Vliegen met kinderen

Relax! Met deze 11 tips wordt vliegen met kinderen een eitje

Vliegen met kinderen; niemands grootste hobby. Zie zo’n kleine eens uren achter elkaar te vermaken zonder dat ze lekker kunnen rondrennen. De allerkleinsten hebben last van hun oortjes en één huiltje en je wordt getrakteerd op een geïrriteerd gezicht van je kinderloze buurman. Met deze tips is vliegen met kinderen echt een stuk minder erg!

1. Bereid je kind(eren) goed voor

Vliegen is best spannend en er komt een hoop bij kijken. Neem de stress en spanning bij je kind(eren) weg door ze al voor de vakantie voor te bereiden op de vlucht die komen gaat.

Ga plaatjes van gelijksoortige vliegtuigen bekijken op internet, speel YouTube filmpjes af en leg ze uit hoe het inchecken, opstijgen en dalen straks in zijn werk gaat. Als je het dan ook nog voor elkaar krijgt dat ze het fascinerend gaan vinden, wordt het vliegen straks des te leuker!

2. Check op tijd in

Kan je vooraf online inchecken? Doe dit zo snel mogelijk en kies voor een stoel op de eerste rij. Hier heb je meer beenruimte en dus meer bewegingsruimte voor de kinderen. Kinderen jonger dan 2 jaar hebben nog geen eigen stoel, maar kunnen daar wel op een dekentje rustig slapen.

Is het voor jou niet mogelijk vooraf online in te checken? Zorg dat je ruim op tijd op de luchthaven aanwezig bent en als eerste aan de balie staat.

3. Zorg voor voldoende kauwmateriaal

Het landen en stijgen kan – door het drukverschil – met name voor kinderen pijnlijk zijn. Hoe leg je ze dat uit als ze klein zijn? Moeilijk. Maar je kunt ze wel iets te kauwen geven. Dit verhinderd de druk op de oren namelijk. Ga voor kauwgommetjes, kauwsnoepjes of voor de allerkleinsten een bijtring.

4. Kies de juiste speeltjes

Vliegen met kinderenNeem de lievelingsknuffel mee, dat ene speeltje waar ze nooit zonder kunnen of – nog beter – koop een nieuw speeltje speciaal voor in het vliegtuig. Dat houdt hun aandacht een stuk langer vast. En wat dacht je van een boek voor leesgrage kinderen?

Heb je iets oudere kinderen die graag spelletjes spelen op de iPad? Installeer vlak voor vertrek dat spelletje waar ze al weken over zeurden en waarvoor ze eigenlijk zelf moesten betalen. Blij kind én uren zoet.

Kleuren is overigens ook helemaal in; naast kleurboeken voor volwassenen, zijn er ook voor kinderen van 10+ steeds meer leuke kleurboeken waar ze wel even zoet mee zijn. Potloden erbij en klaar!

5. Bewaar vooral je eigen geduld

Jouw gevoelens worden gereflecteerd op dat van je kind; als jij al gaat stressen bij het idee dat je moet vliegen met kinderen, zullen deze zelfde kinderen ook direct gestresst zijn. Keep calm!

6. Stop je handbagage vol met de juiste spullen

Er zijn simpelweg wat dingen die wel in je handbagage moeten zitten, wil je een relaxte vlucht met kinderen beleven. Zet maar vast op je checklist voor de volgende vakantie:

 • Vochtige weggooi handdoekjes. Ideaal om het tafeltje, de armleuningen, vieze toeten en de rest van wat ze ondersmeren schoon te maken.
 • Een extra setje kleding voor jonge kinderen. Vliegen is spannend en een ongelukje is zo gebeurd. Of wat als ze een beker met drinken over zichzelf heen gooien?
 • Een koptelefoon. Jouw reisgenoten willen echt niet de hele vlucht de stem van Dora horen vanaf jouw iPad.
 • Een reisdekentje. Het vliegtuig is niet altijd even warm en probeer eens te slapen als je het koud hebt… dat lukt maar moeilijk! Zorg dat jouw kind het behaaglijk warm heeft en wie weet kan je dan zelf ook nog even je ogen dichtdoen.
 • Genoeg drinken. Je wilt niet dat je kind uitdroogt. Maar pas op met teveel drinken; dat betekent veel snelle loopjes naar de wc, waar regelmatig een wachtrij staat.

7. Vermijd teveel suiker

Het laatste wat je wilt in een vliegtuig is een hyper-kind. Vermijd daarom snoep met teveel suiker óf beloon ze hier pas aan het einde van de vlucht mee.

8. Maak van vliegen een leuke gebeurtenis

Vliegen leuk? Mwah, het is vooral dé manier om op mooie plekken te komen. Maar op het landen en stijgen na is het stiekem best saai. En die tijd die er tussen zit kan voor kinderen als eeuwen aanvoelen. Om te voorkomen dat je elke zoveel minuten “Zijn we er al bijna?” te horen krijgt, kun je de tijd op een andere manier laten vliegen.

Plak bijvoorbeeld een vel papier tegen het raam, waar je kind elke 30 minuten een nieuwe sticker op mag plakken. Of geef elk uur een klein cadeautje (van de Action, het hoeft niet veel te kosten). Wedden dat ze dan liever hebben dat de vlucht vijf dan vier uur duurt…

9. Ga een stukje wandelen

Vliegen met kinderenWordt jouw baby onrustig? Neem hem of haar in je armen en loop langzaam het gangpad op en af. Dit werkt rustgevend. Dreumesen die net aan de hand kunnen lopen, zullen overigens ook vol trots met je door de gangpaden lopen om aan de andere reizigers te laten zien hoe goed ze dat kunnen.

10. Heb geen verwachtingen

Je denkt misschien dat je in het vliegtuig eindelijk aan dat ene boek (dat al zolang op je nachtkastje ligt) toe kunt komen, of stiekem even kunnen slapen. Verwacht dit niet; het kost best wat tijd en energie om (met name kleine) kinderen te vermaken. Ga met dit gevoel het vliegtuig in. Kan je wel even lezen of slapen dan is dat een fijne meevaller.

11. Zorg voor de juiste vlucht(tijden)

Met kinderen overstappen? Dat is al snel hell! Nog meer stress, nog meer gezeul, nog een keer landen én stijgen met pijnlijke oortjes als gevolg. Boek een rechtstreekse vlucht en kijk ook vooral naar de vliegtijden. Idealiter vlieg je op de tijd dat je kind normaal slaapt. Houd er wel rekening mee dat vluchttijden in veel gevallen onder voorbehoud van wijziging zijn en dat het dus geen garanties geeft.

En onthoud vooral; aan de vlucht komt een einde. En aan dat einde ligt een geweldige vakantie te wachten. Vliegen met kinderen is een noodzaak, aan jou de taak om er het beste van te maken!

Fotografie: Bloomua | Shutterstock.com

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

4 reacties op “Relax! Met deze 11 tips wordt vliegen met kinderen een eitje

 1. Misschien is het handig om bovenaan alle goedbedoelde tips, even te melden dat je als vader met een minderjarig kind naar bijvoorbeeld Curaçao vliegt, toestemming moet hebben van moeder !!
  Scheelt een hoop ellende !!!!

 2. prima vakantie gehad goed geregeld ,
  alleen op de heen reis op het vliegveld in Spanje beetje onduidelijk met de transfer met de bus naar het hotel moest we zelf uitzoeken beetje onduidelijk.
  misschien een idee om die procedure wat duidelijker uitleggen .

  1. Beste Marcel,

   Dank voor je feedback! Ik weet niet of je heel recent hebt geboekt, maar we hebben onlangs de transferinformatie in de bevestigingsmail aangescherpt. Ik vermoed dat jij nog de oude hebt. We hopen dat deze nieuwe tekst (je kunt het checken bij een volgende boeking!) meer duidelijkheid verschaft.

   Groet
   Laura

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *