Autovakantie met kinderen tips

Autovakantie met kinderen? Tips voor op de achterbank

“Hoe lang moeten we nog rijden?”, “Zijn we er al bijna?”, “Ik moet plassen!”. Als ouder heb je flink wat geduld nodig als je kiest voor een autovakantie met kinderen naar bijv. Zuid-Frankrijk, Spanje of Italië. Maar deze tips weet je het wel leuk te houden op de achterbank.

Laat ze hun eigen fotoboek creëren

Old school, maar super leuk: geef jouw kinderen een wegwerpcamera en laat ze hun reis – door hun eigen ogen – vastleggen. Op de heenweg dan. Als je op jouw vakantiebestemming zorgt voor het afdrukken van de foto’s kunnen ze op de terugweg al starten aan hun vakantie-plakboek.

Nog beter: zorg voor een nieuwerwetse Polaroid-camera. De foto’s zijn direct klaar, dus kunnen de kids ze instant plakken en hun verhalen kwijt. Tot aan de terugweg!

Top-tip: laat ze bijrijder spelen

Geef jouw kind – of als je er meerdere hebt, allemaal – een eigen plattegrond. Hiermee kunnen ze een extra bijrijder spelen en zelf zien hoe ver ze nu eigenlijk zijn. Dat scheelt wat extra keren ‘Zijn we er al bijna, mama?’. En ze zien tegelijkertijd dat ze wel degelijk dichterbij de bestemming komen. Zo draagt jouw autovakantie met de kinderen ook nog eens bij aan de topografiekennis van het grut.

Zorg voor ‘gevulde’ gadgets

iPhones, tablets, game consoles… je kan er niet meer omheen. En heel eerlijk; tijdens een lange autoreis met kinderen wil je dat ook niet. Het is dé beste manier om jouw kinderen te vermaken zonder dat je zelf actief bezig hoeft te zijn,

Zorg voor voldoende spelletjes op hun (of jouw) mobiele telefoon, zorg voor een overdaad en films en blaas die iPod vol met leuke muziek. Het meezingen neem je dan maar op de koop toe.

Zorg voor mobiele opladers die in de sigarettenaansteker kunnen of in de USB-aansluiting van jouw auto. Bij intensief gebruik red je het anders niet de hele route. En dan heb je dikke kans op tranen!

De leukste achterbank cadeautjes voor onderweg

Deze tip voor een geslaagde autovakantie met kinderen is misschien niet helemaal pedagogisch verantwoord, maar het werkt wel. Verzamel in de periode voorafgaand aan jouw vakantie kleine cadeautjes en pak deze in. Spreek af dat ze bijv. elke twee uur een cadeautje krijgen. Waar ze vervolgens weer twee uur zoet mee zijn… Hieronder hebben we een paar leuke suggesties voor je.

Autovakantie met kinderen cadeautjes
1. Memory doet het altijd goed! Zeker als het van jouw favoriete film is. We vonden er een voor Frozen-liefhebbers.

2. Kleuren zonder knoeien en keer op keer opnieuw te gebruiken; dat kan met deze handige kleurplaten!

3. Nog steeds populair onder kinderen; fidget spinners. Leuk om te krijgen en tijdens een rustpauze mee te spelen.

4. Tekenen op de ramen thuis verboden? Vooruit, tijdens deze reis mag het wel! Maar alleen met de juiste stiften. Wij vonden ze!

5. Bordspellen kunnen prima onderweg. Als je zorgt voor een speciale reisvariant. Van Mens Erger Je Niet bijvoorbeeld.

6. Een beetje leerzaam mag ook best. Maar dan op een leuke manier. Speel kwartet met het menselijk lichaam.

Speel een spelletje autobingo (en meer)

Je kunt ze ook wat laten doen voor een cadeautje. Een spelletje spelen bijvoorbeeld. ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ is de aloude bekende, maar als je een printer thuis hebt staan, ga dan zeker voor autobingo. Een volle kaart = een cadeautje. Nu maar hopen dat ze niet te vaak rode auto’s en benzinepompen tegenkomen…

Andere leuke opties voor spelletjes:

  • Wie lacht is af! Meligheid gegarandeerd. Elke keer wijs je iemand aan die zo lang mogelijk moet proberen niet te lachen. En dat is best een opgave als de rest van de auto gekke bekken trekt en flauwe mopjes vertelt. Ook leuk is de variant ‘Wie praat is af’.
  • Kleur bekennen! Wie weet het eerst tien dingen in rood/blauw/paars/groen/geel (net de kleur die jij wilt) te spotten?
  • Wie ben ik? Leuk voor oudere kinderen; neem een bekend persoon in gedachten en laat de rest van de familie enkel vragen stellen die met ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden zijn. Kunnen ze het raden?
  • Ik ga op vakantie en ik neem mee… Ja, die mag natuurlijk niet ontbreken tijdens zo’n lange autorit! Vertel om de beurt wat je echt mee moet nemen, waarbij je ook de voorwerpen moet noemen die jouw voorgangers al benoemden. Dat kan best een uitdaging zijn als je vreemde voorwerpen verzint!

Nog meer tips voor een autovakantie met kinderen

  • Stop regelmatig. En dan niet alleen om te plassen. Het is fijn als kinderen even hun energie kwijt kunnen door een balletje te trappen op een grasveld of in een speeltuintje te spelen.
  • Suiker zorgt er niet voor dat je kinderen rustiger worden op de achterbank. Integendeel. Geef dus vooral veel gezonde tussendoortjes. Zoethoudertjes op zijn tijd kan, maar met mate.
  • Vermijd – waar mogelijk – zwarte zaterdag. Door bijv. vrijdagavond te vertrekken of zondagmorgen.
  • ’s Avonds vertrekken is sowieso geen slecht idee! De eerste uren hoef je ze niet te vermaken, want ze slapen. En dat betekent ook dat ze meteen in hun eigen slaapritme blijven. Heb je tenminste geen oververmoeide kinderen bij aankomst.

We zullen niet beweren dat jouw lange autorit nu zonder horten en stoten gaat, maar een autovakantie met kinderen wordt met deze tips wel écht leuker. We wensen je een fijne en bovenal veilige reis!

Met de kinderen op autovakantie?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *