Vakantie Malta tips

Op vakantie naar Malta? Check deze tips!

Ga jij binnenkort op vakantie naar Malta? Met deze tips weet je in no time alles over het eiland in de Middellandse Zee. Je krijgt daarnaast handige links naar nog meer informatie. Zo ga je goed voorbereid op pad!

Je kunt onvoorbereid vertrekken en dan heb je nog een geweldige vakantie. Je haalt er echter het maximale uit als je je een beetje inleest. Check deze Malta-tips bijvoorbeeld. Je weet na het lezen van dit artikel precies waar je moet zijn, wat je er kunt doen en wat je niet mag missen. Als bonus geven we ook nog eens fijne hoteltips voor een vakantie op Malta.

Waar ligt Malta?

Malta ligt – en visualiseer even de wereldkaart – in de Middellandse Zee, ten zuiden van Sicilië en ten oosten van Tunesië. De afstand vanaf Nederland is ca. 2.000 km en dat betekent dat je er in slechts 3 uur vliegen bent. Ideaal!

Waar veel mensen denken aan het eiland Malta, is het meer dan dat. De eilandengroep waar het hoofdeiland toebehoort heet namelijk óók Malta. Om verwarring te voorkomen noemen we het voor dit artikel de Maltezer archipel.

De Maltezer Archipel bestaat uit drie eilanden. Het meest noordelijke, en het een na grootste, is Gozo. Dit eiland – waar we ook geweldige vakanties aanbieden – heeft een oppervlakte van 67 km². In het midden vind je Comino, het kleinste eiland met slechts een oppervlakte van 3,5 km². Deze leent zich prima voor een dagtripje!

Het meest zuidelijke, het grootste en het meest populaire eiland blijft dan over. Dat is het hoofdeiland Malta. Deze heeft een oppervlakte van 246 km². Op dit oppervlakte vind je een enorme veelzijdigheid!

Nu meteen jouw vakantie naar Malta boeken?Bekijk ons aanbod

Waar ligt Malta: kaart

Waar staat Malta bekend om?

Malta is misschien wel één van de meest veelzijdige Europese eilanden. Op een relatief klein oppervlakte – het is slechts 30% groter dan Terschelling – vind je een aantal mooie stranden en charmante kleine baaitjes. De badplaats St. Julians is dé plek waar jongeren graag uitgaan en er zijn tal van mogelijkheden voor duikliefhebbbers.

En dan hebben we het nog niet gehad over cultuur. Ruim 7.000 jaar geleden zetten de eerste bewoners voet op Malta. In de eeuwen die volgden streden er vele heersers om dit land; Romeinen, Arabieren, Johannieter ridders, Normandiërs, Feniciërs, Fransen en Engelsen.

Waarom dit eiland zo gewild was? Vanwege de strategische ligging. In veel steden zie je dan ook – zeker in de architectuur – de invloed van al deze heersers terug. Het beste voorbeeld hiervan is de hoofdstad Valletta; daar loop je letterlijk in een geschiedenisboek.

Zien & doen op Malta: de ultieme tips

Malta is een compact eiland. Waar je bij andere eilanden (denk aan het Griekse Kreta of het Italiaanse Sicilië) moet kiezen wat je wilt gaan zien, hoeft dat hier niet. Tijdens een week vakantie kun je een goede indruk krijgen van Malta, zónder dat je het gevoel hebt wat gemist te hebben.

Tips wat je tijdens een vakantie op Malta echt niet mag overslaan? Die hebben we wel voor je:

  • De culturele highlight van Malta is de hoofdstad, Valletta. Het is de kleinste hoofdstad van Europa, maar heeft wel genoeg in huis voor een dagje (of twee) cultuur snuiven. Alleen al de St. John’s Co-Cathedral, Fort Elmo en het War Museum zijn aanraders. Slenterend door de straten waan je je je daarnaast in de middeleeuwen
  • Over cultuur gesproken; in het havengebied van Valletta vind je drie op zichzelf staande steden. Onder de naam Three Cities worden Birgu, L-Isla en Bormla vaak in één adem genoemd. Bezoek ze ook zeker allemaal op één dag. De geschiedenis is hier net zo rijk als in Valletta en je vindt er talloze kerken, paleizen en bastions.
  • Heb je wel eens een reisgids doorgebladerd en vraag je je af waar toch die kleurrijke vissersbootjes (deze heten luzzu) liggen? In de haven van Marsaxlokk. Met name op zondag is het een leuk dorpje om te bezoeken; er vindt dan een lokale markt plaats. Lunchen doe je dan bij voorkeur in een van de vele visrestaurants.
  • Je zou het misschien niet verwachten van een bestemming als Malta, maar je vindt hier tempels. Om precies te verstaan megalithische tempels. Het mooiste tempelcomplex is het Hypogeum van Ħal Saflieni. Bijzonder is dat deze zich ondergronds bevindt. Verspreid over drie niveaus vind je gangen, nissen, kamers en hallen.

Tips wat je nog meer kunt doen op Malta

Vakantie Malta tips: doen

Los van het eiland Malta heb je nog de rest van de archipel. We raden je zeker aan om – als je kiest voor een hotel op Malta zelf – een dagtrip te maken naar Gozo. Erg leuk is het om je daar met een tuktuk langs de highlights te laten brengen. Zo’n excursie boek je eenvoudig via onze partner GetYourGuide. Het is ook mogelijk om met een huurauto het eiland te ontdekken; je steekt zo over met de (auto)ferry.

Lange tijd was Azure Window dé bezienswaardigheid van het eiland. In het voorjaar van 2017 stortte deze in door erosie. Veel vakantiegangers vragen zich af of Gozo nu nog de moeite waard is. Zonder twijfel!

Bezoek de citadel van Rabat (de hoofdstad van Gozo), maak een boottocht door Dwerja Bay, ga lunchen bij Oleander Bar & Restaurant aan Victory Square in Xaghra, bezoek de Ggantija-tempels en neem een kijkje in de havenstad Mgarr.

Voor een dagje sunsnacken raden we het kleinste eiland Comino aan. Hier vind je de Blue Lagoon, een plek met helderblauw water, omgeven door een wit zandstrand en rotsen. Je bereikt het eiland per boot of kunt een dagtrip boeken.

Vakantie Malta tips: Blue Lagoon Comino

Is Malta een duur land?

Wat is duur? Malta is – als je het vergelijkt met andere landen rond de Middellandse Zee – relatief goedkoop. Het lokale leven is in Spanje en Italië bijvoorbeeld aanzienlijk duurder. Dit komt mede door de populariteit; Malta is simpelweg wat minder ontdekt.

Waar je lokaal op kunt rekenen qua kosten? Als je een simpele pasta of pizza bestelt in een restaurant (en dan niet een restaurant op een heel populaire plek) ben je ca. € 10,- tot € 12,- kwijt. Op populaire plekken kan een hoofdgerecht wel al snel oplopen tot € 30,-. Het is dus vooral goed om te kijken waar je uit eten gaat. Drankjes zijn ongeveer net zo duur als in Nederland; een wijntje betaal je ca. € 3,- tot € 5,- voor en cocktails gaan vanaf ca. € 8,-.

De beste reistijd voor Malta

Door de ligging in de Middellandse Zee kun je op Malta rekenen op een warm zeeklimaat. Dit zorgt ervoor dat het eiland vooral van ca. mei t/m september populair is.

In mei en juni is het water nog relatief koud; dit is de periode die zich met name leent om het eiland te ontdekken. In de zomer – wanneer de temperaturen oplopen en die van het water dus ook – is het eiland populair onder families en jongeren.

Op welke temperaturen je kunt rekenen op Malta? In mei liggen de dagtemperaturen op max. 24 °C. In juli en augustus loopt dit op over de 30 °C. De zon schijnt dan zo’n 12 uur per dag. Sunsnacken to the max, maar minder geschikt als je veel wilt ondernemen.

De leukste hotels op Malta

Malta herbergt een ruim aanbod aan hotels; van luxe hotels tot budgetvriendelijke complexen. We zetten onze favorieten op een rij:

  • Grand Hotel Excelsior heeft zonder twijfel een van de mooiste uitzichten die je zal aantreffen op Malta. Vanaf het zwembad van het hotel in de hoofdstad Valletta kijk je namelijk uit over de Marsamxett Harbour. En de kamers? Stuk voor stuk klassiek ingericht. Je voelt je een beetje alsof je een paleis bent binnengelopen!
  • Voor een compleet verzorgde (all inclusive vakantie) tippen we Db Seabank Resort & Spa in Mellieha. Het hotel biedt talloze faciliteiten voor jong & oud. Wat dacht je van een jungle restaurant met bowlingbaan voor families? Of juist een adults only zwembad als je op zoek bent naar rust?
  • Pannenkoekjes, omeletjes naar wens, red velvet cake; het ontbijt van InterContinental Malta is zó uitgebreid en lekker! Andere pluspunten van het hotel; het infinity zwembad op de hoogste verdieping, de ligging in het bruisende St. Julians en de ruime kamers.
  • Voor een verblijf in Sliema kun je terecht in het luxe AX The Palace. Je hebt hier o.a. de beschikking over een ruime kamer, dakterras met zwembad, uitstekende wellnessfaciliteiten en een fitnessruimte. Voor een dinner with a view kun je plaatsnemen in het restaurant op het dakterras van het hotel. Genieten!
  • Op een steenworp afstand van het levendige St. Julians verblijven? Dat kan in het luxe The Westin Dragonara Resort. Dit hotel beschikt over twee zwembaden en een apart kinderbad. Vanaf het zonneterras kun je over zee turen vanachter je zonnebril. Helemaal opgeladen terugkomen van vakantie? Dat is geen probleem door het ruime wellnesscentrum.

Vakantie Malta tips: hotels

Vervoer op Malta

Om veel in een korte tijd te zien, raden we je aan een auto te huren. Dit kan bij ons eenvoudig tijdens boeking. Heb je dat niet gedaan & wil je alsnog een auto huren? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Liever georganiseerd op pad? Er worden talloze excursies aangeboden ter plaatse. Zo kun je een uitstapje maken naar buureiland Malta, diverse tours (waaronder foodtours) boeken in de hoofdstad Valletta en een duik nemen in de Blue Lagoon. Of wat dacht je van het eiland Gozo ontdekken per tuk tuk?

Gebruikmaken van het openbaar vervoer kan ook; er zijn zo’n 80 buslijnen op Malta en 15 op Gozo. Het is erg goedkoop, maar het kan ook erg druk zijn (en dan rijdt de volle bus gewoon aan je voorbij) en de tijdschema’s worden niet altijd punctueel opgevolgd. Maar als je geen haast hebt en een beperkt budget hebt, is het een goed alternatief.

Lees alles over een auto huren op MaltaBekijk de mogelijkheden voor excursies op Malta

Wil je veel van het eiland zien in een korte tijd én liever niet zelf rijden? Ga dan voor een hop-on hop-off bustour. Deze knalrode bus brengt je langs talloze bezienswaardigheden.

Vakantie Malta tips: vervoer

Meer tips voor een vakantie op Malta

Tot slot; nog een aantal extra Malta-tips om alles uit jouw vakantie te halen:

  • Malta is een rotsachtig eiland. Het gevolg; weinig lange en brede zandstranden. Als een zandstrand voor jou een must is, dien je bewust te kiezen waar je verblijft. Wij hebben voor het gemak de leukste badplaatsen op een rij gezet.
  • Omdat Malta veel over kleine (kiezel)baaitjes beschikt, raden we je aan waterschoentjes mee te nemen op vakantie. Dat loopt een stuk lekkerder de zee in!
  • Hoe zit het met reisdocumenten als je afreist naar Malta? Kan je er water drinken uit de kraan? Heb je een wereldstekker nodig? We zetten alle praktische informatie voor Malta voor je op een rij.
  • Maak je graag kennis met de lokale keuken? We tippen Gululu Restaurants in St. Julians. Dit restaurant in St. Julians kreeg meerdere malen een award voor het beste Maltese restaurant. En dan ligt het ook nog eens op een prachtige plek aan een baai.

Zie jij door onze tips een Malta-vakantie helemaal zitten? Dan rest je alleen nog een vakantie uit te zoeken of – als je dat al hebt gedaan – jouw koffer in te pakken. We wensen je veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

One thought on “Op vakantie naar Malta? Check deze tips!

  1. Je hebt mij getriggerd en warm gemaakt om de Maltese archipel eens te bezoeken. Dat zal buiten de hoogseizoenen zijn . De temperatuur mag iets lager zijn want het wordt zeker geen strandvakantie, maar voornamelijk cultuur en culinair.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *