Vakantie Dubai tips

Gouden tips voor een vakantie in Dubai

Zodra je in Dubai aankomt, moet je even omschakelen; Dubai is geen stad zoals je gewend bent van Europese steden. Het is groots, indrukwekkend en je kunt je even verloren voelen. No worries, hoe langer je er bent hoe meer verliefd je wordt op deze stad. En met onderstaande tips wordt jouw vakantie in Dubai helemaal een succes!


Je kunt onvoorbereid vertrekken en dan heb je nog een geweldige vakantie. Maar… haalt er echter het maximale uit als je je een beetje inleest. Check deze Dubai-tips bijvoorbeeld. Je weet na het lezen van dit artikel precies waar je moet zijn, wat je er kunt doen en wat je niet mag missen. Als bonus geven we je ook nog eens fijne hoteltips voor een vakantie in Dubai.

Nu meteen op vakantie naar Dubai?Bekijk ons aanbod

Waar ligt Dubai?

Dubai behoort tot de Verenigde Arabische Emiraten. Het land – officieel behorend tot Azië – ligt in het Midden-Oosten, grenzend aan Saoedi-Arabië en Oman. Deze ligging zorgt ervoor dat de vliegduur ca. 6 tot 7 uur is.

Even inzoomen op de Verenigde Arabische Emiraten; dit land bestaat uit zeven emiraten. Naast Dubai (dat de hoofdstaat is) zijn dit Abu Dhabi, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Ras al-Khaimah en Fujairah. Ruim 80% van de bevolking woont in Dubai en Abu Dhabi. Dit zijn ook de populairste twee emiraten voor een vakantie. Waarbij Dubai echt duidelijk de winnaar is!

Waar staat Dubai bekend om?

Waar ooit haast niet meer was dan een woestijn is binnen een paar decennia letterlijk een metropool uit de grond gestampt. Dubai wordt tegenwoordig gekenmerkt door imposante, hypermoderne gebouwen.

En alles is groter dan groots; ze maken er een sport van om in alles de beste te zijn. Zo is de bekende Burj Khalifa de hoogste toren ter wereld, kun je er de grootste fonteinenshow bijwonen, hebben ze nergens ter wereld zo’n grote indoor skihal en vind je er de langste chauffeurloze metrolijn. Om maar een paar voorbeelden te noemen…

Maar als we je dan toch een paar tips voor jouw vakantie in Dubai mogen geven; kijk ook door dit recordbrekende en haast chique imago heen. De stad kent nog meer kanten. Het is één grote speeltuin met dank aan de vele water- en pretparken bijvoorbeeld.

En hoewel je het niet zou verwachten vind je er ook enkele oude wijken en geweldige souks waar je teruggaat in de tijd. Om nog maar niet te spreken over het immense woestijngebied van Dubai. En – last but not least – ook aan strand en palmbomen geen gebrek in de metropool.

Vakantie Dubai tip - Dubai

Is Dubai een duur land?

Dubai staat bekend als de stad waar alles groot, groter, grootst is. En ook luxe, luxer, nog luxer! Dat betekent ook dat als je van deze luxe wil genieten, je soms flink in de buidel moet tasten. Maar feitelijk kan je het zo goedkoop of duur maken als je zelf wil; je vindt er hotels in elke prijsklasse en restaurants in elke prijsklasse. En de prijzen bij restaurants liggen doorgaans wel iets lager dan in Nederland.

Waar je wel geld voor moet reserveren, zijn excursies en toegangstickets. Om naar het observatieplatform van de Burj Khalifa te gaan, moet je wel even in de buidel tasten en ook een jeepexcursie of een dagje waterpark is niet enorm goedkoop. Maar geloof ons… het is het waard! Dubai is a once in a lifetime experience.

Openbaar vervoer in Dubai

Dubai mag dan een stad zijn, de te overbruggen afstanden zijn niet altijd gering. Om even een voorbeeld te noemen: de afstand vanaf Dubai Marina naar de souks in Deira is ca. 10 km. Toch is dit geen belemmering als je de stad wilt ontdekken. Je kunt je op meerdere manieren eenvoudig verplaatsen.

  • Taxi’s zijn het meest relaxte vervoermiddel en duur is het allerminst. Je betaalt voor een ritje gemiddeld tussen de € 3,- en € 15,-. Deze laatste geldt wel als je echt van de ene naar de andere kant van de stad wilt of vast komt te staan in de spits.
  • Van files heb je geen last als je per openbaar vervoer reist. Het meest populair is het om met de metro te reizen. Dubai kent twee metrolijnen (groen en rood), waarmee je eigenlijk overal kan komen. De metrolijnen zijn samen maar liefst 52 km lang en hebben zo’n 30 stations.
  • Dubai biedt talloze buslijnen met in totaal meer dan 1.500 stops. Deze brengen je in no time naar de bekende attracties. Een warme dag? Zowel de bussen als de bushokjes (!) zijn voorzien van airco.
  • Een andere handige tip voor een vakantie in Dubai: met de hop-on-hop-off-bus kun je je eenvoudig door de stad verplaatsen én uitstappen bij de diverse hoogtepunten die Dubai biedt. Je kunt een 24-, 48- of 72-uurs ticket aanschaffen.

Vakantie Dubai tip - Openbaar vervoer

Ideaal; je kunt als toerist voor omgerekend zo’n € 5,- de hele dag gebruikmaken van het openbaar vervoer. Schaf hiervoor de rode Nol Card aan. Deze zijn verkrijgbaar op metro-, tram- en busstations en vergelijkbaar met onze OV-chipkaart.

Zien & doen in Dubai: de ultieme tips

Met dank aan het uitgebreide OV-netwerk kan je in de metropool veel zien in een korte tijd. Tips wat je tijdens een vakantie in Dubai echt niet mag overslaan? Die hebben we wel voor je. Al was een top-lijstje nog lastig kiezen met zoveel geweldige mogelijkheden…

  • Spendeer minimaal één dag in Downtown Dubai, waar je de grootste verzameling van indrukwekkende gebouwen vindt. De bekendste is de Burj Khalifa, waar je vanaf een immens hoog platform de stad in vol ornaat ziet shinen. Aan de voet van deze toren vind je de Dubai Mall (halleluja, meer dan 1.200 winkels) en de eerdergenoemde fonteinenshow.
  • Dubai is een wereld van contrasten! Waar Downtown Dubai met name bekend staat om de torenhoge wolkenkrabbers duik je in de wijken Al Fahidi en Deira in de lokale cultuur. Je kunt hier een tochtje maken met een traditionele Arabische boot (abra) of bijvoorbeeld het Dubai Museum bezoeken. In de smalle straatjes van Al Fahidi verdwaal je eenvoudig. Laat je hier verrassen!
  • Dubai Marina is de plek waar je ’s avonds lekker kunt eten of in een van de clubs kunt dansen. Ook shisha tenten vind je hier. Ga jij aan de waterpijp? Je loopt vanaf hier zo door naar The Walk (ook wel JBR genoemd), een drukke straat met veel dure wagens. Hierachter vind je een lange boulevard (beter bekend als The Beach) met restaurants, cafés, openbare toiletten en een mega-lang hardlooppad.
  • Een absolute must-do: een jeepsafari in de woestijn. In het Dubai Desert Conservation Reserve, een beschermd natuurgebied van ca. 225 km², ga je met een 4×4 op pad voor een ruige tocht. Deze wordt afhankelijk van welke tour je kiest afgewisseld met bijv. een valkeniersshow en een diner in een bedoeïenenkamp.

Vakantie Dubai tip - Downtown Dubai

Meer doe-tips voor een vakantie in Dubai

Een woordje Arabisch

Je kunt in Dubai prima uit de voeten met Engels en zelfs Frans. Leuker is het echter om de locals aan te spreken in hun eigen taal. Even een kleine cursus Arabisch:

  • Hallo – Marhaba
  • Hoe gaat het met je? – Kaeef halak?
  • Goedemorgen – Sabah el khair
  • Goedenavond – Massa el khair
  • Goedendag – Ma’a as-salama
  • Dank je wel – Shukran
  • Ja – Na’am
  • Nee – La
  • Mijn naam is… – Ismii…
  • Waar is… – Ayna
  • Geen probleem – Mafi mushkil
  • Help! – Mosaada

Wat is de beste reistijd voor Dubai?

Fijn: in Dubai schijnt vrijwel altijd de zon, regent het zelden en is het altijd warm. Echt een woestijnklimaat! Dit betekent dat het echter in de zomer loeiheet kan worden. De populairste periode voor een vakantie in Dubai is dan ook van oktober t/m maart.

Verblijf je in een van de andere maanden? Ook dan is het er prima uit te houden met dank aan de waterparken, overdekte attractieparken en shopping malls waar je afkoeling kunt zoeken.

Onze favoriete hotels in Dubai

Dubai herbergt een ruim aanbod aan hotels, we zetten onze favorieten op een rij. En ja sorry, we hebben een voorkeur voor luxe, want dat is Dubai in optima forma.

  • Vijfsterren luxe tegen een betaalbare prijs? Dat biedt Vintage Grand Hotel! Dit hotel met een rustige ligging beschikt over o.a. luxe kamers, suites en appartementen, een zwembad, restaurant én gratis shuttleservice naar diverse highlights in de stad.
  • Wist je dat je in Dubai ook het hoogste hotel ter wereld vindt? Dit is JW Marriott Marquis Hotel Dubai. Het kan zomaar zijn dat jouw bed hier op de 72e (!) verdieping staat. Een drankje bestel je aan de bar op dezelfde verdieping. Een andere reden om hier te verblijven? Het goddelijke en haast oneindig lijkende ontbijtbuffet.
  • Iets minder budget? Kies voor het comfortabele Aparthotel Golden Sands. Je verblijft in een appartement met eigen keukentje en kunt verder rekenen op een zwembad en restaurant.
  • Zeg je Hotel Canal Central dan zeg je luxueus (hallo vijf sterren!), moderne kamers, meerdere restaurants en als kers op de taart een ge-wel-dig zwembad met dito uitzicht. Dat zou wel eens jouw droomvakantie in Dubai kunnen worden.
  • Service met een glimlach (precies wat je van RIU mag verwachten), een ligging direct aan het strand, kamers met (zij)zeezicht, meerdere zwembaden, een 24-uurs all inclusive formule… Het mag duidelijk zijn; bij Riu Dubai word je volledig in de watten gelegd.

Bekijk luxe hotels in Dubai Bekijk alle hotels in Dubai

Vakantie Dubai tip - Renaissance Hotel Dubai

Meer tips voor een vakantie in Dubai

Tot slot; nog een aantal extra Dubai-tips om écht alles uit jouw vakantie te halen:

  • Je hebt voor Dubai een visum nodig. Deze hoef je echter niet vooraf aan te schaffen; je krijgt een (gratis) stempel in je paspoort zodra je aankomt. Houd er rekening mee dat je paspoort nog minimaal zes maanden na terugkomst geldig dient te zijn.
  • WiFi is op veel openbare plekken gratis beschikbaar. Denk bijv. aan de Dubai Mall of de Burj Khalifa. Slim trucje; zo deel je gelijk je jaloersmakende foto’s en maak je reclame voor Dubai.
  • In Dubai kennen ze driepins-stopcontacten (ook wel Engelse stopcontacten genoemd). Neem een wereldstekker mee, zodat je gewoon je mobiele telefoon en camera kunt opladen.
  • Dubai is een islamitisch land en hierdoor gaat men ter plaatse anders om met alcohol dan wij gewend zijn. De minimumleeftijd is 21 jaar en alcoholgebruik op straat is streng verboden. Op rijden onder invloed en openbaar dronkenschap staan hoge straffen. Wel zijn hotels, restaurants en clubs in veel gevallen voorzien van een alcoholvergunning. Je hoeft dus niet droog te staan tijdens jouw vakantie.
We kunnen je nog eindeloos veel tips geven voor een vakantie in Dubai. Simpelweg omdat het Verenigde Arabische Emiraat totaal verschilt van Europese landen. Op deze pagina zetten we de belangrijkste praktische informatie over Dubai op een rij.

Zie jij door onze tips een Dubai-vakantie helemaal zitten? Dan rest je alleen nog een vakantie uit te zoeken of – als je dat al hebt gedaan – jouw koffer in te pakken. We wensen je veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *