Voordelen regionale vliegvelden

Vliegen vanaf een regionaal vliegveld? Alle voordelen op een rij

Op de drukste dagen van het jaar vertrekken er meer dan 200.000 reizigers (ja, op één dag!) vanaf Schiphol. Het is nog altijd het meest populaire vliegveld van Nederland. Toch zijn ook vluchten vanaf regionale vliegvelden populair. Niet zo verrassend, vliegen vanaf een kleiner vliegveld heeft zo zijn voordelen!

Wat is een regionaal vliegveld?

In Nederland heeft de Rijksoverheid vastgesteld welke vliegvelden een internationaal belang en welke vliegvelden een regionaal belang hebben.

Bij vliegvelden met een regionaal belang gaat het vooral om gemotoriseerd vliegverkeer, sportvliegvelden en heliplatforms. Als je het zo bekijkt, zou dat bijvoorbeeld gaan om Lelystad Airport, die nog altijd niet geopend is voor grote passagiersvliegtuigen.

Als je kijkt naar vliegvelden met internationaal belang, staat niet alleen Schiphol op deze lijst. Dat geldt ook voor de Groningen Airport Eelde, Maastricht-Aachen Airport en Rotterdam The Hague Airport. Eindhoven wordt gezien als militair vliegveld, maar is wel ook in gebruik voor burgerluchtvaart.

Vraag een gemiddelde Nederlander eens naar de definitie van regionale vliegvelden. Grote kans dat de kleinere luchthavens worden genoemd. Want dat is vaak wat er wordt gedacht: klein = regionaal. Niet helemaal waar dus, maar omdat dit de perceptie is bij burgers hanteren wij dat voor dit artikel ook. Wel zo handig & herkenbaar.

Regionale vliegvelden: borden

Populariteit van de Nederlandse vliegvelden

Ondanks een dip in 2021 – vanwege de enorme drukte bij security­ – heeft Schiphol haar positie als populairste vliegveld nog altijd veilig gesteld. Dit jaar vertrekt ruim de helft van de reizigers vanaf de Amsterdamse luchthaven.

Als we kijken naar de regionale vliegvelden is Eindhoven het grootst, gevolgd door Rotterdam en dan Groningen Airport Eelde en Maastricht. Deze laatste zijn overigens niet verrassend; er gaan maar enkele vluchten per dag vanaf deze vliegvelden en naar specifieke bestemmingen.

Heb jij geen voorkeur voor een vliegveld?Bekijk al onze vliegvakanties

Het voordeel van regionale vliegvelden

Laten we meteen maar het grootste voordeel noemen: de afstand. Als je in Zuid-Holland woont, ben je veel sneller in Rotterdam en mensen uit de kop van Nederland hoeven veel minder lang te reizen naar Groningen Airport Eelde. Als je in het zuiden van het land woont, is de luchthaven van Eindhoven opeens super-aantrekkelijk. En dan hebben we het nog niet eens gehad over vliegvelden net over de grens van Duitsland en België.

Uit onderzoek dat we deden, blijkt dat de korte reisafstand dé reden is om te kiezen voor een regionaal vliegveld. Maar liefst 37,5% wil niet meer dan 25 km reizen naar een luchthaven.

Regionale vliegvelden in Duitsland & België

Niet alleen in Nederland hebben we meerdere vliegvelden, dit geldt ook voor Duitsland. Zijn ze allemaal regionaal als je kijkt naar bovenstaande criteria zoals de Nederlandse overheid deze aanhoudt? Nee, want een vliegveld als Düsseldorf is nog best groot en ook Brussel Airport is niet de kleinste.

Maar ook voor al deze vliegvelden geldt; hoe dichterbij je huis, hoe aantrekkelijker het is. Mensen uit Noord-Brabant zijn op dat punt beter af met een vlucht vanaf Brussel dan vanaf Schiphol. En als je in het oosten van het land woont, is Düsseldorf zo’n slecht idee nog niet.

Welke vliegvelden bieden we aan in Duitsland?

Welke vliegvelden bieden we aan in België?

Nog meer voordelen van regionale vliegvelden

We noemden hierboven al het grootste voordeel van regionale vliegvelden, maar we hebben er nog meer voor je:

  • Wegens veiligheidsredenen, de grootte van het vliegveld en de drukte moet je op Schiphol minstens 2,5 uur van tevoren aanwezig zijn. En in de drukke zomer wil je er misschien nog eerder zijn. Bij de kleinere regionale vliegvelden komt dit iets minder nauw.
  • De bereikbaarheid van regionale vliegvelden is vaak enorm goed. Neem nu Düsseldorf. Het vliegveld is goed te bereiken per trein. Je stapt uit bij Düsseldorf Flughafen en een super-moderne monorail brengt je zo naar de juiste terminal. Extra pluspunt; bij een deel van onze vakanties krijg je een gratis treinkaartje vanaf de Nederlandse grens tot aan de luchthaven.
  • Ga je met je eigen auto naar het vliegveld? Op regionale vliegvelden is parkeren vaak (nog) voordeliger dan op Schiphol. Je kan vooraf al een parkeerplaats boeken. Je vakantie begint dan op een relaxte manier; per transferbus word je vanaf je parkeerplek naar de terminal gebracht. Door de toename in populariteit van de regionale vliegvelden stegen de parkeerkosten de afgelopen jaren wel. Eindhoven is bijv. niet zo gek veel goedkoper dan Schiphol meer. Het kan dus wel per vliegveld verschillen.
  • De regionale vliegvelden in zowel Nederland, België als Duitsland zijn overzichtelijk. Meteen bij binnenkomst zie waar je heen moet en na de security heb je een beperkt gebied hebt waar je kunt winkelen. Oké, Düsseldorf is misschien wel te vergelijken met Schiphol qua grootte, maar bijv. Maastricht en Eindhoven zijn twee kleine vliegvelden in Nederland waar je bijna direct na de security al bij de gate staat.
  • Omdat er vanaf regionale vliegvelden – zeker vanaf de Nederlandse – minder vluchten per dag gaan, zijn er doorgaans ook minder lange wachtrijen. Reken jezelf niet rijk door last minute naar het vliegveld te gaan overigens; gates zullen nog altijd op tijd sluiten. Maar… je staat je in elk geval minder snel blauw te ergeren in een lange wachtrij.

Is vliegen vanaf een regionaal vliegveld voordeliger?

Een paar jaar geleden hadden we volmondig ‘ja’ gezegd. Schiphol was veruit het populairste vliegveld en hoe populairder hoe duurder. Wat betekende dat de regionale vliegvelden vaak goedkoper waren.

Door de drukte de afgelopen jaren is juist de populariteit van de regionale vliegvelden gegroeid en kan het zomaar gebeuren dat een vlucht van Rotterdam naar Ibiza duurder is dan van Schiphol naar Ibiza. Dit zal per periode en bestemming verschillen. Hier moet je dus echt even goed onderzoek naar doen.

Zo kan je zomaar 13% bezuinigen als je vanaf Eindhoven i.p.v. Maastricht vliegt naar Griekenland en is Groningen 60% (!) duurder dan Amsterdam voor een 8-daagse vliegvakantie naar Spanje. Als je naar Turkije wil, is vertrekken vanaf een Duitse luchthaven doorgaans het goedkoopst.

Al wil je vanaf een regionaal vliegveld vertrekken, je hebt niet altijd de keuze. Naar sommige bestemmingen kan je simpelweg niet vliegen vanaf bijv. Rotterdam, Eindhoven, Maastricht of Groningen Airport Eelde. Vanaf Luik, een van de nieuwste vliegvelden in ons aanbod, kan je bijv. maar naar vier landen vliegen.

Kies jij, na het lezen van dit artikel, liever voor een regionaal vliegveld of heeft het vertrouwde Schiphol nog altijd jouw voorkeur?

Fotografie: Henk Vrieselaar / Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *