Valletta, hoofdstad van Malta

Valletta, de veelzijdige en boeiende hoofdstad van Malta

Het is een van de kleinste hoofdsteden van Europa en tóch heeft Valletta alles in huis voor een cultureel dagje uit tijdens je zonvakantie of een anders-dan-anders stedentrip. De straten ademen een middeleeuwse sfeer uit en aan bezienswaardigheden zeker geen gebrek. Kijk je mee naar wat de hoofdstad van Malta te bieden heeft?

Valletta in een vogelvlucht

Valletta is niet alleen de hoofdstad van het eiland Malta, maar van de hele archipel. Met zo’n 7.000 inwoners is het een van de kleinste hoofdsteden van Europa als je puur naar het inwonersaantal kijkt. Ook qua oppervlakte is de stad gering. Tegelijkertijd is Valletta wel een van de hoogtepunten van het eiland.

Sinds jaar en dag is het de zetel van de Maltese regering en het parlement. De haven is een van de belangrijkste plekken, economisch gezien. Als toerist zal je echter jouw tijd met name doorbrengen in de binnenstad van Valletta. Deze staat sinds 1980 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en het is dan ook geen straf om een dagje door de mooie straatjes te wandelen. Plan dus zeker een bezoek in tijdens jouw zonvakantie op Malta!

De stad is gebouwd op een landtong, het Sciberras-schiereiland. Het ligt op een 60 meter hoge rots en hierdoor heb je vanaf veel punten een geweldig uitzicht over de stad en omgeving.

Een verrassend stratenpatroon

Valletta, hoofdstad Malta: stratenDe Johannieter Ridders, van oorsprong hospitaalridders van de Johannieter Orde in Palestina, streken in 1530 neer in Malta. De ridders moest gedwongen vertrekken uit Palestina toen de Turken steeds verder het land binnendrongen. Om de ridders te helpen, besloot Koning Karel V om Malta aan hen te verhuren.

Vandaag de dag vind je hier nog steeds sporen van op het eiland, en dan in het bijzonder in Valletta. Het waren de Johannieter Ridders die de stad in 1656 aanlegden en zorgden voor het unieke stratenpatroon dat je hier nog steeds ziet. De straten zijn aangelegd in een bijna perfect rechthoekig patroon, waarbij de straten haaks op elkaar staat. Stiekem doet het een beetje denken aan de opbouw van Manhattan.

Waar de straten qua opbouw niet verrassend zijn, zullen ze je qua ‘inhoud’ nog wel verrassen. Op de ene hoek kom je een kathedraal tegen en een paar minuten later sta je zomaar voor een fort.

Een kijkje in de mooiste kerk van Valletta

Valletta; mooie kathedraal op MaltaDe ‘hoofdader’ van Valletta is Republic Street, welke helemaal vanaf de stadspoort aan de ene kant tot aan het fort aan de andere kant loopt. Het gros van de bezienswaardigheden (en winkels, want je kunt er verrassend goed winkelen!) vind je aan en rondom deze straat.

De Sint John’s Co-Cathedral is zonder twijfel één van de belangrijkste bezienswaardigheden. Van de buitenkant ben je misschien niet meteen onder de indruk, maar we beloven je; als je naar binnen loopt, kan je het alleen maar prachtig vinden!

Het interieur is zonder meer indrukwekkend. De muren zijn bekleed met (blad)goud en op het plafond vind je prachtige schilderingen. Let ook vooral op de grafstenen die verzonken liggen in de prachtige vloer.

Op zondagen is de kerk, die nog steeds in dienst is, gesloten voor publiek. Op doordeweekse dagen en op zaterdagochtend heb je tegen betaling wel de mogelijkheid om binnen te kijken. Gepaste kleding is gewenst en hakken zijn niet toegestaan. Je kunt gratis gebruikmaken van de audiotour.

Ter nagedachtenis aan de oorlogen

Terwijl je rondslentert door de straten van Valletta heb je – mede door de geweldig mooie zandkleurige gebouwen – het idee alsof je ver terug in de tijd wordt gegooid. Maar niets is minder waar! Malta, en in het bijzonder Valletta, heeft het flink te verduren gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog. De meeste gebouwen dateren dan ook van na die tijd. Toch is het de inwoners gelukt dit op een authentieke manier opnieuw op te bouwen.

In de stad vind je diverse bezienswaardigheden ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog én de oorlog in 1565. Neem bijvoorbeeld een kijkje in het War Museum, ofwel de Lascaris War Rooms. Deze ondergrondse ruimtes werden als regionaal hoofdkwartier gebruikt door de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Waar je deze vindt? In de 17e eeuwse gangen onder de straten van Valletta, om precies te zijn 50 meter onder de Upper Barracca Gardens. De ruimtes zijn nu ingericht als museum en geven je een goed kijkje in de Tweede Wereldoorlog.

Fort Valletta MaltaOp het meest noordelijke puntje van de landtong waar Valletta op ligt, vind je Fort St. Elmo. Deze had het al eerder dan de Tweede Wereldoorlog zwaar te verduren, om precies te zijn tijdens de Grote Belegering in 1565. Het fort overleefde 31 dagen lang zware bombardementen, maar toen was het gedaan. Het werd twee jaar later herbouwd, versterkt en uitgebreid door de Ridders van de Orde van Malta en de Britten. Zo bouwden zij o.a. imposante curtain walls die de stad moesten beschermen. En werd het fort uitgerust met vier immense bastions en een gracht van 18 meter diep. Neem een kijkje en bezoek het Nationale Oorlogsmuseum, dat in het fort is gevestigd.

Even op adem komen van al het wandelen?

Neem ook zeker een kijkje bij de stadsmuren van Valletta. Op deze muren zijn namelijk verschillende tuinen aangelegd; Upper Barracca Gardens, Lower Barracca Gardens en Hastings Gardens.

Tuinen in Valletta, MaltaAlle tuinen bieden palmbomen, exotische planten en genoeg bankjes om je benen even rust te geven. Vanaf de Upper Barracca Gardens heb je daarnaast een geweldig uitzicht over de haven én de kanonnen die er tot op de dag van vandaag nog staan. En die zijn ook nog in gebruik, wees dus op je hoede!

Liever een drankje nuttigen op een terras of in een cafeetje? We hebben een paar fijne adresjes voor je:

  • Voor de beste koffie ga je naar Caffe Mateo in Santa Lucia Street.
  • Aan Great Siege Road vind je de hippe loungeplek Two Twenty Two, maar je kunt hier ook terecht in een van de vele wijnkelders.
  • Vanaf het einde van de middag tot in de avond is het gezellig bij Maestro e Fresco aan South Street. Onder het genot van live muziek (wat er regelmatig wordt gespeeld) drink je een goed glas wijn!
  • Dineren met traditionele en moderne Maltese gerechten? Aan Old Bakery Street vind je Rubino. Bij de lokale bevolking is daarnaast Da Pippo Trattoria aan Melita Street geliefd.

Valletta vanaf het water

De Grand Harbour is een belangrijk punt in Valletta; deze haven zorgde voor de economische welvaart van de stad. Het loont dan ook zeker de moeite om een kijkje te nemen in de haven en deze niet alleen te bewonderen vanaf de stadsmuren.

Haven Valletta, MaltaDe beste manier om de Grand Harbour (die maar liefst 3,5 km lang is!) te ontdekken, is per boottocht. Gedurende een ca. 80 minuten tocht vaar je langs de landtong waarop Valletta is gebouwd en door de haven. Je hebt direct een mooi uitzicht op de skyline!

The Three Cities zijn drie steden (Birgu, L-Isla en Bormla) in het havengebied van Valletta. Hoewel ze in veel reisgidsen onderbelicht blijven, raden we je zeker aan hier een kijkje te nemen. De geschiedenis is hier net zo rijk als in Valletta en je vindt er talloze kerken, paleizen en bastions.

Blijf in ‘watersferen’ na afloop van de boottocht en neem een kijkje bij het Valletta Waterfront. Voor een gigantische huizenrij met felgekleurde kozijnen en deuren vind je een breed aanbod aan restaurants en gezellige terrasjes.

Een rondje langs nog meer kerken

In Valletta vind je een bijzondere verzameling aan kerken; je vindt er meer dan 25! Neem niet alleen de tijd om Sint John’s Co-Cathedral te bezoeken, maar neem ook een kijkje in Sanctae Barbarae, met de bijzondere barokke gevel en het vergulde beeld van de Heilige Maagd.

Ook de 16e eeuwse Our Lady of Victories is een aanrader, alsmede de  St. Paul Shipwreck Kerk. Deze laatste werd gebouwd ter nagedachtenis van de apostel Paulus die in het jaar 60 als schipbreukeling strandde op Malta. En die mooie, grote koepel die de skyline van Valletta domineert? Die is van de Carmelite kerk. Ook zeker een bezoek waard!

Goed om te weten!

  • Omdat Valletta qua oppervlakte gering is, kun je eenvoudig alles te voet afleggen. Er zijn wel flink wat hoogteverschillen in Valletta. Dit kan lastig zijn voor vakantiegangers die slecht ter been zijn. Wil je toch veel zien van de stad? Maak gebruik van de paardentaxi’s om zo een goed beeld te krijgen.
  • Malta kent een uitgebreid busnetwerk, waardoor je vanaf de badplaatsen eenvoudig naar de hoofdstad af kunt reizen. Een busrit in Malta is voordelig en een belevenis. Er zijn namelijk nog veel ouderwetse (en kleurrijke) bussen in dienst. Wil je er bij de volgende halte uit? Even aan het touwtje trekken!

Verblijven in Valletta

Grand Hotel Excelsior, MaltaHet ideale van Valletta? Het is eenvoudig te bereiken vanaf elke uithoek op het eiland. Je kunt dus eenvoudig aan het strand verblijven óf in het bruisende uitgaansstadje St. Julians om vervolgens een dag naar de hoofdstad van Malta te gaan.

Mocht je toch in Valletta willen verblijven, dan hebben we een mooi hotel voor je in de aanbieding. Grand Hotel Excelsior is een luxe hotel met uitzicht over de Marsamxett Harbour en op loopafstand van de stadspoorten. Ontspannen kan aan het riante zwembad!

Liever een ruime keuze aan hotels op Malta? Bekijk ons volledige aanbod of scherpe last minutes.

Fotografie: Michal Szymanski | Shutterstock, Inc.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *