tips tegen vliegangst

Zo overwin je het! Tips tegen vliegangst

Vliegangst; 1 op de 5 mensen heeft er in meer of mindere mate last van. Vind jij vliegen zo vervelend dat je van tevoren op bent van de zenuwen, maar niet zo erg dat je het reizen er voor laat? We hebben wat handige tips tegen vliegangst voor je op een rij gezet. Geheel uit eigen ervaring.

Ik ben dol op reizen. Maar mijn vakantie start pas als ik op de bodem van mijn vakantieland sta. Ik vind vliegen verschrikkelijk. Toch heb ik – mede doordat ik heel wat tips tegen vliegangst heb gekregen afgelopen – om leren gaan met deze vorm van stress. En ik deel graag met je welke vliegangst-tips mij het meest hebben geholpen.

Gewoon doen!

Tips tegen vliegangst: doen!Ik weet het, dit moet je niet zeggen tegen mensen die zo’n erge vliegangst hebben dat ze geen reis meer boeken (wat ongeveer de helft is van alle mensen met vliegangst overigens).

Stap jij wel in het vliegtuig, maar kost het je enorm veel energie en levert het je onwijs veel stress op? Dan kan deze aanpak je wél helpen!

Pak ‘m beet 10 jaar terug lag ik dagen van tevoren al te piekeren over (of moet ik zeggen stressen om) de komende vlucht. En dat is niet handig als je in de reiswereld gaat werken… Nu, 10 jaar later, vind ik vliegen nog steeds niet fijn. Ik heb het gevoel de controle kwijt te zijn en daar kan ik enorm slecht tegen.

Vanaf het moment dat ik aan de gate sta, heb ik klamme handjes en zweet ik mij het apelazarus. Opstijgen & landen vind ik een crime en bij elk ‘hobbeltje’ in de lucht heb ik de neiging de stoel voor mij vast te pakken. Alsof dat helpt als het mis zou gaan…

Toch gaat het me elke reis beter af. Gewoon in het vliegtuig stappen en je ziet dat het écht veilig is en goed gaat. Mijn grootste tip tegen vliegangst is dan ook zoveel mogelijk reizen.

Bereid je goed voor op je reis

Stress draagt niet bij aan jouw mate van vliegangst; hoe meer stress, hoe heviger de angst. Stress omtrent jouw vliegangst is misschien lastig weg te nemen, maar als je zorgt voor rustige aanloop naar jouw vlucht toe, kom je in elk geval rustig bij de gate aan. Zo sta je 1-0 voor op je vliegangst!

Zorg dat je op tijd je koffer inpakt en niet pas op de ochtend van vertrek. Ga op tijd naar Schiphol zodat je niet staat te stressen in wachtrijen. Scoor nog even een leuk tijdschrift op Schiphol als afleiding tijdens het vliegen. Voor je het weet mag je instappen, met minder stress!

Lees je in!

Tips tegen vliegangst“Waarom ben je dan zo bang?”, is mij in het verleden regelmatig gevraagd. Ja, als je gaat dan ga je en dan kan je het waarschijnlijk niet navertellen.

Na het lezen van heel wat weetjes kan ik er nog voor zorgen dat mijn ratio wint van mijn emo. En dan is die vliegangst echt meteen een stuk minder erg!

Stamp deze weetjes dus even in je hoofd en wellicht overwin je dan je vliegangst:

 • De kans dat je met de auto een ongeluk krijgt, is aanzienlijk groter dan 1 op 11.000.000. Ja, dat is de kans op een vliegtuigongeluk. Feitelijk is er geen veiligere manier van reizen.
 • Een vliegtuig is meer dan een stukje staal. Het is enorm vernuftig. Mocht er een onderdeel uitvallen, nemen back-up systemen het over. En zelfs met problemen aan een motor kan gewoon nog geland worden.
 • Je hoeft niet bang te zijn dat een verkeersleider te lang werkt en door een gebrek aan concentratie verkeerde beslissingen neemt. Verkeersleiders mogen max. twee uur aaneengesloten werken. Dan is het verplichte pauze!
 • Het personeel aan boord zal meteen maatregelen nemen als er echt wat is. Mijn motto is altijd: “Zolang de stewardessen bij turbulentie nog hun ronde lopen en zich niet vastgespen op een stoel, is er niets aan de hand.”
 • Vliegtuigen kunnen prima tegen bliksem. Hoewel niemand graag door onweer vliegt, zijn de huidige vliegtuigen hier écht wel tegen bestand.
 • Een vliegtuig wordt altijd uitgebreid gecontroleerd voordat het de lucht in gaat. En als men niet zeker weet of het veilig is, of er ook maar iets heel kleins aan de hand is, dan ga je niet de lucht om. Sorry voor de vertraging, maar better safe than sorry.

Vraag de purser om uitleg

Wist je dat turbulentie eigenlijk helemaal niet erg is? Het is misschien een raar idee dat het vliegtuig op zo’n hoogte zoveel beweegt, maar het is een natuurlijk element. Het is puur het vliegtuig dat in een luchtstroom terecht komt en daardoor even stijgt of daalt, net zoals een schip deinst wanneer er golven zijn.

“Dat klinkt allemaal leuk en aardig”, hoor ik je denken. Dat dacht ik precies hetzelfde als mij dat vroeger werd verteld. Maar een uitgebreid gesprek met de purser over het fenomeen turbulentie maakt dat ik er nu zeker anders tegenaan kijk.

Wist je trouwens dat piloten heel vaak het turbulentie-lampje vergeten uit te zetten, ook als de rust al weer is wedergekeerd? Dat het lampje aan blijft, betekent dus niet per se dat er nog meer ‘gehobbel’ aankomt.

Nog meer tips tegen vliegangst

Heb ik je nog niet genoeg rust gegeven? Dan heb ik nog wat bonus-tips tegen vliegangst voor je.

 • Geef je over aan ademhalingsoefeningen. Door goed adem te halen ontspannen je spieren en dat verlaagt de stress in jouw lichaam. Vooral tijdens de take-off en landing kan dit helpen. Zorg dat je vanuit je buik ademt en niet vanuit je borst. Alle kleine beetjes helpen!
 • Zorg voor voldoende afleiding in het vliegtuig. Dit kan in de vorm van een goed boek, een film, een leuk tijdschrift, een spelletje op je telefoon of een muziekje op de achtergrond. Wedden dat de tijd sneller gaat?
 • Een must read voor iedereen met vliegangst, het boek Over vliegangst en hoe je ervan afkomt van Lucas van Gerwen. Lucas is psycholoog en piloot en vertelt je heel duidelijk hoe een vliegtuig werk, waar alle geluidjes vandaan komen, hoe klein de kans is op een ongeluk en hoe je kunt omgaan met jouw vliegangst. Lucas is hét wapen tegen vliegangst!
 • Vermijd koffie en chocolade in de uren voor je vlucht. Cafeïne en suikers zorgen voor een hogere mate aan nervositeit. Een beetje alcohol kan helpen, maar wees je er van bewust dat in de lucht elk drankje voor twee telt. Je bent dus sneller dronken. Bespaar dat je medepassagiers.
 • Wist je dat testosteron een angstverdrijver is? Dat wordt mooie mannen en/of vrouwen spotten in het vliegtuig.
 • Wat je vooral niet moet doen? Air Crash Investigation kijken! Mijn vriend was daar helemaal idolaat van. Ik zag die beelden nog altijd in mijn hoofd als ik dan plaatsnam in een vliegtuigstoel. Sindsdien vermijd ik dit programma.

Voila! Tien tips tegen vliegangst waar je écht wat mee kan. Laat je het weten als jij jouw vliegangst hebt overwonnen?

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 reacties op “Zo overwin je het! Tips tegen vliegangst

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *