Berlijn van wijk tot wijk

Hoewel Berlijn niet echt een stadscentrum kent, wordt Mitte vaak gezien als het kloppende hart van de stad. Toch zijn er veel meer wijken in Berlijn die ge-wel-dig zijn. We nemen je mee langs diegene die je écht niet mag missen!

Mitte

Ja, ook wij starten met Mitte. Simpelweg omdat je hier de meest bekende en iconische bezienswaardigheden van de stad vindt. Zeker bij een eerste stedentrip naar de Duitse hoofdstad zijn dit stuk voor stuk must sees.

Wijken Berlijn: Mitte, Holocaust MonumentHet heeft daarnaast de meest centrale ligging en ooit was het wél het historische centrum van Oost-Berlijn. Tijd om jouw wandelschoenen aan te trekken & de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad te bewonderen.

 • Midden in Mitte vind je de meest belangrijkste gedenkplaats van Duitsland, het Holocaust Monument. Het in 2005 geopende monument heeft een oppervlakte van ca. drie voetvalvelden en herbergt 2.711 blokken die de Joodse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog symboliseren.
 • Het is het thuis van de Bundestag; het Reichstag. Het historische pand is geweldig mooi, maar nog mooier is de futuristische koepel die eind jaren 90 werd ontworpen door Sir Norman Foster. Per dag komen 8.000 mensen de koepel bewonderen.
 • De belangrijkste kerk van Berlijn is zonder twijfel de Berliner Dom. Van buiten is deze al indrukwekkend en statig te noemen. En wacht dan eens tot je binnenkomt!
 • Foto’s van de Brandenburger Tor keren steevast terug in reisgidsen. Het is de enige oude stadspoort (hij stamt uit 1788) die nog overeind stond na de Tweede Wereldoorlog. Het is – na de val van de muur – tot symbool voor de Duitse eenwording verklaard.
 • Het mooiste plein van Berlijn? Dat is wat ons betreft de Gendarmenmarkt. Je vindt hier o.a. het 18e eeuwse Konzerthaus en de Deutscher Dom. Voor een mooi uitzicht over het plein beklim je de 40 meter hoge kerkkoepel van de Französischer Dom.
 • De skyline van Berlijn wordt gedomineerd door een aantal gebouwen. De 368 meter hoge Fernsehturm is er daar één van. Je hebt vanaf de voormalige televisietoren een geweldig uitzicht. Je vindt daarvoor een speciaal platform op 203 meter hoogte én je kunt er lunchen of dineren.
 • Checkpoint Charlie is de voormalige overgangspost uit de tijd van de Berlijnse muur. De originele post is verloren gegaan, maar je kunt een kijkje nemen bij de replica. Je kunt er met een grenswachter op de foto en dat maakt het tot een gewilde, maar ook iets te toeristische bezienswaardigheid.

Je ziet het al; Mitte is niet te vermijden tijdens een bezoek aan de Duitse stad. Toch mag je ook zeker de andere wijken in Berlijn niet overslaan.

Friedrichshain

Friedrichshain vormt samen met Kreuzberg de officiële wijk Friedrichshain-Kreuzberg, hoewel ze vaker apart worden gezien. Waar Mitte bekend staat om de bezienswaardigheden worden beide wijken gekenmerkt door gezelligheid. Restaurants, bars en clubs vind je op elke hoek.

Wijken Berlijn: Friedrichshain, East Side GalleryFriedrichshain behoorde tot de val van de Muur tot Oost-Duitsland. Nadien trokken studenten en kunstenaars door de betaalbaarheid naar de opkomende wijk. Anno 2018 staat het bekend om haar rauwe tintje en de geweldige street art.

Dit vind je o.a. terug bij de East Side Gallery, het langst behouden stuk van de Berlijnse muur. Op dit stuk muur van ca. 1,3 kilometer hebben internationale kunstenaars street art gecreëerd met het thema ‘Vrijheid’.

Een andere typerende plek voor street art is RAW-Gelände, een voormalige onderhoudsplaats van de spoorwegen. Nu is het een creatief complex met fabriekshallen vol clubs, foodtrucks en tentoonstellingen. En geweldige street art dus!

Wat je nog meer niet mag missen in Friedrichshain? De strandbar YAAM (Youth African Art Market), de bioscoop Intimes Kino en het Boxhagener Platz, dat wordt gezien als het kloppende hart van de stad.

Kreuzberg

Friedrichshain wordt door de prachtige brug Oberbaumbrücke verbonden met Kreuzberg. Toen de Berlijnse Muur er nog stond was Kreuzberg het dichtst bevolkte stukje Berlijn. Iedereen leefde hier samen; Duitsers, buitenlanders en alternatievelingen.

De wijk wordt anno 2018 nog steeds getypeerd door deze multiculturele sfeer. We raden je dan ook aan vooral door de wijk te slenteren en je in het lokale leven te mengen. Dit laatste kan ook prima in Markthalle Neun. Op donderdagavond extra drukbezocht door de streetfood markt.

Prenzlauer Berg

Wijken Berlijn: PrenzlauerbergPrenzlauer Berg – onderdeel van stadsdeel Pankow – was in de jaren 90 (vlak na de val van de Muur) een vervallen wijk. Anno 2018 vaart de wijk wel bij de opknapbeurt die sindsdien heeft plaatsgevonden. Je vindt er hippe cafés en kleine boetiekjes. Mooie straten en gezellige pleinen worden met elkaar afgewisseld.

Wat je hier niet mag missen? Maak o.a. een wandeling door de Kastanienallee, de belangrijkste straat van de wijk. Of ga relaxen in het Mauerpark, waar je nog een stukje Berlijnse Muur vindt dat vrij bespoten mag worden. Op zondag is het een drukte van belang door o.a. een vlooienmarkt.

Ook de oudste Joodse begraafplaats van Berlijn vind je hier. Hij werd al in 1827 gebouwd! De oudste grafstenen dateren dan ook uit deze tijd. En ze staan allemaal schots en scheef door elkaar.

Nog meer wijken in Berlijn die de moeite waard zijn

 • Ooit was Charlottenburg-Wilmersdorf, met de Kurfürstendamm als hoogtepunt, het kloppende hart van Berlijn. Na de val van de Muur kwamen de wijken Mitte en Prenzlauer Berg echter meer in opkomst en raakte Charlottenburg-Wilmersdorf een beetje vergeten. Toch vind je hier nog het typisch statige Berlijn.
 • Tot 1920 was het stadsdeel Spandau nog een zelfstandige stad en mede hierdoor vind je hier nog een eigen identiteit en sfeer. Hoogtepunt? De oude binnenstad van Spandau.
 • Steglitz-Zehlendorf is een wijk die met name in de zomer erg in trek is door de aanwezigheid van groen in de vorm van stadsparken en botanische tuinen.
 • De highlight van het stadsdeel Tempelhof-Schöneberg is vliegveld Tempelhof, waar je nu kan wandelen over de lange landingsbanen. Ook het beroemde warenhuis KaDeWe vind je hier.

Ben jij al in de Duitse hoofdstad geweest? Welk van deze wijken in Berlijn is jouw favoriet?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *