Berlijn is een ge-wel-di-ge stad. En een grote stad! Zo geweldig dat je tijdens een eerste, tweede of derde tripje echt keuzes moet maken. Wat ga je doen? Berlijn biedt tal van mogelijkheden. Wij zetten onze favorieten op een rij.
1. Bewonder de koepel van de Reichstag
Als er één markant gebouw is in Berlijn, dan is het wel de Reichstag. Bovenop het eeuwenoude gebouw, waar het parlement is gevestigd, pronkt een moderne koepel van een enorme hoeveelheid glas en staal.
Je kunt een bezoek brengen aan deze koepel door je voorafgaande aan de trip aan te melden via de website van Bundestag. Aanmelden is verplicht wegens veiligheidsmaatregelen, maar de toegang is wel geheel gratis. En zéker de moeite waard!
Tijdens een ca. 20-30 minuten durende audiotour kom je verrassende feitjes te weten over de koepel, de rest van de Reichstag en de omliggende (parlements)gebouwen. Deze laatste kun je – bij goed weer – vanaf het terras spotten. Je hebt vanaf hier namelijk een geweldig uitzicht over de wijk Mitte.
2. Ga lunchen in de Fernsehturm
Het Reichstag is een bekend gebouw in het straatbeeld van Berlijn, maar dat geldt misschien nog wel meer voor de Fernsehturm. Deze enorme tv-toren is door haar lengte van 368 meter niet alleen het hoogste gebouw van Berlijn, je kunt deze ook vanaf de meeste plekken in de stad spotten. Sterker nog; hij is vanuit het vliegtuig al goed te zien!
Naast een observatieplatform op 203 meter hoogte huist er in de toren ook een bar. Én een restaurant op 207 meter hoogte. Ga bij deze laatste zeker lunchen of dineren! Je draait langzaam rond waardoor je de hele stad te zien krijgt.
Reserveren voor lunch en diner is zeker een must, maar dit geldt ook als je enkel naar het observatieplatform wilt. Reserveer je niet vooraf skip the line-tickets dan kan je zomaar in een lange rij komen te staan. Die uren kun je beter gebruiken in zo’n mooie stad als Berlijn.
3. Maak een tour langs alle street art
Je vindt in Berlijn tal van (kunst)musea. Maar… waarom zou je daarvoor betalen als de kunst ook gewoon gratis op straat te spotten is?
Berlijn kent een enorm rijke graffiticultuur, die ontstond in West-Berlijn na het plaatsen van de Berlijnse muur. In Oost-Berlijn, de communistische kant van de stad, was dat een no go; het werd gezien als protest en daarmee als een misdaad tegen het Sovjet-regime.
Na de val van de muur werden restanten van diezelfde muur door internationale kunstenaars ondergespoten met geweldige kunstwerken, veelal met als thema vrijheid. De East Side Gallery – met een lengte van 1,3 kilometer het langste nog bestaande stukje muur – is daar een goed voorbeeld van.
Een andere plek waar je veel graffiti vindt, is RAW-Gelände, dat zich eveneens aan de oostkant bevindt. Van 1867 tot 1991 was dit terrein de onderhoudsplaats van de spoorwegen, nu is het een creatief complex met fabriekshallen vol clubs, foodtrucks en tentoonstellingen. En er zijn maar weinig stukjes muur niet bespoten!
4. Probeer de lekkerste cocktails in Monkey Bar
De tofste plek in Berlijn om cocktails te drinken? In Monkey Bar. De naam doet het al vermoeden; vanuit deze bar heb je zicht op aapjes. De aapjes van de Zoologischer Garten, de oudste Berlijnse dierentuin, wel te verstaan.
De hippe cocktailbar is gevestigd op de 10e verdieping en een ware hype onder inwoners en toeristen. Je zult dus wel moeten ‘vechten’ om een goed plekje. Even wachten tot er een plekje vrijkomt? Probeer dan de aapjes te spotten die zijn verwerkt in het interieur van de bar.
5. Maak optimaal gebruik van het openbaar vervoer
Op de kaart mag Berlijn dan redelijk compact lijken, maar dat is het zeker niet. Sterker nog; de Duitse hoofdstad is 8x zo groot als Parijs. Zet het dus maar uit je hoofd om alles te voet te ontdekken. Zeker als je ook nog eens de wat verder gelegen en minder bekende wijken van Berlijn wilt ontdekken.
Berlijn kent een uitgebreid netwerk aan bussen, metro’s en trams. Zelden hoef je lang te lopen om een bus-, metro- of tramhalte te vinden. En overstappen is in veel gevallen ook niet nodig. Maak hier dus zeker optimaal gebruik van om zoveel mogelijk van de stad te zien!
Niet zo thuis in openbaar vervoer? Ook dan kan het niet misgaan. In de bussen, metro en trams wordt steevast de volgende halte omgeroepen en het wordt ook nog eens op schermen en lichtkranten aangegeven.
6. Shoppen in Bikini
Nee, niet letterlijk in zwemkleding natuurlijk! Bikini is de naam van een van de populairste winkelcentra in Berlijn. En winkelcentra klinkt dan eigenlijk een beetje oneerbiedig, concept mall dekt de lading beter.
Het pand waarin Bikini is gevestigd, stamt uit de jaren ‘50 en had toen als winkelcentrum eigenlijk een beetje een ouderwets imago. Zoals V&D haar laatste jaren in Nederland bekend stond. Een make-over zorgde echter dat deze plek niet ten onder ging!
Anno 2018 vind je hier lokale designwinkels, bekende merken en hippe restaurants. Met name het atrium is bijzonder; de grote open ruimte met mintgroen staalconstructies is gevuld met houten boxen waar jonge designers elke drie tot zes maanden een plekje huren. Het is elke keer een verrassing wat je hier tegenkomt!
7. Stolpensteine spotten
Verspreid door de stad vind je Stolpersteine. Dit zijn kleine messing steentjes die de omgekomen Joden, homoseksuelen, jehova’s en andere minderheden gedurende de Tweede Wereldoorlog vertegenwoordigen.
Ze raken. Met name door het persoonlijke tintje. Elk steentje staat namelijk gelijk aan een individueel slachtoffer en de naam staat er dan ook ingegraveerd, inclusief geboorte-, deportatie- en overlijdensdatum. Hoewel de steentjes willekeurig te zijn verspreid, is dit het allesbehalve; ze liggen voor de laatste woonplaats van de slachtoffers.
8. Streetfood op donderdagavond
Eind van de 19e eeuw popten er in Berlijn in zes jaar tijd 14 markthallen uit de grond. Elk met hun eigen nummer! De markthallen in Berlijn werden van oorsprong gebouwd om als hygiënischer tegenhanger te dienen voor de buitenmarkten.
Maar de oorlog richtte schade aan; de gebouwen moesten hersteld worden en de mannen – die de zaken altijd runden – waren gesneuveld. Hoewel de vrouwen het stokje graag overnamen, waren het uiteindelijk de supermarkten en de discount-zaken die hun intrek namen in de Markthalle.
Met dank aan een projectgroep en een flinke investering werd Markthalle IX, ofwel Markthalle Neun, aan het begin van de 20e eeuw weer in oude staat hersteld. Qua inrichting en details, maar ook zeker qua sfeer en invulling van de markt. Locals komen op deze markt in Kreuzberg samen om boodschappen te doen en een hapje te eten.
Dat laatste in het bijzonder op donderdagavond. Vanaf 17.00 uur opent Street Food Thursday, een van de eerste streetfood markten van Berlijn. Met meer dan typisch Duitse gerechten. Je kunt er ook Amerikaanse burgers, Mexicaanse taco’s of Britse pies eten. Dat doe je staand of – als je mazzel hebt – aan een van de vrijgekomen zitplekken verspreid door de hal.
9. Verdwaal tussen 2.711 betonblokken
En uiteraard mag het Holocaust Monument niet ontbreken in ons lijstje ‘wat te doen in Berlijn?’. De Duitse hoofdstad kent een rijk oorlogsverleden en dit monument maakt dat dit nooit vergeten zal worden door inwoners én toeristen.
Het Holocaust Monument – dat ook wel bekend staat als Holocaust Mahnmal – bestaat uit 2.711 betonblokken, verspreid over een oppervlakte die gelijk staat aan ca. drie voetbalvelden. En dat middenin het centrum! Indrukwekkend is het zeker; zo’n immense hoeveelheid betonblokken, variërend in hoogte van ca. 25 centimeter tot 4,5 meter.
Wat wel gelijk is, is de ruimte tussen de blokken. Er zijn gangen gecreëerd van 95 centimeter. En als je tussen de hoge blokken loopt, voelt dat als heel klein. De ontwerper van het monument wil bezoekers hiermee (en met de golvende paden) het gevoel van concentratiekampen overbrengen. Waar is de uitweg? Zijn missie is geslaagd.
Weet jij al wat je allemaal gaat doen in Berlijn? Wij raden je in elk geval aan om deze negen must do’s op de agenda te zetten! Al is er nog veel meer en meer te doen. Lees dus ook vooral onze andere artikelen over de geweldige Duitse stad.
Bedankt voor dit erg interessante artikel over het bezoeken van Berlijn.
De genoemde tips wijken af van de bezienswaardigheden die de meeste blog beschrijven; maar de 5de tip van je lijstje (het openbaar vervoer gebruiken) kan ik alleen maar bevestigen.
Misschien is onze routeplanner voor de U-Bahn (metro) ook wel interessant voor de lezers van deze blog:
https://www.metrocazar.com/berlijn/
Wat handig, bedankt voor de tip!