Stedentrip Bologna

Ben jij net als wij verliefd op Italië en kun jij niet genoeg krijgen van de Italiaanse keuken? Een stedentrip in Bologna is jou echt op de buik geschreven. Over buik geschreven; de stad is de culinaire hoofdstad van het land en wordt ook wel ‘de buik van Italië’ genoemd. Jouw stedentrip staat overigens niet alleen in het teken van eten, ook aan cultuur geen gebrek.
Duik in de geschiedenis
Beklim de bijna 100 meter hoge Asinelli toren
Gezellige studentenstad
Proef de écht Bolognesesaus

Een verrassende stedentrip in Bologna

Heb je Venetië en Rome al gezien? Ga eens op stedentrip naar Bologna! Deze typisch Italiaanse stad is – dankzij tal van historische gebouwen – een walhalla voor cultuurliefhebbers en ook lekkerbekken zijn er aan het juiste adres. De stad wordt niet zonder reden ‘de buik van Italië’ genoemd. Kijk je mee?

Bologna is een stad in het midden van Italië; in de regio Emilia-Romanga, tussen Venetië en Florence in. Je vliegt er in ca. 2,5 uur naartoe. Qua inwoneraantal is het de zevende stad van Italië.

De must-sees tijdens een stedentrip in Bologna

Bologna kent veel bijnamen, waarvan ‘la rossa’ (de rode) er één van is. Deze bijnaam dankt de stad aan de vele rode bakstenen gebouwen. Hier heb je een goed zicht op vanaf de 97,2 meter hoge Asinelli toren, een van de nog overgebleven ‘wolkenkrabbers’ van Bologna. Eng detail; de toren staat zo’n 1,3° scheef.

In de 11e en 12e eeuw werd de stad volgebouwd met dit soort hoge torens. Op het hoogtepunt telde Bologna er zo’n 180. Waarom ze werden gebouwd is niet helemaal duidelijk. Er gaan verhalen dat rijke families elkaar wilden imponeren. In de loop der jaren zijn veel torens verloren gegaan. Bologna telt er tegenwoordig nog zo’n 24.

Het gezellige middelpunt van Bologna is Piazza Maggiore met o.a. de Sint-Petroniusbasiliek, de Fontein van Neptunus, het 14e-eeuwse Palazzo d’Accursio, Palazzo del Podestà en Palazzo Re Enzo. Boek een rondleiding door een van de vele paleizen en leer alles over de rijke geschiedenis tijdens een stedentrip in Bologna.

Een museum bezoeken tijdens een stedentrip in Bologna? Bezoek bijvoorbeeld de Pinacoteca Nazionale met 13e- tot 18e-eeuwse schilderijen van lokale kunstenaars. In het Museo Civico Archeologico leer je meer over de verre geschiedenis van de stad en regio.

Studentenstad Bologna

Je kunt tijdens een stedentrip in Bologna rekenen op een hoop gezelligheid dankzij de universiteit en de volop aanwezige studenten. Wist je trouwens dat de Universiteit van Bologna – die stamt uit 1088 – de oudste van Europa is? De stad heeft daarom als bijnaam ook wel ‘la dotta’, wat de geleerde betekent.

Ben jij wel van deze gezelligheid? Houd er dan rekening mee bij het plannen van een stedentrip naar Bologna; veel studenten gaan in de zomervakantie namelijk naar huis en dan vind je voornamelijk toeristen en dagjesmensen in de stad.

Bologna in elk seizoen

Een stedentrip naar Bologna is in elk seizoen een goed idee. Waarom? De binnenstad beschikt over zo’n 42 kilometer aan galerijen. Deze ‘portieken van Bologna’ staan sinds 2021 zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Je wandelt dus – ongeacht regen of misschien zelfs sneeuw – droog door Bologna. Ook fijn; in de zomermaanden zorgen de galerijen voor voldoende schaduw.

Proef van de lokale keuken

Bologna heeft veel bijnamen en een daarvan is ‘la grassa’ (de vette). De inwoners houden wel van gezellig tafelen en goed eten. Onder andere de worst mortadella en de Bolognesesaus vinden hun oorsprong in de Italiaanse stad. Proef dit bij een lokaal restaurantje tijdens een stedentrip in Bologna. Bijzonder; in Bologna serveren ze geen spaghetti Bolognese zoals in de rest van de wereld gebruikelijk is, maar wordt de saus enkel met tagliatelle of cannelloni gegeten.

Andere vakanties in Bologna

Daarom boek je bij dé VakantieDiscounter:

  • Gegarandeerd de beste deal
  • Uiteraard géén boekingskosten
  • Zekerheid van ANVR en SGR
  • Zeven dagen per week geopend

Veilig aangesloten bij:

Die snapt vakantie.

4.2 / 5

Zo'n fijn reisbureau

Zo'n fijn reisbureau, alles altijd duidelijk omschreven, snelle reactie per...

Lees verder