Weetjes Malta

9 dingen die je misschien nog niet wist over Malta

Hoe ver strekt jouw Malta-kennis? Je weet ongetwijfeld dat de archipel in de Middellandse Zee ligt en misschien doet de naam Valletta ook wel een belletje rinkelen. Maar er valt meer te vertellen over het unieke land. Tijd om de leukste weetjes over Malta op een rij te zetten.

Malta in een vogelvlucht

Maar laten we beginnen om jouw geografische kennis even op te frissen. Malta is een land – of eigenlijk een archipel – in de Middellandse Zee. De bewoonde eilanden (Malta, Comino & Gozo) trekken jaarlijkse veel toeristen. Hoewel eerstgenoemde het meest populair is, kun je tijdens jouw vakantie ook eenvoudig de andere eilanden bezoeken.

Nog een fijn gegeven van Malta: door de ligging in de Middellandse Zee kun je er rekenen op een mediterraan klimaat. Dit maakt dat je er van ca. april tot oktober kunt genieten van een zonnige vakantie.

Tot zover onze introductie. Tijd om over te gaan tot de leukste feitjes en weetjes over Malta. Komt ‘ie…

Malta bestaat eigenlijk uit meer dan 3 eilanden

Leukste weetjes Malta; eilandenWe stipten hierboven al kort drie eilanden van de archipel aan; Malta, Gozo & Comino. Maar dit zijn niet de enige eilanden; de eilandengroep bestaat officieel uit meer eilanden.

Zo heb je ook nog Manoel Island, dat middels een brug verbonden is met het eiland Malta. Daarbij zijn er ook nog vier onbewoonde eilanden; Cominotto, Filfla, Fungus Rock en Saint Paul’s Island. Samen hebben deze eilanden een oppervlakte van 316 km². Hiermee is de archipel ruim 2x zo groot als ons eigen Texel.

Malta is verreweg het grootste eiland van de archipel. Het is daarmee ook meteen het meest veelzijdige eiland. Prachtige stranden in het noordwesten worden afgewisseld met knusse baaitjes verspreid over de rest van het eiland. En cultuur vind je er in overvloed.

Hoe het dan zit met de andere twee bewoonde eilanden, Gozo & Comino? Gozo is vooral geschikt voor vakantiegangers die de drukte van Malta willen ontwijken. Erg leuk: je vindt er veel farmhouses in traditionele stijl en in de restaurants word je steevast getrakteerd op de lekkerste lokale specialiteiten.

Comino is weer van een heel kaliber. De meeste vakantiegangers kiezen ervoor om een dagje naar het eiland af te reizen om de Blue Lagoon te bezoeken. Dat is ook eigenlijk het enige dat het eiland biedt, want er wonen nog geen 10 mensen buiten het hoogseizoen om.

Maltezer tempels zijn ouder dan de Egyptische piramiden

Weetjes Malta: tempelsDoor de ligging is Malta altijd een van de meest geïsoleerde plekken in de Middellandse Zee geweest. Gek genoeg zijn er ondanks dat wel aanwijzingen dat hier al mensen leefden in het jaar 5000 v.Chr.

Wil jij kennismaken met deze lange geschiedenis? Verspreid over Malta en Gozo vind je prehistorische tempels. Bezoek bijvoorbeeld de megalithische Tempels van Traxien, die gebouwd zijn tussen 3500 en 2500 v.Chr. Opvallend weetje: deze tempels zijn ouder dan de Egyptische piramiden en Stonehenge. Deze laatste stamt bijvoorbeeld uit 2300 v.Chr.

Andere tempels die je kunt bezichtigen op Malta zijn Ħaġar Qim en Mnajdra. Op Gozo raden we cultuurliefhebbers aan een bezoek te brengen aan de tempel van Ġgantija.

Valletta is één van de kleinste hoofdsteden van Europa

Kijkend naar het inwoneraantal is Valletta met ca. 7.000 inwoners een van de kleinste hoofdsteden van Europa. En ook qua omvang is het allesbehalve groot; de stad is slechts 2 bij 1 km. Toch heeft het enorm veel in huis!

Voor we vertellen wat het allemaal in huis heeft, eerst even een klein stukje achtergrond over de hoofdstad. Valletta is sinds jaar en dag de zetel van de Maltezer regering en het parlement. Economisch gezien is de haven een groot goed en daarnaast staat de binnenstad sinds 1980 in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Vooral dit laatste gegeven is een plus voor jou als vakantieganger.

Het is namelijk geen straf om een dagje – of twee of drie – door de mooie straatjes te slenteren. Prachtige gebouwen wisselen elkaar continu af en het ene balkonnetje is nog mooier dan het andere balkonnetje. Must-sees zijn er ook nog eens genoeg.

Lees meer over Valletta

Leukste weetjes Malta: Grand Hotel Excelsior, VallettaIn Valletta verblijven tijdens een vakantie op Malta is echt geen slecht idee. Zeker niet als je kiest voor het luxe Grand Hotel Excelsior. Vanaf het zwembad heb je misschien wel een van de mooiste uitzichten vanaf het eiland; over Marsamxett Harbour.

Malta heeft 3 vermeldingen op de UNESCO Werelderfgoedlijst

We noemden het hierboven al kort; de binnenstad van Valletta staat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dat is echter niet de enige vermelding bij UNESCO voor Malta.

De megalithische tempels – die we ook al hierboven – aanstipten – staan ook genoteerd op de Werelderfgoedlijst en datzelfde geldt voor het Hal Saflieni Hypogeum. Deze ondergrondse stad is zo’n 5.000 jaar oud en heeft een oppervlakte van 500 m². Bizar als je bedenkt dat hier ooit 7.000 mensen begraven lagen.

Na de toevallige ontdekkingen in 1902 tijdens werkzaamheden werden er opgravingen gedaan en anno 2019 kun je de ‘dodenstad’ bezoeken. Er wordt maar een beperkt aantal mensen per dag toegelaten, dus kaartjes vooraf bestellen is een must.

Malta was decor voor Game of Thrones

Leukste weetjes Malta: Game of ThronesMalta is een prachtig eiland met een ruige kustlijn. Het was daardoor decor voor meerdere Hollywood-producties, waaronder de film Gladiator. En ook de makers van Game of Thrones wisten een weg te vinden naar de archipel in het allereerste seizoen.

Waar je o.a. moet wezen om in de voetsporen van de acteurs te treden?

 • De middeleeuwse stad Mdina werd gebruikt vanwege de mooie stadspoort. Die zie je terug in de aflevering waarbij Catelyn en Ser Rodrik Cassel King’s Landing binnenrijden.
 • Over King’s Landing gesproken; Fort Ricasoli wordt gebruikt als de Gate of the Gods.
 • Herinner je het kamp van de Dothraki nog? Opgenomen bij de kliffen van Mtahleb.
 • Fort Manoel werd in seizoen 1 omgedoopt tot Great Sept of Baelor. Hier vond de onthoofding van Ned Stark plaats.
Benieuwd naar de unieke boog die je terugziet tijdens het huwelijk van Daenerys en Khal Drogo in de allereerste aflevering? Helaas, deze bezienswaardigheid – Azure Window – is in maart 2017 ingestort. Op de plek waar deze ooit heeft gestaan, kun je nog wel genieten van een prachtig uitzicht.

Nog meer weetjes over Malta

 • Het is nooit officieel aangetoond, maar volgens geografen bestond Malta vroeger niet uit meerdere eilanden; het was één grote landmassa. Een landmassa die volgens kenners ook nog eens door een natuurlijke brug verbonden zou zijn geweest met het huidige Sicilië. Best bijzonder als je je bedenkt dat de eilanden nu zo’n 250 kilometer van elkaar af liggen.
 • Wie op vakantie is in Malta zal zich soms in Engeland wanen. Neem nu alleen al het feit dat je hier links rijdt… Waar dit vandaan komt? Het land is 150 jaar een Britse kolonie geweest. Pas in 1964 werd Malta staatkundig onafhankelijk en in 1974 werd het een republiek. Sinds 2004 is het daarnaast lid van de Europese Unie.
 • Als je op zoek bent naar bos, bergen of rivieren, kun je lang zoeken. Deze vind je op geen van de Maltezer eilanden.
 • Lekkerbekken komen volledig aan hun trekken tijdens een vakantie op Malta; genoeg specialiteiten om uit te kiezen. De meest bekende is fenek, een stoofpotje van konijn.

Zooooooo… na het lezen van deze Malta-weetjes zit het wel goed met jouw kennis over het zonovergoten eiland. We wensen je alvast een heel fijne vakantie.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

One thought on “9 dingen die je misschien nog niet wist over Malta

 1. Enkele weken geleden voor het eerst via jullie op vakantie geweest naar San Pawl il-Baħar ( St-Paul bay ) , onze eerste indruk was teleurstellend daar we “links” afsloegen waar anderen “rechts” gingen dus wij het verouderde gedeelte in en het was een leerrijke ervaring de ene culinaire ontdekking na de andere net om dat we buiten het toeristische en commerciële gedeelte van deze streek rond gingen , de dag nadien gingen we dus ook eens de rechtse klant en volgden we de kudde 😉 , dit was een andere en meer commerciële ontdekking doch totaal niet wat we verwachte , Maltezers komen soms wat nors over maar eens je hun hart kan veroveren dan zijn het echt zeer lieve en vooral behulpzame mensen die echt houden va hun eiland , eten kom je op het echt niet te kort en vooral de typische Maltese specialiteiten mag je niet overslaan en ga even een “Frita” of “Friterra” binnen en ontdek voor al al het lekkers uit de zee , eerlijk VERSER kan gewoon niet.
  dacht dat ik nooit zou zeggen maar Malta heeft mijn en vooral het hart van m’n vrouw gestolen , en we kijken al uit naar ons volgend verblijf op dit fijne eiland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *