Bagage kwijt

Help, koffer kwijt! Wat moet je doen?

Wist je dat er wereldwijd bijna 10.000 koffers per dag kwijtraken? Dat klinkt als een hoop, maar als je uitgaat van het aantal reizigers per dag, valt het best mee. Dat betekent niet dat het jou niet ook kan gebeuren. Tijd om je goed voor te bereiden: wat moet je doen als jouw koffer kwijt is?

Koffer kwijt op de heenweg?

Het meest vervelend is het natuurlijk als jouw koffer op de heenweg kwijtraakt. En ja, dat kan gebeuren. Doordat de grondstewardess per ongeluk een verkeerde bestemming intoetst, doordat je bagagelabel beschadigd is of tijdens transport naar het vliegtuig verloren gaat… Het zijn slechts enkele oorzaken.

En daar sta je dan te wachten bij de bagageband op de plaats van bestemming. Je ziet de een na de andere vakantieganger vertrekken met zijn of haar koffer en jij staat nog met lege handen. Na lang wachten blijkt jouw koffer toch echt niet aangekomen te zijn. Wat nu? We hebben een handig stappenplan voor je!

1. Meld je op de luchthaven bij de juiste balie

Verlaat nooit de luchthaven zonder jouw vermiste bagage te hebben aangegeven (dit geldt overigens ook voor eventueel beschadigde bagage). Op elke luchthaven is een balie voor kwijtgeraakte bagage.

Het is noodzakelijk om je hier te melden een Property Irregularity Report (PIR) in te vullen. Aan de hand van de gegevens die je hierop verschaft, kan de luchtvaartmaatschappij op zoek gaan naar jouw koffer. Je dient hier ook jouw bagagesticker (die je hebt gekregen bij inchecken) te laten zien. Bewaar zelf wel het origineel en vraag om een kopie van het PIR-formulier.

2. Licht jouw reisverzekering in

In sommige gevallen krijg je bij het melden van jouw vermiste koffer direct een kleine vergoeding voor de noodzakelijke spulletjes, zoals schoon ondergoed, een t-shirt, broek of toiletartikelen. De meeste maatschappijen vragen je echter de bonnen te bewaren voor eventuele declaratie achteraf. Die niet altijd worden gehonoreerd overigens.

Handiger is het om jouw reisverzekering – en dit is slechts één van de redenen om deze echt af te sluiten voor jouw vakantie – in te lichten. Zij bieden vaak een wat gullere vergoeding voor de eerste dagen zonder bagage. Dan is er nog wat geld over voor een bikini en zonnebrandcrème en hoef je ook niet meer alle moeite te doen voor een declaratie bij de luchtvaartmaatschappij.

Check vooraf welke regels er gelden voor jouw reisverzekering. Elke verzekeraar gaat hier anders mee om en biedt andere vergoedingen.

3. Duimen dat jouw koffer snel terecht is

Zo’n 85% van alle kwijtgeraakte koffers is binnen 48 uur terecht. Deze wordt dan vaak kosteloos afgeleverd bij jouw hotel. En dan kan jouw onbezorgde genieten echt beginnen!

In een enkel geval duurt het langer en dat is even dikke pech. We gaan ervan uit dat dat jou niet gebeurt. Maar just in case: als jouw bagage na drie weken nog spoorloos is, is jouw luchtvaartmaatschappij aansprakelijk. Afhankelijk van de waarde van jouw bagage vindt er een uitbetaling plaats. Hier zit wel een maximum aan, vaak dekt het niet jouw hele verlies. Dan wederom: bel jouw reisverzekering!

Raakt jouw koffer kwijt op de terugweg?

Ook nu geldt: hoe graag je ook naar huis wilt na een (lange) vlucht, meld je eerst bij de balie van de luchtvaartmaatschappij en vul een PIR-formulier in. In dit geval is van compensatie door de luchtvaartmaatschappij of reisverzekering geen sprake; ze gaan ervan uit dat je nog wel een extra onderbroek in huis hebt.

Zodra jouw koffer is aangekomen op de luchthaven, krijg je bericht. Veelal wordt jouw koffer dan nog dezelfde dag per koerier aan huis afgeleverd. En dan kan je die vakantiewasjes toch echt niet meer langer uitstellen.

Koffer kwijt? Erg vervelend! Maar met de stappen hierboven weet je in elk geval wat je moet doen en kan je de paniek achterwege laten.

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *