Auto huren Malta

Een auto huren op Malta? Check deze tips!

Hoewel je op Malta genoeg busnetwerken hebt en er talloze excursies worden aangeboden, is een auto huren op Malta wat ons betreft de ultieme vorm van vrijheid. Geldt dat voor jou ook? We hebben handige tips voor je op een rij gezet.

Waarom een auto huren op Malta een aanrader is?

Auto huren MaltaMisschien lees je dit artikel ondanks dat je geen rijbewijs hebt, of je wilt liever geen auto huren. Laten we je dan eerst even geruststellen; het is geen must om een auto te huren op Malta. Maar… het geeft je wel enorm veel vrijheid!

Malta kent een vrij uitgebreid busnetwerk, maar er zitten twee kanttekeningen aan. De bussen rijden lang niet altijd op tijd en ze komen lang niet overal. Door een auto te huren op Malta ben je baas over je eigen planning en zijn veel plekken eenvoudiger te bezoeken.

Fijn aan Malta is dat je veel in een korte tijd kunt ontdekken; het eiland heeft een oppervlakte van slechts 316 km² (dat is kleiner dan Texel) en je rijdt in ca. een uur van de ene naar de andere kant. Ook als je ‘slechts’ een week naar Malta gaat, kun je op deze manier een heel groot deel van het eiland ontdekken.

Wat kost een auto huren op Malta?

Hurray voor Malta; het is op dit moment een van de goedkoopste bestemmingen om een auto te huren. Voor 8 dagen betaal je in het laagseizoen ca. € 220,-. Even slikken? Ja, maar reken het om. Per dag is het nog geen € 30,-.

En vergelijk dan eens wat een excursie gemiddeld kost. Een dagtrip rond het eiland – waarbij je veel highlights ziet, maar wel in een rapper tempo – kost al € 65,- per persoon. En dan wil je misschien ook nog een boottochtje boeken. Een huurauto is dan al snel goedkoper!

* Gebaseerd op de prijzen bij vertrek in juni 2023, gereserveerd in oktober 2022. Prijzen in het hoogseizoen kunnen hoger zijn.

Regel jouw huurauto vooraf

We geven het hierboven al aan; de prijs die we noemen is o.b.v. een reservering ruim van tevoren. Dit is ook direct onze eerste tip. Regel je huurauto op Malta al tijdens het boeken van je vakantie. Doorgaans geldt dat hoe vroeger je boekt hoe goedkoper het is. Simpelweg omdat er nog geen schaarste is op de door jou gewenste datum.

Maar prijs is niet de enige reden waarom we adviseren dat je jouw huurauto op Malta op tijd vastlegt. Een goede verzekering is een net zo belangrijke reden. Lokaal kan er bijvoorbeeld een lagere wettelijke aansprakelijkheid (WA) gelden. Of dat erg is? Ja, wel als je onverhoopt een aanrijding krijgt waarbij de tegenpartij letsel oploopt.

Emotioneel al iets om te verwerken, maar je kan ook nog eens financieel de dupe zijn als jouw WA-verzekering niet genoeg dekt. Je dient dan zelf de (materiële en lichamelijke) schade te betalen. Dit is niet het geval als je bij ons een auto huurt; de WA-verzekering is dan standaard minimaal € 7.500.000,-. Ook ben je standaard gedekt voor schade aan glas, bodem en banden. Hiervoor dien je in het buitenland vaak een extra verzekering af te sluiten.

Lees alles over een auto huren op Malta via ons

De verkeersregels op Malta

Malta is een EU-land en daardoor komen veel verkeersregels overeen met de regels in Nederland. Toch is er wel één groot verschil; Malta was – tot het een onafhankelijke staat werd in 1964 – een Britse kolonie. Een erfenis uit deze tijd is dat er nog altijd links wordt gereden. Dat betekent even een knopje in je hoofd omzetten.

Auto huren Malta: tipsNog een paar dingen waar je qua verkeersregels rekening mee dient te houden:

 • De hoofdwegen worden goed onderhouden, de secundaire wegen soms iets minder. Buiten dat ze smal zijn, zijn er vaak kuilen en kunnen ze bij regen veranderen in modderpoelen. Rijd vooral rustig op deze wegen.
 • Haaientanden kennen ze op Malta niet, als alternatief hiervoor gebruiken ze een dubbele onderbroken streep. Je dient dan te allen tijde voorrang te geven. Een volledig doorgetrokken streep dwars op de weg betekent dat je moet stoppen en ook voorrang dient te verlenen.
 • De minimumleeftijd voor een huurauto op Malta is 21 jaar. Je dient daarnaast minimaal 2 jaar een rijbewijs te hebben. Aan bestuurders onder de 25 jaar kan daarnaast een extra toeslag gevraagd worden.
 • Qua parkeren heb je rekening te houden met een paar regels. Je mag niet binnen 4 meter van een oversteekplaats parkeren en ook niet binnen 12 meter van een bushalte. Parkeren voor een ziekenhuis is ook verboden. En bovenal; neem wat kleingeld mee, het is niet overal mogelijk om met een pinpas te betalen.
LET OP! Er kunnen meer afwijkende verkeersregels gelden op Malta. Vraag bij het ophalen van jouw huurauto om meer informatie aan de verhuurder.

Een auto huren op Malta: nog meer tips

Voor jouw roadtrip-avontuur hebben we nog wat extra tips. Zo wordt een auto huren op Malta nog makkelijker en leuker!

 • Het klinkt leuk; een grote auto, maar praktisch… nee! Want Malta kent – zeker in de steden – best wat smalle straatjes. Geef ons maar een compact autootje. Veel makkelijker met parkeren!
 • Wist je dat je ook met een auto eenvoudig naar buureiland Gozo kunt afreizen? De ferry – die de hele dag door heen en weer vaart – heeft onderin plek voor auto’s. Je hebt hier geen extra toestemming voor nodig van het verhuurbedrijf omdat Gozo tot Malta behoort.
 • Mooi meegenomen; de benzine is op Malta – in vergelijking met andere Europese landen – veel goedkoper. Je kunt dus flink wat kilometers maken zonder je zorgen te maken om hoge kosten.
 • Parkeren in Valletta is een flinke uitdaging; er is een beperkt aantal parkeerplaatsen en je betaalt een toeslag. We raden je aan buiten de stad te parkeren en een bus te nemen naar het oude stadsgedeelte.
 • Maltezers kunnen nog wel eens agressief rijden; met name bij eenbaanswegen raden we je aan rustig te rijden en afstand te houden.
 • Niets vervelender dan de weg kwijtraken. Waar je met Google Maps je databundel verbruikt, geldt dat niet voor Maps.me. Met deze app download je de kaart voor vertrek en kun je daarna offline de weg bepalen. Ideaal!

Welke plekken op Malta mag je niet missen?

Auto huren Malta: ontdekkenHebben we je overtuigd dat een auto huren op Malta een must-do is? Dan komt het leuke gedeelte! Plannen maken om het eiland te ontdekken. Dit kan eenvoudig met dank aan de artikelen die we eerder schreven:

 • Reis op zondag met jouw huurauto naar het zuidoosten van Malta. In het dorpje Marsaxlokk vindt op die dag de vismarkt – de bekendste markt van het eiland – plaats en dat is een belevenis op zich. De kleurrijke vissersbootjes in de haven lenen zich voor stralende vakantiefoto’s.
 • Malta staat niet bekend als de ultieme strandbestemming, maar er zijn wel leuke kleine baaitjes en plekken waar je vanaf rotsen in het water kunt duiken. Ga dus zeker een dagje strandhoppen. Wij hebben daarvoor in elk geval vast de mooiste stranden op Malta voor je op een rij gezet.
 • Nabij de hoofdstad Valletta vind je de Three Cities. In deze drie dorpjes – Birgu, L-Isla en Bormla – maak je kennis met het authentieke Malta. Ook leuk: vanaf hier kun je op de boot stappen richting Valletta.
 • Maak – zoals eerder getipt – een dagje (of twee) de overstap naar buureiland Gozo. Neem een kijkje bij de adembenemende Sannap Cliffs, het prachtige Dwerja Bay, de zoutpannen bij Xwenji Bay en de hoofdstad Victoria.

Bekijk wat je nog meer kunt doen op Malta

Rest je nu nog slechts één ding; boek die geweldige vakantie (als je dat niet al hebt gedaan) en geef tijdens het boeken aan dat je een auto wilt huren op Malta. We wensen je een geweldige tijd op dit bijzondere eiland!

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *