Vakantie Zakynthos tips

Gouden tips voor een vakantie op Zakynthos

Ga jij binnenkort op vakantie naar Zakynthos? Met deze tips weet je in no time alles over het eiland. Je krijgt daarnaast handige links naar nog meer informatie. Zo ga je goed voorbereid op pad!

Je kunt onvoorbereid vertrekken en dan heb je nog een geweldige vakantie. Je haalt er echter het maximale uit als je je een beetje inleest. Check deze Zakynthos-tips bijvoorbeeld. Je weet na het lezen van dit artikel precies waar je moet zijn, wat je er kunt doen en wat je niet mag missen. Als bonus geven we ook nog eens fijne hoteltips voor een vakantie op Zakynthos.

Waar ligt Zakynthos?

Vakantie Zakynthos tips: Ionische eilandenZakynthos is onderdeel van de Ionische Eilanden, een eilandengroep ten westen van het Griekse vasteland en in – de naam verklapt het al – de Ionische Zee. De eilandengroep heet officieel ‘Heptanisa’, wat zeven eilanden betekent. Dit verwijst naar de voornaamste eilanden van de eilandengroep.

De voornaamste eilanden zijn o.a. Corfu, Lefkas en Kefalonia, maar dus ook Zakynthos. Jaarlijks weten heel wat vakantiegangers de weg naar het eiland te vinden. Mede doordat het haast Caribisch aandoet door het turquoise water rondom het eiland.

Ondanks dat de stranden en zee haast Caribisch aandoen, ligt Zakynthos op slechts 3 uur vliegen vanaf Nederland. Een jetlag houd je er ook niet aan over; het tijdsverschil is slechts 1 uur.

Waar staat Zakynthos bekend om?

Sla een willekeurige reisgids of -website over Zakynthos open en je ziet een foto van Navagio Beach. Dit strand is met dank aan het scheepswrak de bekendste plek van het eiland. Het is vanwege veiligheidsredenen in 2023 helaas gesloten voor toeristen. Maar gelukkig biedt het eiland nog veel meer.

Vakantie Zakynthos tips: baaitjesZo geven we je graag als tip om een trip langs de vele kleine baaitjes te maken, want dan beleef je Zakynthos op zijn best. Het eiland is een aaneenschakeling van kleine strandjes met (rots)plateaus vanwaar je het heldere water in kunt duiken. In het zuiden vind je daarnaast prachtige lange zandstranden.

Zon, zee & strand staan centraal tijdens een vakantie op Zakynthos. Tips die je op internet vindt richten zich dan ook meestal – en niet onterecht – op zonaanbidders. Maar wist je dat je er ook de bekende Caretta Caretta schildpadden kunt spotten en dat het eiland geweldige restaurants herbergt?

Na een paar dagen op het Griekse eiland begrijp je daarnaast waarom de inwoners van Zakynthos hun eiland ‘de gouden parel van de Ionische zee’ noemen. De gastvrijheid, de Griekse tradities maar ook de sporen die de allesverwoestende aardbeving in 1953 hebben achtergelaten, maken dit een uniek eiland.

Zien & doen op Zakynthos: de ultieme tips

Zakynthos is niet zo’n groot eiland; het is ca. 40 km lang en 20 km breed. Waar je bij andere Griekse eilanden (Kreta bijvoorbeeld) moet kiezen wat je wilt gaan zien, hoeft dat hier niet. Tijdens een week vakantie kun je een goede indruk krijgen van het eiland, zónder dat je het gevoel hebt wat gemist te hebben.

Vakantie Zakynthos tips: schildpaddenWat je tijdens een vakantie op Zakynthos – naast bovengenoemd strand – écht niet mag overslaan? We hebben wel wat tips voor je:

  • We stipten het hierboven al even aan; in de wateren rondom het eiland vind je de Caretta Caretta schildpad. De beste tip om deze tijdens een vakantie op Zakynthos te spotten? Huur een boot. Wie liever georganiseerd op pad gaat, kan ook een excursie boeken.
  • Ga strandhoppen langs de vele kleine baaitjes die het eiland biedt. Aanraders zijn Xigia Beach, Porto Limnionas en Porto Roxa. Wie liever chillt aan een wat groter strand, raden we Banana Beach (in het zuiden) aan.
  • Zakynthos is weliswaar niet zo’n cultuurwalhalla als bijvoorbeeld Rhodos, je kunt er wel cultuur snuiven. O.a. in de hoofdstad Zakynthos-Stad.

Tips wat je nog meer kunt doen op Zakynthos

De beste reistijd voor Zakynthos

Vakantie Zakynthos tips: reistijdZakynthos kent een mediterraan klimaat; warme droge zomermaanden en koelere, nattere wintermaanden. Om deze reden zijn de vele seizoenshotels geopend vanaf ca. eind april/begin mei t/m oktober. Daarbuiten is Zakynthos ook niet interessant voor een zonvakantie. In december is het er bijv. maar maximaal 16 °C overdag.

Zakynthos is – zeker in de zomer – een van de warmste Ionische Eilanden. In juli en augustus is het niet uitzonderlijk als de thermometer een keer 40 °C aangeeft en regen is er dan praktisch nooit. Ideaal als je vooral aan het strand wilt liggen en verkoelende duiken wilt nemen. Actieve vakantiegangers raden we aan om, als je deze vrijheid hebt, in mei, de eerste helft van juni, de tweede helft van september of oktober naar Zakynthos te gaan.

Ideaal: het water is al vroeg in het seizoen opgewarmd. In mei kun je al rekenen op een gemiddelde watertemperatuur van 20 °C. Dit kan wel per plek verschillen; in het noorden is het water over het algemeen nog een tikje frisser. In de zomer kan je rekenen op watertemperaturen boven de 25 °C.

De leukste accommodaties op Zakynthos

Vakantie Zakynthos tips: hotelsZakynthos herbergt een ruim aanbod aan hotels; van stijlvolle pareltjes tot budgetvriendelijke complexen. We zetten onze favorieten op een rij:

  • Voor een relaxte, maar levendige zonvakantie op Zakynthos tippen we Hotel Vasilikos Beach. Ontspan met een lekker drankje bij het zwembad of wandel in no time naar een leuk restaurant in de buurt óf het strand. Genieten maar!
  • Zijn kleinschaligheid, zon, rust, Griekse gastvrijheid en adults only de sleutelwoorden van jouw perfecte vakantie? Dan ben je aan het goede adres bij Cavo Vezal, dat de afgelopen jaren tot een van de meest populaire hotels op Zakynthos is uitgegroeid.
  • Dobber jij graag rond in een privézwembad? Dan is St. John Resort Villas & Suite een goed keuze. Luxe krijg je op de koop toe, evenals een rustige ligging en fijn restaurant.

Heb je graag de keuze uit meer hotels? Met deze handige links vind je eenvoudig de accommodatie die bij jou past.

Vervoer op Zakynthos

Om veel van Zakynthos in een korte tijd te zien, raden we je aan een auto te huren. Dit kan bij ons eenvoudig tijdens boeking. Heb je dat niet gedaan & wil je alsnog een auto huren? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Liever georganiseerd op pad? Er worden talloze excursies aangeboden ter plaatse. Zo is een boottocht naar Navagio Beach een echte must-do en worden er diverse eilandtours aangeboden, waarbij je op één dag een goede indruk krijgt van de highlights. Onze partner GetYourGuide heeft een ruim aanbod aan excursies. Boek ze vast voor vertrek om zeker te zijn van jouw plekje!

Meer tips voor een vakantie op Zakynthos

Vakantie Zakynthos tips: autohuurTot slot; nog een aantal extra Zakynthos-tips om alles uit jouw vakantie te halen:

  • Er is een ruime keuze aan badplaatsen op Zakynthos. Voor een levendige vakantie op Zakynthos tippen we Laganas. Badplaatsen die we tippen voor een rustigere vakantie zijn o.a. Tsilivi en Agios Sostis.
  • In de grote badplaatsen vind je veel dertien-in-een-dozijn restaurants. Wie wat verder kijkt, ontdekt ook geweldige unieke restaurants. Wij gingen vast voorproeven in de leukste restaurants op Zakynthos.

Zie jij door onze tips een Zakynthos-vakantie helemaal zitten? Dan rest je alleen nog een vakantie uit te zoeken of – als je dat al hebt gedaan – jouw koffer in te pakken. We wensen je veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *