Voordelen vliegen van een regionale luchthaven

De voordelen van het vliegen vanaf een regionale luchthaven

Op de drukste dag van het jaar vertrekken er ca. 190.000 reizigers op één dag vanaf Schiphol; het is nog steeds met stip op nummer 1 de populairste luchthaven. Toch groeien de regionale luchthavens met rasse schreden. Het heeft ook wel zo zijn voordelen om vanaf een kleinere luchthaven te vliegen. We zetten het in dit artikel op een rij!

De populariteit van regionale luchthavens in Nederland óf net over de grens als vertrekpunt voor vakanties neemt toe. Dat blijkt uit ons recente onderzoek. Waar in 2018 nog 70,9% van de Nederlandse reizigers vanaf Schiphol naar hun vakantiebestemming vloog, is dit nu 61,9%. Eindhoven noteert daarentegen een groei van 11,1% naar 14,7%. En dit is niet zonder reden!

Wat is een regionale luchthaven?

Hoewel Schiphol de grootste luchthaven van Nederland is, beschikken we er over meer. Zo kun je in Nederland ook vliegen vanaf Eindhoven, Rotterdam, Groningen en Maastricht. Daarnaast beschikken Duitsland en België over diverse luchthavens. Maar waarom zou je nu vanaf deze luchthavens (willen) vertrekken? Wij zetten de voordelen voor je op een rijtje.

Vliegen vanaf een regionale luchthaven? Bekijk onze vakanties vanaf Antwerpen, Bremen, Brussel, Düsseldorf, Eelde (Groningen), Eindhoven, Keulen, Maastricht, Münster, Rotterdam, Schiphol en Weeze.

Dichterbij = minder reistijd

Voordelen regionale luchthavensNatuurlijk is Nederland een klein land en zijn de afstanden niet zo groot. Maar vergis je niet, als je wat langer moet reizen naar Schiphol kan het aanvoelen als een halve wereldreis.

Wegens veiligheidsredenen, de grootte van het vliegveld en de drukte moet je op Schiphol minstens 2,5 uur van tevoren aanwezig zijn. Deze tijd moet je feitelijk optellen bij je vluchttijd.

De wegen naar Amsterdam lopen – ongeacht welke periode – snel vol, zeker op bepaalde tijden. De kans op file is erg aanwezig waardoor je nóg meer extra tijd in moet calculeren. Dit geldt overigens ook voor reizigers die liever met de trein naar de luchthaven vertrekken. Ook bij de NS kan er maar zo een trein uitvallen. Dat risico wil je natuurlijk niet nemen en dus pak je nóg een trein eerder.

Door een luchthaven te kiezen die dichterbij je huis ligt voorkom je de extra reistijd én heb je ook nog eens de kans dat je bijvoorbeeld maar twee uur van tevoren hoeft in te checken, puur omdat het vliegveld kleiner en minder druk is.

Uit ons onderzoek blijkt dat de korte reisafstand dé reden is om te kiezen voor een regionale luchthaven. Maar liefst 37,5% wil niet meer dan 25 km reizen voor een luchthaven.

Goede bereikbaarheid van regionale luchthavens

Niet alleen zijn de afstanden vaak beter te behappen, ook de bereikbaarheid van de regionale luchthavens is meer dan goed. Neem nu bijvoorbeeld Düsseldorf. De luchthaven goed te bereiken per trein. Je stapt uit bij Düsseldorf Flughafen en een super moderne monorail brengt je in no time naar de juiste terminal. Extra pluspunt; bij een deel van onze vakanties krijg je een treinkaartje vanaf de Nederlandse grens tot aan de luchthaven.

Voordeliger parkeren

Heb je niemand om je naar de luchthaven te brengen en is het openbaar vervoer niet te doen? Dan ben je aangewezen op je eigen auto. Maar als je vanaf Schiphol vliegt, ben je meteen weer een flink deel van je vakantiebudget kwijt; parkeren is hier niet goedkoop.

Op de regionale luchthavens is het parkeren vaak (nog) voordeliger dan op Schiphol. Veelal kun je vooraf al een parkeerplaats boeken. Je vakantie begint dan op een relaxte manier; per transferbus word je vanaf je parkeerplek naar de terminal gebracht.

Door de toename in populariteit van de regionale luchthavens stegen de parkeerkosten de afgelopen jaren wel. Eindhoven is bijv. niet zo gek veel goedkoper dan Schiphol meer.

Overzichtelijke luchthavens

De regionale luchthavens in zowel Nederland, België als Duitsland zijn overzichtelijk. Dit houdt in dat je meteen bij binnenkomst weet waar je heen moet en na de douane een beperkt gebied hebt waar je kunt winkelen. Oké, Düsseldorf is misschien wel te vergelijken met Schiphol qua grootte, maar bijv. Maastricht en Eindhoven zijn twee kleine luchthavens in Nederland waar je na de douane bijna letterlijk bij de gate staat.

Vooral voor mensen die bang zijn om te laat te komen, zijn deze luchthavens ideaal. En als je kroost nog even naar het toilet moet, dan hoeft hij/zij niet te verdwalen in de menigte. Lekker toch, die overzichtelijkheid?

Minder lange wachtrijen

Voordelen regionale luchthavensNaast dat de regionale luchthavens overzichtelijke luchthavens zijn, is het hier ook vaak minder druk. Dit omdat er stuk minder vluchten per dag vertrekken dan vanaf Schiphol. Hierdoor heb je over het algemeen minder last van super lange wachtrijen.

Let wel op: denk nu niet dat je last minute naar de luchthaven kunt gaan omdat er minder wachtrijen zijn. Vliegtuigmaatschappijen verwachten nog steeds dat je de richtlijnen aanhoudt zoals aangegeven op het ticket of de reisbescheiden. Later komen is te allen tijde op eigen risico.

Kies jij, na het lezen van dit artikel, liever voor een regionale luchthaven of blijft jouw voorkeur uitgaan naar het vertrouwde Schiphol?

Over de auteur

Anouk

Ik werk bij dé VakantieDiscounter als product specialist. Ik vind het heerlijk om te reizen en vervolgens mijn ervaringen te delen en (hopelijk) jullie te enthousiasmeren!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *