Weetjes Berlijn

5 verrassende weetjes die je misschien nog niet kende over Berlijn

Ga jij binnenkort naar de bruisende hoofdstad van Duitsland? Met deze vijf weetjes over Berlijn kom je goed beslagen ten ijs én ga je de stad met andere ogen bekijken als je daar bent. Lees snel mee!

1. Het symbool van Berlijn is de beer

Weetjes Berlijn, beerOké, Berlijn kent eigenlijk meerdere symbolen; op de meeste souvenirs zal je er twee veelvuldig voorbij zien komen. Allereerst de machtig hoge Fernsehturm, met een hoogte van 368 het hoogste gebouw van Berlijn. Daarnaast kom je de Beer van Berlijn vaak tegen.

Maar wat heeft een beer met Berlijn te maken? We vroegen Emma van Doen in Berlijn naar de achtergrond van dit vriendelijk ogende verschijnsel:

De stichter van Berlijn, Albrecht I, had als bijnaam den Bären. De stad – die toen nog niet zo’n metropool als nu was, sterker nog het startte met enkel een herberg aan de Spree in 1237, werd daarom Kleiner Bär, ofwel Bär-Lein genoemd. -Lein is overigens de Duitse variant van ‘tje’. Om deze reden is de beer sinds 1820 het symbool van de stad.

2. Berlijn is qua oppervlakte een echte metropool

Weetjes Berlijn: openbaar vervoerWist je dat Berlijn vele malen groter is dan Parijs? De stad heeft een oppervlakte van ca. 892 km². En dat is nog zonder het Berliner Umland. Dan kom je uit op ruim 2.850 km². Wees je hier van bewust als je afreist naar de Duitse stad; alles te voet afleggen is niet haalbaar, het openbaar vervoer zal jouw redding zijn.

En als we het dan toch over het openbaar vervoer hebben, hebben we nog een tip voor je. Hoewel gebruik van metro, tram, trein en bus helemaal niet duur is, kun je jezelf nog meer geld besparen door een Welcome in Berlin-card aan te schaffen op de luchthaven. In een zelf uitgekozen tijdsbestek (bijv. 48 uur, 72 uur of 4 dagen) kun je voor een vast bedrag onbeperkt gebruikmaken van bus, trein, metro en tram.

Extra voordeel: met deze kaart krijg je ook nog eens korting op o.a. talloze bezienswaardigheden en musea en de hop on hop off-bus. Die aanschafprijs heb je in no time terugverdiend.

3. Berlijn kent niet echt een centrum

Weetjes Berlijn: centrumMet zo’n oppervlakte is het misschien niet gek, maar Berlijn kent niet echt een centrum. Elke wijk – en dat zijn er maar liefst 12! – heeft zo haar eigen centrale punt.

Mitte, de meest bekende wijk, wordt door de vele historische bezienswaardigheden veelal gezien als centrum. Pas echter op dat je niet enkel daar gaat sightseeën. Ook de wijken Friedrichshain-Kreuzberg, Pankow, Charlottenburg-Wilmersdorf en Tempelhof-Schöneberg hebben veel te bieden.

Daarbovenop heb je nog de wijken Lichtenberg, Marzahn-Hellersdorf, Treptow-Köpenick, Neukölln, Steglitz-Zehlendorf, Spandau en Reinickendorf. Zeg… hoeveel dagen ga je eigenlijk naar Berlijn?

Meer weten over de leukste wijken in Berlijn? We schreven er eerder een uitgebreid artikel over. Met name de wijken Mitte en Friedrichshain-Kreuzberg komen hier aan bod.

4. Stolpersteine voor de slachtoffers van WOII

Weetjes Berlijn: StolpensteinerKijk tijdens het lopen door de Duitse stad niet alleen voor je, maar ook eens naar beneden. Grote kans dat je regelmatig een Stolpersteine spot. Deze kleine messing steentjes vind je verspreid door de stad. Ze vertegenwoordigen de omgekomen Joden, homoseksuelen, jehova’s en andere minderheden gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Elk steentje is gegraveerd; het toont de naam van het individuele slachtoffer, inclusief geboorte-, deportatie- en overlijdensdatum. En ze lijken misschien willekeurig geplaatst, maar dat is het niet. Wanneer bekend is wat de laatste woonplaats van het slachtoffer was, ligt deze daar voor de deur. En het is dit persoonlijke tintje dat maakt dat je geraakt zal worden door de Stolpersteine.

5. Het vrolijke ampelmannetje als DDR-aandenken

Weetjes Berlijn: ampelmannNiet alleen de Beer van Berlijn zie je terug in het straatbeeld van Berlijn, dit geldt ook voor de ampelmann. Dit kleine ventje met hoed zie je terug op veel stoplichten in heel Berlijn. Hoewel het aanvankelijk het symbool van de DDR en Oost-Berlijn was.

Het mannetje werd geïntroduceerd naar hevige debatten hoe het verkeer in Oost-Berlijn veiliger kon, met name voor voetgangers. Verkeerspsycholoog Karl Peglau kwam met het idee om voor iedere groep een apart stoplicht te maken. Voor voetgangers werd dat het ampelmannetje; een poppetje dat gaat lopen als je mag oversteken. Met name kinderen moesten zich aangesproken voelen.

In 1969, pas acht jaar na het idee, werd ook echt het eerste stoplicht met het ampelmannetje geplaatst in Berlijn. Andere steden in de DDR zouden al snel volgen. Het bleef overigens niet alleen bij stoplichten; het mannetje kwam ook terug in educatieve tv-programma’s.

Na de val van de muur in 1989 leek het ampelmann-imperium verleden tijd; de stoplichten werden vervangen door de normale. Dit leidde tot protesten. En met succes! Het ampelmannetje werd gerehabiliteerd. En sinds het begin van de 21e eeuw vind je het vrolijke mannetje zelfs op stoplichten in West-Berlijn.

Op zoek naar een originele souvenir? Verspreid door de stad (o.a. om de hoek van de Berliner Dom) vind je enkele winkeltjes die geheel in het teken van het ampelmannetje staan. Zo kun je er o.a. ampelmann-snoepjes, -knuffels en -shirts kopen.

Weet jij ons nog te verrassen met leuke weetjes over Berlijn? We horen ze graag!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

1 thoughts on “5 verrassende weetjes die je misschien nog niet kende over Berlijn

  1. Ben meer dan 50 keer in Berlijn geweest voor mijn beroep! Ben touringcar chauffeur geweest. Was voor mij veel mooier en meer te zien als in Parijs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *