Vakantie Chalkidiki

Chalkidiki, een pareltje op het Griekse vasteland

Wie op zoek is naar een Griekse vakantie op een nu nog onontdekte en bovenal ongerepte bestemming doet er goed aan eens naar de mogelijkheden van Chalkidiki te kijken. Dit Griekse schiereiland weet zich steeds meer op de kaart te zetten als veelzijdige vakantiebestemming. Grote kans dat het over vijf jaar niet meer zo ongerept is!

Chalkidiki in een vogelvlucht

Waar veel Nederlandse toeristen elk jaar weer afreizen naar Griekse eilanden als Kos, Kreta, Rhodos, Zakynthos en Samos wordt het vasteland vaak vergeten. Zonde! Het vasteland beschikt namelijk over bijzonder mooie schiereilanden, waarvan Chalkidiki er slechts één is. Maar dan wel een heel mooie!

Chalkidiki is een schiereiland ten zuiden van Thessaloniki, na Athene een van de grootste steden van Griekenland. Het schiereiland bestaat feitelijk uit een hand met drie vingers, waarvan twee vingers het meest populair zijn onder toeristen.

Hip & trendy Kassandra

Vakantie Chalkidiki, KassandraDe meest zuidelijke ‘vinger’ van Chalkidiki is Kassandra. Het is een schiereiland dat vooral bekend is onder jongere vakantiegangers; zij die ook bijvoorbeeld graag naar Ibiza gaan.

Kassandra wordt namelijk gekenmerkt door schitterende zandstranden, trendy clubs en sfeervolle tavernes. Levendig is het schiereiland zeker, maar dan zonder dat je er massaal onder de voeten wordt gelopen.

Hotel Aegean Melathron Thalasso & Spa, Chalkidiki Hotel Aegean Melathron Thalasso & Spa is een hotelcomplex in bungalowstijl met een bijna directe ligging aan het strand. De weelderige groene tuin, het zwembad en de diverse restaurants nodigen uit tot een relaxte strandvakantie.

Relaxed & natuurrijk Sithonia

Vakantie Chalkidiki,SithoniaHet schiereiland Sithonia, direct boven Kassandra, is een stukje rustiger. Met name doordat de plaatsen verder uit elkaar liggen. De natuur is er prachtig en in veel gevallen onaangetast; op een oppervlakte van ruim 500 km² vind je mooie pijnboombossen, wijngaarden en de berg Itamos.

De sfeer is er relaxed en ontspannen. Je vindt er idyllische baaitjes gelegen aan de voor Griekenland zo typerende helderblauwe zee. Wil je de drukte opzoeken? Dan ga je naar Neos Marmaras, de grootste stad van dit stukje bijzonder mooi Chalkidiki.

Acrotel Athena Pallas, ChalkidikiHet sfeervolle Acrotel Athena Pallas voelt aan als een authentiek Grieks dorp. Maar dan wel voorzien van alle moderne gemakken, zoals diverse zwembaden, sportfaciliteiten en een wellnesscentrum. Het strand ligt praktisch voor de deur!

De mooiste stukjes natuur van Chalkidiki

Ongerept betekent in veel gevallen een mooie natuur. Dat geldt ook zeker voor het gevarieerde landschap van Chalkidiki. Welke bijzondere (natuur)gebieden je niet mag missen?

  • Mavrobara Lake (Kassandra). Dit meer ligt in een groot bos met pijnboombossen en is uniek omdat het de leefomgeving is van twee bedreigde schildpadsoorten.
  • Mount Itamos (Sithonia). Het hoogste punt van Chalkidiki, met een hoogte van ruim 800 m. Gegarandeerd het mooiste uitzicht over de drie schiereilandjes.

Cultuur snuiven in Chalkidiki

Vakantie Chalkidiki, mount atmosEen bijzonder stukje cultuur vind je op het derde (en meest noordelijke) schiereiland van de regio. Bij Mount Athos bevinden zich maar liefst 20 orthodoxe kloosters, allen gelegen op fantastisch mooie locaties.

Bijzonder is dat je vrouw geen toegang hebt. Er wonen in dit gebied uitsluitend monniken en zij laten enkel mannen toe; 120 Griekse en 10 buitenlandse mannen (18+) tegelijkertijd. Vrouwen kunnen de kloosters alleen vanaf een boot bewonderen.


Ook de dieren op Mount Athos zijn bijna allemaal mannen. De enige vrouwelijke dieren die er mogen komen, zijn kippen. Waarom? De monniken gebruiken de verse eidooiers bij het schilderen van hun iconen.

Cultuur bezoeken met man én vrouw? Bezoek de eeuwenoude stad Stagira, welke de geboorteplaats van de filosoof Aristoteles zou zijn geweest. Je vindt hier diverse opgravingen, welke grotendeels vrij toegankelijk zijn.

Of neem een kijkje bij de torens van Stavronikita en duik in de Griekse mythes die in Chalkidiki voortleven. Ook het oude dorpje Afitos is de moeite waarde. Door de ligging wordt dit kleurrijke en antieke dorpje ook wel het balkon van Chalkidiki genoemd.

Walhalla voor foodies

Vakantie Chalkidiki wijnBen jij dol op Grieks eten? Dan zit je in Chalkidiki goed. Kaas, honing, olijven, goede wijnen én verse vis vind je hier in overvloed.

Voor goede wijnen breng je een bezoek aan het schiereiland Sithonia. Op de berg Meliton vind je de wijngaarden van Porto Karras, een van de bekendste wijnproducenten van Chalkidiki. Er zijn in dit gebied diverse wijnroutes langs de wijngaarden uitgestippeld.

Ben je een visliefhebber zorg dan dat je het eerste weekend van augustus in de regio verblijft. Dan vindt in Nea Skioni het jaarlijkse feest van de ansjovis plaats. Drie dagen lang geniet je van verse vis, muziek en dans.

Chalkidiki per auto verkennen

De makkelijkste manier om Chalkidiki te verkennen is per huurauto. Zo kun je alle bezienswaardigheden op het schiereiland zelfstandig verkennen en je onderdompelen in de lokale cultuur. Onderweg drink je – als bijrijder uiteraard – een goed glas wijn van de beste Griekse wijngaarden. Dat is genieten met een hoofdletter G!

Een auto huren kan eenvoudig via onze vaste partner Sunny Cars. Zo weet je zeker dat je met een goede auto én goed verzekerd op pad gaat.

Nieuwsgierig geworden naar Chalkidiki? Bekijk ons volledige aanbod. Genoeg opties voor een geslaagde vakantie!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *