Met de auto naar Italie

Met de auto naar Italië? Check deze tips!

Wist jij dat we naast vliegvakanties ook autovakanties aanbieden? Als je ervoor kiest om op deze manier naar je vakantiebestemming af te reizen, ervaar je een ultiem gevoel van vrijheid. Wil je met de auto naar Italië? In dit artikel geven we je handige tips, lichten de populairste bestemmingen uit én hebben fijne accommodaties voor je geselecteerd.

Waarom met de auto naar Italië?

Met de auto naar ItalieWaarom zou je met de auto naar Italië gaan als je ook naar deze vakantiebestemming kunt vliegen? Er zijn genoeg redenen te bedenken, maar de belangrijkste is toch wel het ultieme gevoel van vrijheid. Ter plaatse kun je met je eigen auto veel van de omgeving zien. En dan bepalen jullie ook nog eens zelf het tempo; je bent immers niet afhankelijk van een excursiebus.

Daarnaast begint een autovakantie naar Italië al op het moment dat jullie in de auto stappen. Onderweg rijd je – afhankelijk van je eindbestemming – door België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. Overnacht een of meerdere nachten tijdens de reis met de auto naar Italië en ontdek zo nog veel meer mooie plekken. Laat de roadtrip maar beginnen!

Het kan ook nog eens goedkoper zijn om met de auto naar Italië te gaan. Met name in het hoogseizoen én als je met het hele gezin reist kunnen de kosten voor vliegtickets aardig oplopen.

De populairste autobestemmingen in Italië

Met de auto naar Italië: GardameerZie jij het wel zitten om met de auto naar Italië te gaan en kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Wij zetten de populairste bestemmingen voor een autovakantie naar Italië op een rijtje:

 • Veruit de meest gekozen bestemming voor een autovakantie naar Italië is het Gardameer. Aan dit meer – waar je vanuit Utrecht in ca. 13 uur naartoe rijdt – vind je tal van prachtige dorpjes (check zeker Limone sul Garda!) en mooie natuur. Op zoek naar een camping aan het Gardameer waar jong & oud zich uitstekend vermaakt? Camping Bella Italia beschikt over o.a. een waar waterparadijs, animatie, diverse sportfaciliteiten en verschillende verblijfstypes.
 • De Bloemenrivièra, aan de Italiaanse westkust, bereik je vanuit Utrecht in ca. 12,5 uur. Je kunt er rekenen op prachtige groene natuur, idyllische vissersdorpjes en een woest landschap met rotsen, steile kliffen en bergen. De stad Genua is een must-see en zet ook zeker het bijzondere Cinque Terre op je bucketlist! Verblijf in het centraal gelegen Hotel Mondial Moneglia. Je rijdt in ca. een uur naar beide plaatsen. Het panoramische uitzicht op zee, het zwembad en de wellnessfaciliteiten zorgen voor een ontspannen vakantie.
 • Rijd jij met de auto naar Italië voor een vakantie vol zon, strand én cultuur? Kies dan voor de Toscaanse Kust. Door de  zuidelijkere ligging ben je wel iets langer onderweg; vanuit Utrecht rijd je hier in ruim 14 uur heen. Combineer dagen aan het strand met sightseeing in de schilderachtige dorpjes van Toscane. Zet Pisa (die van de scheve toren!) en het prachtige Lucca op de must-visit lijst! Versilia Lido is een fijne uitvalsbasis aan de Toscaanse Kust. Je rijdt in ca. een half uur naar Pisa en Lucca. Daarnaast ligt het strand praktisch voor de deur en kun je rekenen op een zwembad en wellnessfaciliteiten.
 • Naast het Gardameer herbergt Noord-Italië nog meer meren. Lago Maggiore is hier een van de populairste bestemmingen van. Niet in de laatste plaats omdat je er vanuit Utrecht al in ca. 10-11 uur naartoe rijdt. Het landschap is veelzijdig ten top; bergtoppen tot wel 3.000 meter hoogte worden afgewisseld met luxe villa’s en pittoreske dorpjes. Een luxe verblijf aan Lago Maggiore? Villa & Palazzo Aminta wordt door een weg en trap gescheiden van het meer. Je kunt rekenen op een fijn zwembad, wellnesscentrum en comfortabele kamers.

Let op deze verkeersregels!

Als je met de auto naar Italië reist kun je rekenen op goede wegen, maar je krijgt ook te maken met andere verkeersregels dan in Nederland. Dit zijn de belangrijkste:

 • Je mag in Italië maximaal 0,5 promille alcohol in je bloed hebben. Bij een percentage van 0,8 promille of meer, staat je een zware boete en mogelijk zelfs een gevangenisstraf te wachten. Laat alcohol staan als je gaat rijden!
 • Op smalle bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer, tenzij het stijgende voertuig zich dichterbij een uitwijkplaats bevindt. Dalend verkeer moet mogelijk achteruitrijden om plaats te maken.
 • In een tunnel is het niet voldoende om met dagrijlicht te rijden, je moet met dimlicht rijden. Houd er ook rekening mee dat je in een tunnel extra afstand moet houden tot je voorganger. Hoeveel dit is staat vaak aangegeven bij de ingang van de tunnel.
 • De maximumsnelheid op snelwegen in Italië is 130 km/u en op sommige zesbaanswegen zelfs 150 km/u. Bij regen geldt er een maximale snelheid van 110 km/u. Let te allen tijde zelf goed op de verkeersborden wat de maximumsnelheid is.
 • Het is verboden om te roken in een auto in het bijzijn van passagiers onder de 18 jaar of een zwangere vrouw.
 • Fietsen mee? Een fietsendrager moet altijd voorzien zijn van een wit markeringsbord met 5 rode strepen. Dit geldt ook als er geen fietsen vervoerd worden of als de fietsendrager ingeklapt is.
 • Het is verplicht om een veiligheidshesje te dragen als je met pech langs de weg staat. Daarnaast moeten er te allen tijde een gevarendriehoek en verbandtrommel in je auto aanwezig zijn.
 • Verkeerslichten kunnen nog wel eens voor verwarring zorgen. Op sommige kruispunten kom je stoplichten tegen die op rood blijven staan. Dit betekent niet dat je niet mag rijden, maar dat het een gevaarlijk kruispunt is. Als tegelijkertijd ook het groene licht brandt, mag je doorrijden.
 • Let op de zogenaamde Zone Traffico Limitato. Deze zones met beperkt verkeer vind je met name in steden als Florence, Rome en Pisa, maar je kunt ze ook in kleinere steden en plaatsjes tegenkomen. Dit systeem is ingesteld om de historische gebouwen én het milieu in de binnenstad te beschermen tegen schadelijke uitlaatgassen. Als je hier rijdt kun je een fikse boeten krijgen.

Lees alles over Zona Traffico Limitato

Praktische tips voor een autovakantie naar Italië

Tot slot geven we je nog wat praktische tips als je met de auto naar Italië reist:

 • Reis je met kinderen naar Italië? De rit kan behoorlijk lang zijn en ze kunnen zich al snel gaan vervelen. We schreven een handig artikel met tips voor een autovakantie met kinderen.
 • Houd er rekening mee dat je op de meeste wegen in Italië (en ook onderweg) tol moet betalen. Je kunt hiervoor ter plaatse bij de loketten betalen, maar je kunt ook een speciale VIA-kaart met tegoed kopen bij een tankstation langs de snelweg. Zo omzeil je lange wachttijden bij de tolstations.
 • Soms ontkom je er niet aan om te rijden op de beruchte zwarte zaterdag. Lees onze handige tips om zwarte zaterdag te overleven.
 • Voor een autovakantie naar Italië kun je zomaar 10 tot 15 uur onderweg zijn. Een lange zit! Hoe je verveling voorkomt? Wij geven je handige tips om een lange autorit dragelijk te maken.
 • We raden je aan je ook in te lezen op de verkeersregels van de landen die je passeert voor een reis met de auto naar Italië.

Heb jij zin gekregen om met de auto naar Italië te gaan? Alvast veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *