Tips lange autorit: vakantie

Met deze tips overleef je die lange autorit zonder moeite!

Met het vliegtuig op vakantie betekent dat je sneller van A naar B kan, maar die wachttijden op de luchthaven en die extra kosten… Het is niet zonder reden dat autovakanties ook nog steeds veel worden geboekt. Maar dan moet je wel die lange autorit overleven. En daar hebben wij wel wat goede tips voor!

Ga nooit onvoorbereid op pad

Het kan natuurlijk zo zijn dat je de avond voor vertrek in de stress schiet, tips zoekt voor jouw lange autorit en dan hier uitkomt. Dan zijn de volgende twee tips misschien niet meer haalbaar. Maar sla ze dan in elk geval op voor jouw de volgende keer dat je met de auto op vakantie gaat,

  • Lees je vooraf in over jouw bestemming. Zo heb je in alle Europese landen de plicht om een gevarendriehoek in jouw auto te hebben. Bij sommige landen komt hier ook nog een veiligheidshesje bij of een brandblusser. En wat dacht je van tolvignets? We schreven hier overigens al een handig artikel over met meer informatie
  • Zo’n navigatiesysteem is leuk, maar vertrouw hier niet zomaar op. Want ook deze zijn niet altijd up to date. Zorg dat je altijd even Google kunt checken of neem een good old wegenkaart mee. Een andere optie is de app Maps.me. Net zo handig als Google, maar hij vreet niet van je databundel; deze kun je offline gebruiken.
  • Breng jouw auto voor de vakantie naar de garage voor een vakantiecheck. Rondom de schoolvakanties hebben ze hier vaak mooie aanbiedingen voor. Minder kans op panne!

Tips lange autorit kaart

Begin uitgerust aan die lange autorit

De dag voor je aan de lange autorit begint, is het verstandig om op tijd naar bed te gaan en zeker niet teveel alcohol te drinken. Of liever gewoon helemaal geen alcohol. Alcohol en slaaptekort verminderen jouw concentratie op de weg. En in slaap vallen is het laatste wat je wilt.

Uitgerust of niet, ook die reis put je uit. Zorg voor genoeg pauzes en dat het in de auto niet te warm is. Reis je met twee volwassenen en ben je beiden in het bezit van een rijbewijs? Wissel vooral af! Dan kan je om en om een powernap doen.

Nog geen autovakantie geboekt?Bekijk ons aanbod

Zorg voor voldoende eten & drinken

Niets vervelender dan onderweg dorst of honger krijgen. Zorg dus dat je qua eten & drinken ruim inpakt. Vermijd hierbij de suikers; hier wordt iedereen drukker van en vooral met kinderen kan dit storend zijn.

Ook zware maaltijden zijn niet aan te bevelen tijdens een lange autorit. Hier word je slaperig van! Net zoals van vochttekort overigens. Voldoende drinken dus! Zoet eten kan daarnaast wagenziekte bevorderen. Zoute stengels en nootjes zijn een betere optie. Eén nadeel: meer kruimels in de auto. Die neem je dan maar op de koop toe.

Reis je af naar het zonnige zuiden? Dan kunnen de temperaturen in de auto flink oplopen. Zorg dus voor versnaperingen die goed tegen warmte kunnen of zorg voor een koelbox of koeltas.

Oké, geen suiker om drukte en overmatige energie te voorkomen. Maar voor de bestuurder kan energy-drank wel erg welkom zijn om wakker te blijven.

Zo vermaak je de kinderen!

Een lange autorit met kinderen? Dan heb je wellicht wat meer voorbereiding nodig. Want je wilt straks niet 10 uur lang horen “Zijn we er al bijna?”. En kinderen vermaken vereist toch iets meer dan jezelf vermaken.

We schreven eerder een uitgebreid artikel over kinderen op de achterbank vermaken. Even een korte samenvatting:

  • Zorg voor genoeg ‘speeltjes’. Van autobingo tot kleine gadgets, van films op de iPod tot ouderwetse spelletjes. Ook leuk: geef ze een wegenkaart zodat ze mee kunnen kijken.
  • Vertrek in de nacht. De eerste uren heb je al geen kind aan ze. Houd er wel rekening mee dat het als bestuurder net wat meer concentratie vereist.
  • Stop regelmatig onderweg. Laat ze voetballen op een grasveldje en zorg dat ze wat energie kwijt kunnen. Heb je ook meteen een plaspauze te pakken.
  • Neem een tas met kleine cadeautjes mee. Hiermee kun je ze tussendoor belonen. En zorg dan meteen dat ze hier wat mee kunnen onderweg. Dan is de tijd tot het volgende cadeautje weer gevuld!

Tips lange autorit kinderen

Weet wanneer het tijd is voor een pauze

Het grootste risico tijdens een lange autorit? Onderschatten hoe moe je bent. Of niet willen toegeven dat je het bent. Doe dit wel & herken ook de signalen van vermoeidheid. Welke signalen dit zijn? O.a. in je gezicht wrijven, aan je haar frunniken, aan je neus krabben en zwaarder wordende oogleden. Stop direct als je dit merkt!

Beter nog is het om voorzorgsmaatregelen te nemen. Zorg dat je per twee uur minimaal een kwartier stopt. Om te plassen, wat te drinken, een frisse neus te halen en jouw benen te strekken.

Last but not least: hardrijders zijn doodrijders. Rijd niet gehaast, neem tijd voor pauzes en rijd eventueel om voor een tussenstop in een leuk dorpje. Alles om niet oververmoeid te raken tijdens de rit. We wensen je een veilige reis toe!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

One thought on “Met deze tips overleef je die lange autorit zonder moeite!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *