zwarte-zaterdag

Zwarte zaterdag: gouden tips om deze te overleven

De vakantieperiode is officieel begonnen. En dat betekent dat heel Europa eropuit trekt naar zonnige bestemmingen. Ga jij deze zomer met de auto op vakantie? Houd dan rekening met flinke drukte op de wegen richting het zuiden. Hoe je dit overleefd? Wij geven je handige tips om zwarte zaterdag te doorstaan.

Zwarte zaterdag is een uitdrukking die we gebruiken om extreme drukte op de Europese snelwegen, als gevolg van de massale vakantie-uittocht, aan te duiden. Deze drukte wordt mede veroorzaakt doordat veel Fransen – met name uit de regio Parijs – in deze periode op vakantie gaan én omdat veel vakantieparken en campings alleen de zaterdag als wisseldag hanteren.

Zwarte zaterdagen vallen meestal in het laatste weekend van juli en/of het eerste weekend van augustus. Dit jaar geldt voor Frankrijk dat 30 juli dé zwarte zaterdag van de zomer wordt. Maar ook op vrijdag 29 juli en de zaterdagen 9 juli, 23 juli, 6 augustus en 13 augustus wordt veel drukte verwacht in Frankrijk.

Duitsland kent eigenlijk geen echte zwarte zaterdag: het is eigenlijk alle weekenden in de zomervakantie – van ca. half juli t/m half augustus – heel druk op de snelwegen. T/m begin augustus heeft vooral het verkeer richting het zuiden te maken met extreme drukte. Deze drukte begint meestal al op vrijdag. Vanaf eind juli t/m begin september kun je op deze dagen ook rekenen op files richting het noorden.

Goed voorbereid op pad en weten wat je te wachten staat? Check dan hoe druk het is op jouw vertrekdag met de handige verkeersdruktekalenders van de ANWB. Hier zie je per land precies wat de zwarte zaterdagen, andere drukke dagen zijn en juist rustigere dagen zijn.

Onze gouden tips voor zwarte zaterdag

Dat je geen zin hebt in files snappen we. Jouw welverdiende vakantie is net begonnen en dan sta je hutjemutje te wachten in de brandende zon. Wij kunnen ons een betere start van de vakantie bedenken. Stap jij toch in de auto? Wij geven je handige tips om de drukte tijdens zwarte zaterdag (en andere drukke dagen) te overleven.

Vertrek niet ’s nachts

Veel mensen pakken een paar uurtjes slaap en stappen dan in het holst van de nacht in de auto om zo de files te vermijden. Dit heeft geen enkele zin. Op het moment dat je Frankrijk of Duitsland bereikt, sluit je gewoon achter in de rij aan. Beter is het om een goede nachtrust te nemen – wel zo veilig! – en laat in de ochtend of rond de middag op pad te gaan. Zo ben je in Frankrijk tegen de tijd dat de files afnemen en is de kans dat je vast komt te staan dus een stuk kleiner.

Ga de snelweg af voor een pauze

Het is algemeen bekend dat je tijdig pauzes in moet lassen tijdens een lange autorit. Kies ervoor om deze pauzes niet bij de drukke tankstations langs de snelweg te houden, maar juist bij een dorpje bij de snelweg vandaan. Hier krijg je tenminste niet te maken met nog meer files; die voor de toiletten. Een extra fijne bijkomstigheid is dat brandstof en lekkere versnaperingen hier een stuk goedkoper zijn.

Regel een tolbadge

Bij de tolpoortjes in Frankrijk kunnen de wachtrijen flink oplopen. Een doorn in het oog voor veel vakantiegangers. Helaas kom je niet onder tol betalen uit als je via de snelweg rijdt. Het hoeft echter niet per se voor veel oponthoud te zorgen. Zo kun je betalen per creditcard en kun je aansluiten bij de poortjes waar ‘CB’ (cartes bancaires) op staat. Hier betaalt iedereen met een creditcard, waardoor het een stuk sneller gaat dan in andere rijen.

Nog sneller is het om elektronisch tol te betalen met een zogenaamde tolbadge. Dit kastje, dat je achter de voorruit plaatst, is heel geschikt voor vakantiegangers die regelmatig (lees ca. 1 keer per 2 jaar) door Frankrijk rijden. Heb jij een tolbadge? Dan kun je gebruikmaken van speciale rijstroken waar het over het algemeen een stuk minder druk is. De tolbadge kost ca. € 20,- en je betaalt maandelijks een vast bedrag van ca. € 3,- aan gebruikskosten. Daarbovenop betaal je nog de geldende toltarieven. Alles over de tolbadge en het aanschaffen ervan lees je op de website van de ANWB.

Tips zwarte zaterdag
Om te voorkomen dat je op Zwarte Zaterdag vertraging oploopt bij de tolwegen kan je dit ook vooraf regelen

Zorg voor een comfortabele reis

Files zijn in het hoogseizoen – en zeker op zwarte zaterdag – haast onvermijdelijk. Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid op pad gaat. Ga langs de garage en laat je auto fileproof maken. Hierbij wordt minimaal het oliepeil, de koelvloeistof en de bandenspanning gecheckt. Zorg er daarnaast voor dat je airco werkt en dat je deze minimaal eens in de vier jaar bij laat vullen en reinigen.

Niet alleen je auto moet fileproof zijn, jij moet dat ook zijn. Houd er rekening mee dat je in de file komt en bereid je er mentaal op voor. Als je je gaat zitten ergeren dat het niet opschiet, wordt de vakantiesfeer er niet beter op. Neem daarnaast altijd genoeg water en eten mee als je op pad gaat.

Nog meer tips voor zwarte zaterdag

  • Knip de reis naar jouw vakantiebestemming op in twee dagen. Het is veel aangenamer om twee keer 500 kilometer te rijden in plaats van in een keer 1.000 kilometer. Onderweg overnachten betekent ook dat de vakantie dan al een beetje begint én dat je uitgerust op je vakantieadres aankomt.
  • Misschien een open deur, maar als het even kan vertrek dan niet op vrijdag of zaterdag. Rijd liever op een doordeweekse dag richting jouw vakantiebestemming. De beste dagen zijn vaak donderdag en zondag. Op zondagen is het sowieso lekker rustig als je in Duitsland rijdt; vrachtwagens mogen daar op zon- en feestdagen niet de weg op. Houd er wel rekening mee dat het op een zondag ná een zwarte zaterdag wel extra druk kan zijn.

We hopen dat je met deze tips zwarte zaterdag doorkomt en wensen je uiteraard een heel fijne vakantie!

Op zoek naar een autovakantie?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *