Wat te doen Zakynthos

Wat te doen op Zakynthos? Afvinken maar!

Heb jij een vakantie naar Zakynthos op de planning staan of wil je nog (ooit, ooit) naar dit prachtige Griekse eiland? Houd dan zeker dit lijstje bij de hand. Want pas als je dit allemaal hebt gedaan, heb je optimaal vakantie gevierd op de ‘Parel van Ionische Zee’.

Ben je nog nooit op Zakynthos geweest, maar heb je er wel een beeld van? Grote kans dat dit beeld bestaat uit een klein zandstrand, omgeven door kliffen en azuurblauw water. Op het strand ligt een wrakschip. Juist, dit is Navagio Beach, de bekendste bezienswaardigheid van het eiland.

Maar Zakynthos biedt veel meer! Op een oppervlakte van ca. 410 km² vind je alle ingrediënten voor een veelzijdige zonvakantie. Want ja, het is een eiland, dus je vindt er veel strand. Onderschat echter niet de hoeveelheid cultuur en natuur; dat vind je er óók! En dan vlieg je er ook nog eens binnen ca. drie uur naartoe. En dat alles onder het genot van het fijne Griekse klimaat!

Wie denkt dat het makkelijk is om een top-lijstje te maken van wat je allemaal kunt doen op Zakynthos, zit er flink naast. Er zijn zoveel kleine en grote dingen die je kunt doen op het Griekse eiland. We hebben de in onze ogen meest bijzondere eruit gepikt; dit moet je echt doen op Zakynthos!

Huur een auto

Er zijn op Zakynthos heel wat mogelijkheden voor excursies om zoveel mogelijk van het eiland te zien. Toch is het een aanrader om (ook) een auto te huren. Zo kom je namelijk op eigen houtje bij afgelegen strandjes en kun je je vergapen aan het binnenland. Deze wordt gekenmerkt door cipressen en olijfbomen.

Wist je trouwens dat je ook voor een huurauto bij ons aan het goede adres bent? Je kunt direct bij boeking de auto van jouw keuze huren. Groot voordeel: je bent volledig gedekt, hebt geen eigen risico en bent niet afhankelijk van de regels die gelden bij buitenlandse verhuurmaatschappijen. Een auto huren kan overigens ook nog heel eenvoudig na boeking. Je vindt hier informatie over in jouw boekingsbevestiging.

Meer lezen over autohuur via ons

Bewonder het scheepswrak op Navagio Beach

Je kan er niet omheen; op praktisch elke reisgids prijkt een prachtig plaatje van Navagio Beach. Het is de must-see van Zakynthos en daarmee ook een beetje toeristisch. Maar laat je hierdoor niet weerhouden. Al is het alleen al om het feit dat het scheepswrak in slechte staat is en het nog maar de vraag is hoe lang deze er nog ligt.

Mooi is het uitzicht op Navagio Beach en het wrak vanaf het Shipwreck Viewpoint nabij Anafonitria. Op ca. 300 meter hoogte is een platform gecreëerd waar je met max. 15 mensen op mag staan. Om op deze plek te komen, komt die huurauto dus goed van pas.

Lees meer over Navagio Beach

Update maart 2023: in 2023 is het strand gesloten voor toeristen; dit uit angst voor aardverschuivingen, waarmee de veiligheid van bezoekers in gevaar kan komen. Elk half jaar wordt de situatie opnieuw beoordeeld. Je kan nog wel met een boot richting het strand varen, maar mag niet aan wal of in het water rondom zwemmen. Informeer voor vertrek hoe de situatie op het moment is.
Wat te doen op Zakynthos: Navagio Beach
Het scheepswrak op Zakynthos: deze mag je niet missen! (voor zolang hij er nog ligt)

Bezoek het charmante dorpje Keri

In het zuiden van Zakynthos vind je Keri, een charmant dorpje met slechts 700 inwoners. Wat je er wel veel vindt zijn smalle straatjes vol stenen huisjes en groene planten met roze bloemetjes in het bloeiseizoen. Dit heeft meteen gezorgd voor de bijnaam van het plaatsje; het bloemendorp.

Bijzonder detail is dat Zakynthos in 1953 werd getroffen door een zware aardbeving met flink wat schade over het hele eiland. De schade in Keri viel echter mee en met renovatie konden de oude huizen in oude staat doorleven. Dat geldt ook voor de bijzondere kerk Panagi Keriotissas (de Heilige Moeder Keriotissa) uit 1745 met haar mooie klokkentoren.

Het strand van Keri (Limni Keri) nodigt uit tot een middagje relaxen. Combineer dit met een etentje aan een van de tavernes rond het strand en in het centrum van Keri. De zonsondergang bewonderen vanaf het strand is trouwens ook geweldig.

Rentaki Villas, ZakynthosJouw vakantie doorbrengen nabij het strand van Keri? Rentaki Villas beschikt over prachtige appartementen en biedt uitzicht op Turtle Island. Relaxen doe je aan het zwembad.
Wat te doen op Zakynthos: Keri
Vanuit het dorpje Keri heb je een geweldig uitzicht over de kustlijn

Snuif cultuur in Zakynthos-Stad

Cultuur wordt niet vaak in één adem genoemd met Zakynthos. Nee, daar heb je andere Griekse Eilanden voor, zoals Kos en Rhodos. Zakythos zal je daarom nog verrassen. Zeker als je een bezoek brengt aan Zakynthos-Stad.

De hoofdstad kreeg het– in tegenstelling tot Keri – wel flink te verduren tijdens de aardbeving in 1953. De stad werd voor een groot deel verwoest, maar wist goed op te krabbelen. Door de compactheid van de stad (je wandelt in een kwartiertje van noord naar zuid via de promenade) kan je in een korte tijd een goede indruk van de stad en haar geschiedenis krijgen.

Hoogtepunten van Zakynthos-Stad zijn o.a. het San Marco-plein met het Museum van Solomos en Kalvos, de prachtige Agios Dionysos kerk en de winkelstraat Alexander Roma.

Diana Hotel ZakynthosHet kleinschalige Diana Hotel Zakynthosligt in het centrum van de stad en op loopafstand van o.a. de haven en leuke restaurantjes. Liever in het hotel blijven? Dan kun je rekenen op een mooi zwembad, comfortabele kamers en wellnessfaciliteiten.
Wat te doen op Zakynthos: hoofdstad
Zeker doen op Zakynthos: een wandeling over de boulevard in de hoofdstad Zakynthos-Stad

Chill aan prachtige stranden

Navagio Beach is natuurlijk prachtig, maar er komen is niet zo praktisch. Dat is anders voor Banana Beach, een prachtig strand op ca. 12 km van de hoofdstad. Het is het langste strand van het eiland en je vindt er genoeg faciliteiten voor een ontspannen dag. Waaronder ligbedjes, parasols, watersportmogelijkheden en gezellige beachbars.

Liever in wat meer rust genieten? Porto Limnionas Beach is een strand dat enkel via een off road weggetje vanuit het binnenland te bereiken is. Via een trap bereik je in een paar minuten een prachtige baai. Met een taverne waar de prijzen nog zeer betaalbaar zijn.


Wil je nog meer tips voor mooie stranden? We lichten eerder de mooiste stranden op Zakynthos uit. Daar komen bovenstaande ook nog eens uitgebreider aan het woord.

Verblijf in TUI Blue Caravel

Oké, iedereen heeft andere voorkeuren qua keuzes, maar als we jou ergens heen zouden mogen sturen om te overnachten…? Dan zouden we kiezen voor TUI Blue Caravel, een luxe adults only hotel nabij Zakynthos-Stad. Even ontsnappen aan het hectische leven thuis is hier het credo. En dat lukt je zonder meer met dank aan het zwembad, het wellnesscentrum en het strand voor de deur.

Passeren we nu onbedoeld de mensen met kinderen? Nee hoor, ook daar hebben we een aanrader voor. Atlantica Eleon Grand Resort & Spa biedt o.a. vijf zwembaden, diverse glijbanen, een speeltuin en miniclub. Tel daar de wellnessfaciliteiten voor volwassenen en die typische Griekse gastvrijheid bij op en de keuze is wat mij betreft snel gemaakt!

Wat te doen op Zakynthos: hotels
Bijkomen tussen al je activiteiten? Verblijf in TUI Blue Caravel!

Geniet van Griekse specialiteiten

Gaat jouw hart sneller kloppen als we tzatziki, mezzes, souvlaki, en moussake zeggen? Of ben je benieuwd wat je kunt verwachten als je sganaki, spanakopita, taramosalata, dolmathakia en tirokrokets bestelt van de kaart?

In de tavernes op Zakynthos kom je helemaal aan je trekken. En voor net dat stapje extra schuif je aan in één van de mediterrane toprestaurants die het eiland herbergt. Keuze genoeg voor een gevarieerde eetvakantie.

Wilde je trouwens meteen gaan Googlen op bovenstaande gerechten? Je kunt ook het eerder geschreven artikel over de Griekse keuken lezen. Hier komen deze (en meer!) specialiteiten uitgebreid aan bod.

Huur een boot voor de ultieme vrijheid

Oké, het is een beetje decadent om zelf een boot te huren, maar heel eerlijk; het ultieme gevoel van vrijheid ervaar je het beste met de wind in je haren. Het is daarnaast leuk om Zakynthos eens van een andere kant te zien, vanaf het water.

Een bootje huren kan bijv. vanaf Laganas, een badplaats die vooral bekend is onder jongeren. Maar ook in het noorden zijn er tal van mogelijkheden. En het leuke aan het noorden? Hier vind je o.a. de Blue Caves. Deze grotten danken hun naam aan het feit dat ze het blauw van het water reflecteren. Hierdoor is het één blauwe grot.

Met eigen boot is het overigens ook mogelijk om naar Navagio Beach te varen. Kan je je meteen de kosten van een extra excursie besparen. Twee vliegen in één klap!
Wat te doen op Zakynthos: boot huren
Ook doen: een bootje huren om schildpadden & grotten te spotten

Wat je nog meer kunt doen op Zakynthos

Of bovenstaande het enige is wat je kunt doen op Zakynthos? Nee! We zetten nog wat extra tips voor je op een rij.

  • De Griekse keuken is geweldig en hoewel de lokale tavernes absoluut een aanrader zijn, wil je dit misschien afwisselen met culinaire hoogstandjes. We hebben daarvoor de leukste restaurants op Zakynthos op een rijtje gezet.
  • Natuurliefhebbers opgelet: de Caretta Caretta schildpadden (uit de familie van de zeeschildpadden) komen in Zakynthos aan land om hun eieren te leggen. Dit doen ze op het eilandje Marathonis, dat beter bekend staat als Turtle Island. Je kunt hier met een excursie onder leiding van een gids naartoe of zelf een boot huren. Maar ze ‘waggelen’ ook regelmatig de stranden van Kalamaki, Dafni en Laganas op.
  • Uitgaan kan als de beste in Laganas, een plek die elke zomer weer (Nederlandse) jongeren trekt door het fijne uitgaansleven.
  • Stap in die huurauto en ga een dagje kloosters spotten. Je vindt er namelijk flink wat op Zakynthos. Aanraders zijn de prachtige Panagia i Eleftherótria en het klooster van Strofadia.
  • Breng een bezoek aan Bohali Castle, een Venetiaans klooster bovenop een groene heuvel. Slechts een deel is sinds de aardbeving nog intact. Maar feitelijk kom je hier niet voor het kasteel. Het uitzicht; dat is pas fenomenaal!

Weet jij al wat je allemaal wilt doen op Zakynthos?

Enthousiast geworden over Zakynthos?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *