Reichstag Berlijn

Reichstag in Berlijn: een unieke mix van historie en futuristische architectuur

Je kunt flink wat must sees op jouw lijstje zetten als je een bezoek brengt aan Berlijn. Eén daarvan is de Reichstag, waar het parlement zetelt. Met dank aan de futuristische koepel bovenop het oude gebouw is het alleen al een eyecatcher om te zien. En dan kent het ook nog eens een lange en bewogen geschiedenis.

De geschiedenis van de Reichstag in Berlijn

Reichstag BerlijnAl in 1884 werd het oorspronkelijke Reichstag in Berlijn ontworpen. Het opende in 1894 haar deuren en werd tot 1918 in gebruik genomen als zetel van het Duitse keizerrijk. Daarna volgde het parlement van de Weimar.

In 1933 verwoeste een hevige brand in de Reichtstag (ook wel Rijksdag genoemd, op zijn Nederlands) een groot deel van het gebouw. Naar verluid zou de Nederlander Marinus van der Lubbe de brandstichter zijn, al is dit nooit bewezen. Het was voor Hitler – die het gebouw toch al lelijk vond – wel het moment om de noodtoestand uit te roepen. Hiermee begon hij feitelijk de nazidictatuur.

In de Koude Oorlog werd het gebouw zoveel mogelijk in oude staat hersteld, maar het statige symbool wat het ooit was voor Berlijn was het allang niet meer. Inmiddels was ook de Berlijnse Muur verrezen en stond het vooral symbool voor de verdeeldheid van de hoofdstad. De (inmiddels verlaten) Reichstag lag namelijk praktisch op de grens tussen het westen en het oosten.

In 1971 werd – vanwege de verdeeldheid – bepaald om de Reichstag niet meer te gebruiken voor politieke doeleinden. Het werd een Duits historisch instituut. Pas in 1999 – nadat de muur was gevallen, Berlijn weer de hoofdstad was van Duitsland én het gebouw was opgeknapt – keerde het parlement weer terug naar Berlijn en kreeg de Reichstag weer de functie die het ooit had.

De futuristische koepel van de Reichstag

Reichstag Berlijn, geschiedenisBijzonder aan de huidige Reichstag is de futuristische koepel, die eind jaren 90 ontworpen door Sir Norman Foster. De oorspronkelijke koepel was tijdens bombardementen verwoest en de ontwerper wilde een koepel die stond voor transparantie van de democratische staat. En dat is met dank aan het gebruik van staal en veel glas zeker gelukt.

Indrukwekkend is de koepel als je hem bekijkt, maar zeker ook als je hem in cijfers uitdrukt:

  • Gezien vanaf het terras van de Reichstag is de koepel maar liefst 23,5 meter hoog. Hiermee komt de totale hoogte van het parlementaire gebouw op 54 meter uit.
  • De Reichstag-koepel heeft een doorsnee van 40 meter, waarvan alleen al het gat bovenin een diameter heeft van 10 meter. Voor de bouw van enkel de koepel is 3.000 m² glas en 900 ton staal gebruikt.
  • Aan de koepel werd zo’n 600.000.000 Duitse Mark gespendeerd. Dit is ongeveer € 300.000.000,-. Een flinke investering!

De Reichstag-koepel is niet enkel gebouwd als symbool of architectonisch hoogstandje, het heeft ook nog echt een functie. De plenaire vergaderzaal (waar het parlement regelmatig samenkomt) wordt voorzien van zonlicht en frisse lucht middels de koepel. Hiervoor zijn er op de trechtervormige koker in het midden van de koepel 360 spiegels gemonteerd als lichtbrekers. De lamellen aan één kant van de koepel moeten verblinding voorkomen.

Hoe kun je de Reichstag bezoeken?

Reichstag bezoeken in BerlijnHoewel de koepel klauwen vol met geld heeft gekost, kun je deze must see geheel gratis bezoeken. Binnenlopen kan echter niet zomaar. I.v.m. veiligheid dien je je vooraf aan te melden via de website van de Bundestag. Doe dit ruim op tijd, want er mag maar een beperkt aantal bezoekers per dag naar binnen.

Een bezoek aan de Reichtsag is zeker de moeite waard; vanuit de koepel en vanaf het omliggende terras heb je een prachtig uitzicht over de (veelal ook parlementaire) gebouwen in de omgeving en de rest van de stad. Bij helder weer kun je zelfs de communicatietorens van het voormalige afluisterstation Teufelsberg zien liggen.

En middels een audiotour van 20-30 minuten kom je alles te weten over de koepel, het Reichstag en de omliggende gebouwen. En afhankelijk van welk tijdstip je kiest, kan het zomaar zijn dat je het parlement vanuit de koepel kunt zien debatteren in de plenaire vergaderzaal.

Hotels in de buurt van de Reichstag

De Reichstag ligt in de populaire wijk Mitte. Hier vind je meer van de bekende bezienswaardigheden van Berlijn. Denk bijvoorbeeld aan het indrukwekkende Holocaust Monument, de Brandenburger Tor, de Gendarmenmarkt, Checkpoint Charlie en de Furnsehturm.

Reichstag Berlijn: hotels in MitteDoor in Mitte te verblijven kun je in een korte tijd veel zien van Berlijn. Zie jij dat wel zitten? Kies dan voor één van deze hotels:

  • Op ca. een kwartiertje lopen van de Reichstag, de Brandenburger Tor en het Holocaust Monument vind je Eurostars Berlin. Dit luxe hotel beschikt over stijlvolle kamers en een metrohalte op loopafstand als je meer van de stad wilt zien.
  • Hotel Adina Hackescher Markt beschikt over comfortabele appartementen, een fitnessruimte, wellnessfaciliteiten en gratis WiFi.
  • Eenzelfde afstand tot de Reichstag, budgetvriendelijk én om de hoek van de populaire Friedrichstrasse: dat is Best Western Hotel Berlin-Mitte in het kort. Extra pluspunten: het gastvrije personeel en het uitgebreide ontbijtbuffet.

We wensen je veel plezier bij het bezoeken van de Reichstag. Het blijft voor ons toch wel een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Berlijn.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *