Zomerse vakantiebestemmingen cultuurliefhebbers

Cultuur op vakantie? Check deze zomerse bestemmingen

Cultuurliefhebbers opgelet! Wissel jij dagen aan het zwembad of strand graag af met lekker sightseeën? In Europa vind je tal van zomerse bestemmingen voor een flinke dosis cultuur op vakantie. Wij zetten onze favorieten op een rij.

Middeleeuws Malta

Vakantie cultuur: MaltaPak het vliegtuig naar Malta en maak letterlijk een stap terug in de tijd. Ruim 9.000 jaar geleden zetten de eerste bewoners voet op het Zuid-Europese archipel, welke naast Malta bestaat uit Gozo en Comino. Vanwege de strategische ligging was het een geliefd land en volgde de een na de andere heerser. Romeinen, Johannieter ridders, Arabieren, Feniciërs, Fransen, Arabieren en Engelsen; ze hebben allemaal hun sporen op het eiland achtergelaten.

Als je door de vele smalle straatjes van Malta loopt, waan je je letterlijk in een geschiedenisboek. En niet alleen het kloppende hart van Malta – de hoofdstad Valletta – is daar een levend voorbeeld van. Tijdens een wandeling in de geheel ommuurde plaats Mdina waan je je in de middeleeuwen. Met dank aan slechts 500 inwoners en een autovrij centrum is de authenticiteit hier bewaard gebleven. Wandel langs de kerken, kloosters en paleizen. Ook in The Three Cities en Victoria lijkt de tijd stil te hebben gestaan.

Interessante bezienswaardigheden voor cultuurliefhebbers zijn o.a. de Tarxien Tempels, het Hypogeum, Haqar Qim en de Ggantija-tempel. Dol op kleine vissersdorpjes? Breng een bezoek aan Marsaxlokk, dat wordt gezien als één van de meest pittoreske (en fotogenieke!) dorpjes van het eiland.

De leukste dorpjes & stadjes op Malta

Zomerse vakantiebestemmingen voor cultuurliefhebbers: Malta, The Waterfront HotelThe Waterfront Hotel is de perfecte uitvalsbasis om kennis te maken met cultureel Malta. Je bevindt je aan de levendige boulevard van Sliema en je bent binnen no time in de bijzondere hoofdstad, Valletta (per auto of bus).

Openlucht museum Toscane

Vakantie cultuur; ToscaneDe Italiaanse stad Florence, één groot openlucht museum, wordt ook wel gezien als de bakermat van de renaissance. Het is de meest culturele stad van de Italiaanse regio, maar is in de praktijk slechts één van de voorbeelden. Toscane is namelijk één grote verzameling van boeiende steden en dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan.

Overigens is Florence wel een goede uitvalsbasis. Vanaf hier kun je makkelijk dagtripjes maken naar plaatsen in de omgeving. Bijvoorbeeld naar San Gimignano, dat door de aanwezige torens en de bijzondere skyline ook wel het Manhattan van de Middeleeuwen wordt genoemd. Een klein stukje verderop vind je Siena, dat door haar middeleeuwse sfeer en goede wijnen een enorme aantrekkingskracht heeft op toeristen uit de hele wereld.

En wat dacht je van Lucca? De karakteristieke stad ten oosten van Florence herbergt Kerken als Duomo di San Martino, Basiliek San Frediano en San Michele in Foro. Het Piazza dell’Anfiteatro – het oude amfitheater – is omgebouwd tot een gezellig plein. Vanaf Lucca breng je ook eenvoudig een bezoekje aan Pisa. Hoewel deze stad haar bekendheid dankt aan de scheve toren, biedt de Italiaanse stad meer.

Aan cultuur deze vakantie geen gebrek, want dit is nog maar het topje van de ijsberg. Tel daar het fijne klimaat, de goede wijnen en de prachtige landschappen bij op en en jouw zomervakantie is compleet!

Bekijk alle hoogtepunten van Toscane

Kraft Hotel, Florence Op zoek naar een betaalbaar hotel mét zwembad in Florence? Waarbij je ook nog eens kunt wandelen naar de bekende bezienswaardigheden? Check dan de mogelijkheden bij Kraft Hotel Florence.

Culturele schatkist Rhodos

Vakantie cultuur: RhodosDe Griekse geschiedenis gaat duizenden jaren terug, niet gek dat je daar goed terecht kunt voor een vakantie vol cultuur. Als we er één bestemming uit moeten lichten, kiezen we Rhodos.

De ommuurde hoofdstad van dit populaire eiland – Rhodos-Stad – kent een geschiedenis die meer dan 2.400 jaar teruggaat. Het staat niet zonder reden in z’n geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Wandel via de Ridderstraat naar het middeleeuwse Paleis van de Grootmeesters; hét hoogtepunt van Rhodos-Stad. Ook de Mandráki haven, Marinepoort en de net buiten de stad gelegen Akropolis van Rhodos mag je niet overslaan.

Misschien nog wel mooier dan Rhodos-Stad (de meningen zijn hierover verdeeld) is Lindos. De geschiedenis van dit witte stadje aan de oostkust is met ruim 3.000 jaar nét iets ouder dan Rhodos-Stad. Lindos is daarmee de oudst bewoonde plaats van het eiland. De Akropolis van Lindos is een van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van heel Griekenland. Maak de klim – via ca. 500 traptreden – omhoog en geniet van het prachtige uitzicht. Bezoek ook zeker het charmante centrum van Lindo met haar vele witte huisjes.

Andere bezienswaardigheden die cultuurliefhebbers niet mogen overslaan zijn de opgravingen van Kámiros, het middeleeuwse Ferakloskasteel en het Klooster van Tsambika. Nog een aanrader is een uitstapje naar het sponzeneiland Symi.

Check alle bezienswaardigheden van Rhodos

Sun Beach Resort, RhodosMet een huurauto ontdek je gemakkelijk alle bezienswaardigheden van Rhodos. Na een dagje sightseeën bijkomen op het strand of bij het zwembad? Bij Sun Beach Resort heb je de keuze! Je kunt rekenen op comfortabele kamers en appartementen.

Verrassend & opkomend Montenegro

Cultuur vakantie: MontenegroMet dank aan de veelzijdigheid is Montenegro een geschikte bestemming als je dagjes strand wil combineren met cultuur op vakantie. Het land kent een kustlijn van bijna 300 km lang en telt meer dan 120 zandstranden. Daarnaast vind je er mooie oude steden en authentieke dorpjes.

Voor de ideale mix verblijf je in de badplaats Budva in het zuidwesten van Montenegro. Deze bruisende stad aan de Adriatische zee vormt samen met Becici het toeristische hart van Montenegro. De omgeving wordt gekenmerkt door grote baaien met mooie zandstranden, waaronder twee bijzondere ‘roze’ gekleurde stranden.

Het is daarnaast de perfecte uitvalsbasis voor culturele uitstapjes. De middeleeuwse ommuurde binnenstad van Budva bestaat uit een wirwar van pittoreske straatjes met een Victoriaans tintje. Je vindt er daarnaast vier bijzondere kerken uit verschillende tijdperken, van de 7e tot de 19e eeuw.

Een van de mooiste steden van het land, Kotor, ligt op ca. 30 minuten rijden van Budva. De stad, die in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat sinds 1979, kent eenzelfde binnenstad als Budva, maar dan nog authentieker.

Ook het historische stadje Sveti Stefan, gelegen op een eiland van nog geen anderhalve hectare groot, is een aanrader door de traditionele huisjes en bijzondere kerkjes. Breng ook zeker een bezoek aan het klooster in Ostrog, die gebouwd is in een bergwand.

Handige tips voor een vakantie naar Montenegro

Hotel Montenegro Beach Resort, BudvaHotel Montenegro Beach Resort is een modern hotel in de baai van Becici. Voor de deur ligt een privéstrand en in het restaurant geniet je van Montenegrijnse specialiteiten. Via de promenade loop je zo naar de ommuurde binnenstad Budva.

Nog meer zomerse bestemmingen voor een vakantie vol cultuur

  • Een verrassend culturele zonbestemming is het Spaanse Ibiza. Het wordt vaak geassocieerd met een bruisend nachtleven, maar wist je dat het o.a. beschikt over een van de best bewaarde vestingsteden aan de Middellandse Zee? Dalt Vila is een echte must-see voor cultuurliefhebbers.
  • Zon, zee, strand en cultuur gaan ook hand in hand in Kroatië. Naast dat dit land echt een natuurwalhalla is, kun je er terecht voor een vakantie vol cultuur. Bezoek bijvoorbeeld Pula en haar amfitheater, het meer dan 2.000 jaar oude Porec, het UNESCO Werelderfgoed van Trogir, de veelzijdige stad Zadar, de culturele parel Split en het adembenemende Dubrovnik.
  • Een van de meest culturele Turkse badplaatsen is Side. De geschiedenis gaat terug tot de 7e eeuw van Christus. Talloze mooie gebouwen werden sinds die tijd gebouwd en hier geniet je tot op de dag van vandaag van als je door de stad loopt. Neem een kijkje bij de Tempel van Apollo en Athene, bezoek de restanten van een amfitheater en neem een kijkje in de charmante vissershaven.

Bekijk alle bezienswaardigheden van Side
Welk van deze culturele vakantiebestemmingen staat er bovenaan jouw lijstje? Heb je een andere favoriete culturele bestemming laat het ons dan vooral weten!

Fotografie: windu | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *