graag lams- en varkensvlees, kip en konijn. Je vindt er invloeden terug uit het Midden-Oosten, Italië en zelfs Frankrijk.
Een typisch Grieks gerecht is souvlaki, dat letterlijk spiesje betekent. De Grieken rijgen blokjes gemarineerd kip-, lams- of varkensvlees aan dit spiesje en leggen het meestal op de barbecue. Het is nog niet echt barbecueweer in Nederland, maar gelukkig kun je de spiesjes ook in de pan bereiden.
Op de website van Lekker & Simpel vond ik een makkelijk gerecht voor Griekse souvlaki van kip met tzatziki. Wedden dat jij je direct in een Griekse taverne waant als je dit op tafel zet.
Spaanse tapasavond
Spanje en tapas zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de Spaanse keuken worden tapas gebruikt als aperitiefhapjes naast bijvoorbeeld een biertje of wijntje. In Nederland kennen we tapasrestaurants waar de kleine hapjes tezamen een maaltijd vormen.
Wil jij Spanje in huis halen? Maak dan een paar verschillende kleine gerechtjes en serveer er zelfgemaakte sangria bij. Enkele suggesties:
- Patatas Bravas van Laura’s Bakery
- Vegan nacho’s van Lekker & Simpel
- Pittige Spaanse gehaktballetjes van Allerhande
- Spaanse tortilla met chorizo van 24Kitchen
- Brood met geroosterde paprika van Brenda Kookt!
De Italiaanse keuken
De Italiaanse keuken is wereldwijd waarschijnlijk één van de meest geïmiteerde keukens. Overal ter wereld kun je pizza eten en in veel huishoudens staat er minstens een keer per week pasta op tafel. Maar – toegegeven – nergens smaakt het zo goed als in een restaurant in Italië.
In Italië kookt men voornamelijk met verse ingrediënten als kazen en tomaten. Wil je een poging doen om de Italiaanse keuken in huis te halen? Ik vond deze makkelijke recepten:
- Pasta carbornara van Leuke Recepten
- Lasagne bolognese van Lekker & Simpel
- Veggielovers-pizza van Allerhande
Oh, en een toetje mag natuurlijk niet ontbreken bij een echte Italiaanse avond. Ik ben dol op tiramisu en dit recept voor een klassieke versie van Rutger Bakt is een van mijn favorieten.
Nog meer wereldgerechten om thuis te maken
Wil jij iets anders maken dan gerechten uit de Griekse, Spaanse of Italiaanse keuken? We hebben nog meer opties voor je:
- De Marokkaanse keuken staat bekend om haar stoofgerechten die veelal worden bereid in een tajine; een aardewerk stoofpot. Het vlees wordt hierdoor heerlijk mals. Een lekker recept is bijvoorbeeld deze tajine van kip met abrikozen van Allerhande.
- De Aziatische keuken is verrukkelijk. En ook nog eens heel veelzijdig. Maar – om eerlijk te zijn – moet je écht Aziatisch koken overlaten aan een professional. Vanwege het gebruik van veel kruiden en meerdere exotische ingrediënten zet je niet in een handomdraai een gerecht op tafel. Wil je toch een poging doen? Ik vond dit redelijk eenvoudige recept voor soto ajam, een Indonesische soep met kip.
- Houd je van bakken én ben je dol op New York? Maak dan een New York cheesecake. Deze taart wordt gemaakt met een basis van roomkaas, eieren en suiker en kent veel verschillende varianten. Sabine Koning van de foodblog OhMyFoodness schreef een heel boek vol met cheesecake recepten én ontwikkelde handige bakmixen. Zo kan iedereen – ongeacht of je een keukenprins(es) bent – zelf cheesecake maken.
- Voor Turkije liefhebbers tot slot nog een makkelijk recept voor baklava van Chickslovefood. Lekker met een kopje verse muntthee erbij.
Nu is het tijd om de keuken in te duiken! Welk recept ga jij maken?
Leuke mail!
Ik ga zeker wat van de recepten uitproberen. De kipsouvlaki had ik al eerder eens gemaakt. Simpel en lekker.
Tip: het is ook eenvoudig om frapé zelf te maken, je moet alleen zo’n mini-staafmixertje via internet kopen.
Groetjes, Bert de Graaf