Weetjes over Schiphol

Wist jij dit? Verrassende weetjes over Schiphol

Reis je graag via Schiphol óf heb je zelfs al een tripje op de planning staan? We selecteerden voor jou verrassende weetjes over Schiphol. We zijn benieuwd hoeveel jij er al wist! 

Koop kauwgom van tevoren

Heb je snel last van jouw oren tijdens het stijgen en/of landen? Kauwgom is de remedie. Maar zorg dan wel dat je dit al bij je hebt. Want na de douane is er geen winkel te vinden die dit verkoopt. Waarom? De kosten van het krabben van kauwgom onder de stoelen vandaan en vanaf de grond zijn enorm.

Tijdverdrijf aan de Holland Boulevard

Dingen die je nog niet wist over Schiphol: bibliotheekAl zou je 10 dagen vertraging hebben, dan nog vermaak je je op Schiphol. Althans… als je van lezen houdt en een verre reis maakt. Tussen de gates E en F vind je namelijk de Airport Library. In deze bibliotheek liggen ruim 1.200 boeken in meer dan 30 talen op je te wachten.

Is kunst meer jouw ding dan literatuur? Je vindt hier geen bibliotheek, maar wel het Rijksmuseum in het klein. In deze museumwinkel maak je kennis met kunstwerken van Nederlandse meesters. Voor kinderen is aan deze boulevard een kleine dependance van Nemo te vinden. Hier kunnen ze op een interactieve manier aan de slag met wetenschap en techniek.

Reis je met jonge kinderen? Je vindt hier ook een Baby Care Lounge. Dé plek om rustig voeding te geven of jouw kind wat rust te geven in een van de wiegjes of kinderbedjes.

De reis die jouw koffer aflegt

Weetjes Schiphol: bagagebandHet lijkt zo normaal; je checkt jouw koffer in, doodt de tijd achter de douane, stapt op het vliegtuig en eenmaal ter plaatse pak je jouw koffer weer van de band. Maar is dat zo normaal…? Nee!

Na het inchecken verdwijnt jouw koffer onder de grond en via de bagagekelder, die zich op veel plekken op Schiphol direct onder de vloer onder je bevindt, reist hij automatisch af naar jouw vliegtuig via een netwerk aan bagagebanden van maar liefst 30 km. Jouw koffer legt gemiddeld 2,5 km af voor deze aan is gekomen bij het vliegtuig. Als het goed gaat…

Ja, het kan ook misgaan. Wereldwijd raken er per dag zo’n 10.000 koffers kwijt. En ja, dit gebeurt dus ook op Schiphol, waar zo’n 120.000 tot 180.000 stuks bagage per dag worden verwerkt. Gelukkig is er veel te tracken en heb je in 85% van de gevallen jouw koffer binnen 48 uur terug.

Watch the birds!

Het ultieme Schiphol-weetje voor vogelspotters. We hebben de ideale baan voor je gevonden, birdcontroller! Onweer, regen, wind; het is doorgaans allemaal geen probleem voor vliegtuigen. Vogels zijn echter wel risicovol. En omdat Schiphol in de polder ligt, midden in de natuur, vind je die er nogal veel. Er zijn daarom 24 uur vogelbeheerders in dienst die zorgen dat dit gevaar verminderd wordt.

Cijfers om van te duizelen

Weetjes over SchipholWist je dat Schiphol rond de 68.000.000 miljoen passagiers vervoert? En dat dit er in 1920 nog maar 440 waren. Schiphol is in de tussentijd uitgegroeid tot een van de belangrijkste overstappunten (ook wel hub genoemd) ter wereld.

En dat niet alleen; je kunt vanaf Schiphol met meer dan 100 luchtvaartmaatschappijen direct naar meer dan 300 bestemmingen in zo’n 100 landen vliegen. Dat is nogal wat hè? Dit kan Schiphol realiseren door o.a. 19 kilometer aan landingsbaan. De Polderbaan is met een lengte van 3.800 meter de langste. Met een breedte van 60 meter wint de Polderbaan het ook qua breedte.

Door de meerdere landings- en startbanen én alle faciliteiten die de luchthaven inmiddels biedt, heeft het een oppervlakte van 27.870.00 m². Hiermee is het groter dan plaatsen als Leiden en Delft.

Tot zover de grootte van Schiphol. Maar er zijn meer cijfers die te leuk zijn om je niet te vertellen:

  • Per jaar worden er meer dan 2.000.000 hamburgers gegeten op Schiphol.
  • En er gaan maar liefst 10.000.000 kopjes koffie elk jaar over de toonbank. Het gros hiervan is overigens fairtrade.
  • Ook alcohol is geliefd! Er worden meer dan 600.000 glazen wijn per jaar geserveerd. En wat dacht je van 2.500.000 miljoen glazen bier?

Op de bodem van het Haarlemmermeer

Schiphol ligt ruim 4 meter onder de zeespiegel. Het gebied waar de luchthaven ligt, werd pas in 1852 drooggelegd en feitelijk ligt Schiphol op de bodem van de vroegere Haarlemmermeer. Het is hiermee de een na laagst gelegen luchthaven ter wereld. Alleen de luchthaven van Rotterdam overtreft Schiphol in dit geval.

Meer verrassende weetjes over Schiphol

  • Schiphol heeft sinds kort bij één van de douanepunten nieuwe scanapparatuur. Bij deze mag je alles gewoon in jouw tas laten zitten. Wat een verademing! Op onze vraag of ze goed bevallen en of er meer komen, kregen we helaas een teleurstellend antwoord. De apparaten zijn zo zwaar dat de vloer in zou storten als ze er meer zouden plaatsen. Daar moet dus nog even een oplossing voor gevonden worden.
  • Ga in gedachten eens terug naar de vliegreizen die je hebt gemaakt vanaf Schiphol. Ben je ooit gevlogen vanaf Gate A? Impossible! Deze gate bestaat namelijk niet. Het uitspreken van de A en E in het Engels en Nederlands hebben in een vroeger verleden voor verwarring en gemiste vluchten gezorgd. Afgeschaft dus!
  • In Lounge 2, tussen gate D en E, vind je een heus Heineken Café. Dat overigens meer biedt dan de naam zegt. Ja, je kunt hier een koud biertje bestellen, maar er komt ook een stukje interactiviteit om de hoek kijken. Zo kun je – hoe leuk! – digitale bierviltjes sturen naar andere vakantiegangers.

Korting op SchipholZo… met deze weetjes over Schiphol kom je goed beslagen ten ijs op de luchthaven. Overigens ook als je deze voucher download. Dan krijg je zomaar € 5,- korting bij een aankoop in een van de taxfree winkels.

Fotografie: Aerovista Luchtfotografie | Shutterstock

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *