Vakantie vasteland Griekenland tips

Op vakantie naar het vasteland van Griekenland? Check deze tips!

Ga jij binnenkort op vakantie naar het vasteland van Griekenland? Met deze tips weet je in no time alles over deze bestemming. Je krijgt daarnaast handige links naar nog meer informatie. Zo ga je goed voorbereid op pad.

Je kunt onvoorbereid vertrekken en dan heb je nog een geweldige vakantie. Je haalt er echter het maximale uit als je je een beetje inleest. Bijvoorbeeld met deze tips voor het vasteland van Griekenland. Je weet na het lezen van dit artikel precies waar je moet zijn, wat je er kunt doen en wat je niet mag missen. Als bonus geven we fijne hoteltips voor een vakantie op het vasteland van Griekenland.

Waar ligt het vasteland van Griekenland

Vakantie vasteland Griekenland tipsGriekenland ligt in het zuidoosten van Europa. Het is als vakantiebestemming vooral bekend vanwege de vele eilanden als Kreta, Rhodos en Zakynthos. Maar het Griekse vasteland wordt de laatste jaren ook steeds populairder onder onze vakantiegangers.

Het vasteland van Griekenland heeft een totale oppervlakte van zo’n 110.000 km². In het noorden grenst het aan Albanië, Noord-Macedonië en Bulgarije. In het westen grenst het aan Turkije.

De bekendste vakantieregio’s op het vasteland van Griekenland zijn Chalkidiki (een drievingerig schiereiland ten zuiden van Thessaloniki), Olympus Rivièra (een kuststrook ten zuidwesten van Thessaloniki) en de Peloponnesos (een schiereiland bij Athene). Voor dit artikel zoomen we daarom vooral in op deze gebieden.

Waar staat het Griekse vasteland bekend om?

Het Griekse vasteland staat vooral bekend om haar groene, bergachtige landschap. Je vindt er bijvoorbeeld de hoogste berg van heel Griekenland; Olympus.

Daarnaast staat het vasteland van Griekenland bekend om de prachtige stranden (veelal langgerekt en goudgeel) en de archeologische vindplaatsen. Er staat je dus een veelzijdige vakantie te wachten!

Zien & doen op het vasteland van Griekenland; de ultieme tips

Vakantie vasteland Griekenland tipsHet vasteland van Griekenland is groot. Heel groot! Je kunt daarom nooit alles in een vakantie zien. Daarom benoemen we de hoogtepunten van het Griekse vasteland per regio.

  • Wie op vakantie gaat naar Chalkidiki verblijft op een schiereiland ten zuiden van Thessaloniki. Deze hippe stad is direct een van de must-sees van de regio en bereik je gemakkelijk per huurauto of excursie. Daarnaast mogen natuurliefhebbers Mavrobara Lake (waar bedreigde schildpadden leven) en Mount Itamos (de hoogste berg van Chalkidiki) niet overslaan. Cultuurfanaat? Dan mogen Stagira, Stavronikita en Afytos niet ontbreken.
  • De Olympus Rivièra strekt zich uit over een lengte van 100 km en herbergt prachtige, langgerekte stranden en een bergachtig binnenland. Dé must-see van de regio is Mount Olympus. Actievelingen beklimmen de 2.917 m hoge berg voor een geweldig uitzicht. Bezoek ook meteen het kleurrijke dorpje Litochoro aan de voet en het bergdorpje Palaios Panteleimonas. Wijnliefhebbers zijn aan het juiste adres; het gebied rond Mount Olympus wordt gekenmerkt door wijngaarden die je kunt bezoeken. In het antieke dorp Dion vind je archeologische opgravingen van de Heilige stad der Macedoniërs.
  • De grootste regio op het vasteland van is de Peloponnesos. Dit schiereiland is een walhalla voor cultuurliefhebbers, maar vanwege de grootte en het bergachtige landschap is het niet te doen om alles te bezoeken. Kijk dus goed naar een strategische uitvalsbasis. Aanraders zijn de historische steden Messini, Mycene, Olympia en Sparta. Ook de kuststad Náfplio is een pareltje. Bezoek als je hier in de buurt bent ook direct het theater van Epidauros. Deze staat niet zonder reden op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Lees meer over ChalkidikiLees meer over de Olympus Rivièra tips

De beste reistijd voor het Griekse vasteland

Het Griekse vasteland heeft – net als de rest van het land – een mediterraan klimaat. Dat betekent dat de zomers warm zijn en de winters mild. In de zomermaanden stijgt het kwik gemakkelijk richting de 30 °C, met soms zelfs uitschieters naar 40 °C. De Peloponnesos is de warmste regio vanwege de zuidelijke ligging.

Op het vasteland van Griekenland valt gemiddeld meer neerslag dan op de eilanden. Met name in de wintermaanden kan het flink regenen en sneeuwen. Wist je dat je in verschillende regio’s zelfs kunt skiën?

De beste reistijd voor het vasteland van Griekenland zijn wat ons betreft de maanden mei, juni en september. Je kunt rekenen op aangename temperaturen om strand en uitstapjes te combineren.

De leukste hotels op het vasteland van Griekenland

Vakantie vasteland Griekenland tips - Blue Carpet Luxury SuitesHet vasteland van Griekenland herbergt prachtige en stijlvolle hotels. Wij zochten de pareltjes per regio voor je uit.

  • Voor een vakantie naar Chalkidiki kiezen wij voor Blue Carpet Luxury Suites. Dit kleinschalige pareltje ligt direct aan het strand en beschikt over prachtige suites (naar wens met privézwembad).
  • Op vakantie naar de Olympus Rivièra? Dan is Cavo Olympo Luxury Hotel & Spa een wel heel luxe keuze. Zonnebaden doe je aan de infinity pool of op het strand dat voor de deur ligt. In het wellnesscentrum is het ultiem genieten en bij de twee restaurants is het smullen geblazen.
  • Voor een vakantie op de Peloponnesos tippen wij het stijlvolle Horizon Blu. Dit hotel ligt in Kalamáta, een prima uitvalsbasis om o.a. Sparta en Messini te bezoeken. Je verblijft daarnaast praktisch aan het strand, hebt een zwembad om te relaxen en komt gegarandeerd uitgerust thuis dankzij de wellnessfaciliteiten. Extra fijn? De kamers met privézwembad!

Bekijk meer mooie hotels in Chalkidiki

Vervoer op het Griekse vasteland

Als je veel in korte tijd wil zien op het vasteland van Griekenland, raden we je aan een auto te huren. Dit regel je gemakkelijk tijdens het boeken. Heb je dat niet gedaan en wil je alsnog een auto huren? Lees hier meer over hoe je dat kunt doen.

Ga je liever georganiseerd op pad? Je kunt ook diverse excursies boeken. Vraag daarvoor ter plaatse naar de mogelijkheden.

Op de Peloponnesos rijdt ook een trein. Hier leg je – vanwege de geringe snelheid van zo’n 40 km/u – geen lange afstanden mee af, maar het is wel een prachtige manier om het bergachtige binnenland te ontdekken. Een van de mooiste routes is dis tussen Diakofto en Kalavrita.

Meer tips voor een vakantie op het vasteland van Griekenland

Tot slot nog een aantal extra tips voor een vakantie op het vasteland van Griekenland:

  • Het Griekse vasteland is nog een redelijk onontdekt gebied onder Nederlandse vakantiegangers. De badplaatsen zijn er over het algemeen wat kleinschaliger dan op de Griekse eilanden. We hebben de leukste badplaatsen op het vasteland van Griekenland op een rijtje gezet.
  • Vanwege de omvang van het Griekse vasteland (en de regio Peloponnesos) raden we je aan goed te kijken naar wat je precies wilt zien en waar je dan het beste kunt verblijven. Houd er ook rekening mee dat je over een rit van 10 km door de bergen langer doet dan over vlak terrein.
  • Waar je nog meer rekening mee moet houden als je naar Griekenland reist? We hebben handige praktische informatie over Griekenland voor je.

Zie jij door onze tips voor het vasteland van Griekenland een vakantie helemaal zitten? Dan rest je alleen nog een hotel uit te zoeken of – als je dat al hebt gedaan – jouw koffer in te pakken. We wensen je veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *