Bezienswaardigheden Sicilië

Checklist! Dé bezienswaardigheden van Sicilië

Hoewel je het Italiaanse eiland het best ervaart door een dagje zonder plannen door de omgeving te crossen (en je te laten verrassen door schattige baaitjes en dorpjes), is er een aantal bezienswaardigheden op Sicilië waar je niet om heen kunt. We zetten ze op een rij. Vink jij al deze must-sees af?

De vrijheid van een huurauto

Toegegeven: alle onderstaande bezienswaardigheden op Sicilië in één vakantie bezoeken, wordt misschien een beetje too much. Zeker als je bedenkt dat het eiland een oppervlakte heeft van ruim 25.000 km². Je bent bijna 4 uur onderweg als je van de west- naar de oostkust wilt rijden.

Om toch zoveel mogelijk van deze bezienswaardigheden op Sicilië te zien, raden we je aan een huurauto te regelen voor jouw vakantie. Dit is simpelweg de snelste manier van vervoer. Het geeft je daarnaast veel vrijheid én je kunt hem bij ons eenvoudig bijboeken tijdens het vastleggen van jouw vakantie.

Jou rest dan nog enkel de taak om te kijken welke bezienswaardigheden je echt niet wilt missen en te kijken aan welke kant van het eiland je dan wilt verblijven. Daar geven we je tussendoor ook nog even wat tips voor trouwens.

Bekijk de mogelijkheden om een auto te huren

Etna, het hoogtepunt van Sicilië

Bezienswaardigheden Sicilië: EtnaWe kunnen er lang en breed over discussiëren, maar dat zou complete onzin zijn; vulkaan de Etna is zonder twijfel de bezienswaardigheid der bezienswaardigheden van Sicilië.

De ruim 3.300 meter hoge vulkaan is de grootste actieve vulkaan in Europa. Om je een kleine indruk te geven; hij heeft een omtrek van ca. 140 km en het hele gebied dat bij de vulkaan hoort heeft een oppervlakte van zo’n 1.200 km².

Om het nog indrukwekkender te maken; zoals we hierboven al even benoemden, is het een actieve vulkaan. De laatste uitbarsting (een kleine) was in 2021, de grootste eruptie in de afgelopen jaren was die in 2001. Deze duurde maar liefst 24 dagen!

Je zou nu haast bang zijn om de vulkaan te bezoeken, maar laat je hier zeker niet door weerhouden. De vulkaan wordt goed gemonitord en zodra het ook maar even niet veilig lijkt, mag er niemand de vulkaan op. Liever doe je dat wel, want vanaf het hoogste uitzichtpunt (op 3.000 meter hoogte) word je getrakteerd op een geweldig uitzicht.

Lees alles over vulkaan Etna

Grand Hotel Baia Verde, SiciliëIn het all inclusive Grand Hotel Baia Verde heeft een unieke ligging; op grote lavarotsen met uitzicht over zee. Met dank aan het wellnesscentrum, veel aandacht voor Italiaans eten en Siciliaanse specialiteiten, het fijne buitenzwembad én de comfortabele kamers wordt jouw verblijf gegarandeerd een succes.

Taormina, de oudste badplaats van Sicilië

Bezienswaardigheden Sicilië: TaorminaIn onze lijst met de belangrijkste bezienswaardigheden vind je heel wat schattige plaatsjes terug. Om te beginnen bij Taormina, de oudste en misschien ook wel de mooiste badplaats van het eiland.

Het stadje over schreven – werd in de vroegere jaren al gewaardeerd door kunstenaars en artiesten. Nu zijn het vooral toeristen die hier komen om te slenteren door het autovrije historische centrum en het naar verluid het lekkerste ijs van Sicilië te proeven.

Bijzondere bezienswaardigheden vind je er ook; een bezoekje aan het Grieks-Romeinse theater, de Cattedrale di Taormina en Palazzo Corvajeo zijn zeker de moeite waard. En als je het cultuur snuiven even zat bent, plof je gewoon neer op een van de stadsstranden.

Lees meer over Taormina

Bezienswaardigheden Sicilië: Taormina, La Plage ResortOp zoek naar een idyllisch gelegen hotel in Taormina? La Plage Resort ligt direct aan een privéstrand, biedt uitzicht op het prachtige Isola Bella en herbergt een restaurant waar de klassieke Siciliaanse keuken goed tot haar recht komt.

Palermo, de culturele schatkist van Sicilië

Bezienswaardigheden Sicilië, PalermoIs een vakantie op Sicilië compleet zonder een bezoek aan de hoofdstad? Nee, wat ons betreft niet. Palermo is namelijk – naast de grootste stad – de culturele schatkist van het eiland.

Kerken met prachtige schilderingen, historische gebouwen en authentieke pizzeria’s kenmerken o.a. het straatbeeld. De kathedraal is een ultieme must-see en grote kans dat je ook onder de indruk zal zijn van het operahuis van Palermo, Teatro Massimo. Een andere parel is de Santa Maria dell’Ammiraglio kerk.

Palermo kent naast cultuur ook nog andere kanten. Zo leent Palermo zich prima voor een uitgebreide shopsessie. In de straten rondom het operahuis vind je hippe winkels en er zijn kleine marktjes. Ook het winkelcentrum La Rinascente biedt genoeg keuze. Uitrusten doe je daarna bij voorkeur aan het bekende Mondello strand, dat even buiten de stad ligt.

Lees alles over de bezienswaardigheden in Palermo

NH Palermo, SiciliëOver een goede ligging gesproken; NH Palermo ligt aan de promenade langs zee en dichtbij zowel de haven als de stad. Je kunt er rekenen op een zwembad met uitzicht over de Golf van Palermo en in de comfortabele kamers kom je wel aan je nachtrust.

Charmant Cefalù

Bezienswaardigheden Sicilië, CefalùEén van de andere bezienswaardigheden op Sicilië waar ons hart sneller van gaat kloppen is Cefalù. Dit van oudsher vissersplaatsje in het noorden is alleen al om haar ligging uniek; tussen een steile berghelling en de kust.

Het stadje werd al in de 12e eeuw gesticht. Het straatbeeld wordt dan ook gekenmerkt door bijzondere pleinen die door smalle straatjes worden verbonden en prachtige gebouwen herbergen. Zo charmant dat het niet verrassend is dat het historische centrum in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Als we je – naast het bewonderen van de prachtige gebouwen en bezienswaardigheden (lees daar hier meer over) – nog een tip mogen geven; sla de hoofdstraat Corso Ruggero niet over als je van winkelen en leuke restaurantjes houdt. En wie op zoek is naar de mooiste vakantieplaatjes moet even de zijstraatjes in sneaken. Zo fotogeniek!

Bezienswaardigheden Sicilië, Cefalù: Hotel Astro SuiteCefalù ligt op ca. een uurtje rijden van Palermo. Wanneer je in Cefalù verblijft, heb je dus direct ook de hoofdstad binnen handbereik. Kies bijv. voor een verblijf in Hotel Astro Suite. Het comfort van een appartement en de service van een hotel. Hoe fijn?!?

Nog meer bezienswaardigheden op Sicilië

Bezienswaardigheden Sicilië: SyracuseKan jij geen genoeg krijgen van een vakantiebestemming ontdekken en zoveel mogelijk must-sees afvinken? We hebben nog wat extra bezienswaardigheden op Sicilië voor je op een rij gezet:

  • Ooit was Siracusa de grootste stad in de Griekse oudheid én ook nog eens de hoofdstad van Sicilië. Niet gek dus dat cultuurliefhebbers hier graag komen, en dan met name in de oude stad, gelegen op het schiereiland Ortygia. Naast cultuur snuiven kun je er ook nog eens heel goed eten!
  • Zingaro Nature Reserve (ook wel Riserva naturale dello Zingaro genoemd) is dé bezienswaardigheid voor natuurliefhebbers. Het was het eerste natuurpark van Sicilië en is nog steeds een van de mooiste. Ga wel vroeg op pad, dan heb je het wat minder warm tijdens het hiken en kun je daarna neerploffen op een van de mooie stranden in de omgeving.
  • In het zuiden vind je prachtige krijtrotsen, bekend onder de naam Scala Dei Turchi. Feitelijk betekent dit ‘Trappen van de Turken’, maar in de volksmond worden het de Siciliaanse trappen aan zee genoemd. De witte rotsen steken fel af tegen het blauwe water. En dat blauwe water? Dat nodigt natuurlijk uit tot een verkoelende duik.
  • Voor een flinke dosis barok ga je naar dé barokstad van het eiland, Noto. De kathedraal, het stadhuis en Chiesi di San Carlo zijn stuk voor stuk pareltjes. En de laatste kan je ook nog eens beklimmen voor een geweldig uitzicht over de stad.
  • Met het hele gezin op vakantie op Sicilië? Aan de voet van de Etna vind je een groot thema- en waterpark Etnaland. Het themapark biedt o.a. achtbanen, draaimolens, een kabelbaan, reuzenrad en meer. Wie het waterpark bezoekt, kan rekenen op o.a. wildwaterbanen, talloze glijbanen, een lazy river en een golfslagbad.

Voor welk van deze bezienswaardigheden op Sicilië reis jij graag af naar het Italiaanse eiland?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *