Tips duurzaam reizen

Zo kan je duurzaam reizen! (ondanks dat je wél in het vliegtuig stapt)

Duurzaam reizen is een hot item. Maar ook een moeilijk item. Want in het vliegtuig stappen, is allesbehalve duurzaam te noemen. Toch kan je – door de juiste keuzes te maken voor óf tijdens jouw vakantie – wel genoeg doen om dit te compenseren.

Wat is duurzaam reizen eigenlijk?

Duurzaam reizen (ook wel sustainable travel of eco travel genoemd) is een term die ontstaan is na de jaren ’70. Bij deze vorm van reizen wordt rekening gehouden met de bescherming van natuur, milieu, cultuur en mensenrechten. En dit kan op talloze manieren. Hieronder geven we je wat voorbeelden van hoe jij duurzaam om kunt gaan met vliegvakanties.

Vliegen & toch het milieu sparen?

Als je wilt vliegen, veroorzaak je extra CO2-uitstoot. Dat gaan we echt niet mooier maken. In dat kader kun je beter maar een lange vakantie boeken, zodat de uitstoot per dag een stuk minder is. Voor vier dagen naar Afrika is misschien wat too much. Drie weken is dan beter. En daarna beperk je de CO2-uitstoot omdat je weer even moet sparen voor een volgende vakantie.

Wist je trouwens dat je ook kunt bijdragen door te gaan – wanneer mogelijk uiteraard – voor rechtstreekse vluchten? Een keer minder opstijgen en landen zorgt voor aanzienlijk minder CO2-uitstaat.

Ga voor hotels die een steentje bijdragen aan het milieu

Wist je dat er in de reisbranche enorm veel duurzaamheidskeurmerken zijn, waaronder het bekende Travelife?

Bij veel van deze keurmerken draait het niet alleen om bijv. het verminderen van energie- en waterverbruik en het bevorderen van afvalscheiding, maar ook sociale aspecten. Bescherming van het personeel als het gaat om rechten en salaris, maar ook betrokkenheid van de lokale gemeenschap. Dit alles wordt bij Travelife meegenomen om jou te laten zien hoe duurzaam een hotel is.

Duurzaam reizen: juiste hotel kiezenBenieuwd naar welke hotels zoal duurzaam zijn? Het zijn er écht best veel, maar hier enkele voorbeelden:

  • Robinson Club Agadir (Marokko) bespaart 70% energie op warm water met dank aan een enorme zonnepaneleninstallatie op het dak. Ze hebben daarnaast een tuin van 1.000 m² waar verse organische groenten en fruit wordt verbouwd.
  • Bij Time to Smile Chogogo Dive & Beach Resort Curacao hebben ze de douches zo afgesteld dat er max. 4,5 liter per water doorstroomt. Hierbij is rekening gehouden met het comfort van de gasten én het milieu.
  • Hotel Fuerte Conil Costa Luz (Spanje) organiseert lokale kookworkshops, proeverijen van lokale gerechten en duurzame excursies. Ze hechten daarnaast veel waarde aan de natuur en organiseren o.a. strand opruimactiviteiten.
  • Op Kreta kun je de bekende Caretta Caretta schildpad spotten. Om deze te beschermen is er bij Aquila Rithymna Beach speciale verlichting geplaatst om ervoor te zorgen dat de babyschildpadjes de goede kant oplopen; naar het water.

Zo zie je; duurzaam zijn (en dus voor jou duurzaam reizen) zit in kleine dingen. Neem bijv. ook alleen al een Towel & Sheets-programma. Steeds meer hotels wisselen niet dagelijks jouw handdoeken en lakens. Je kunt met een kaartje (of d.m.v. de handdoeken op de grond leggen) aangeven wanneer je deze vervangen wilt hebben voor nieuwe. Een dagje overslaan maakt al direct verschil!

Ook op de website van Travelife kan je kijken hoe het door jou gekozen hotel scoort op het gebied van duurzaamheid. Zoek op jouw bestemming en kijk of het hotel naar keuze erbij staat. Zo ja, dan zit je goed! Heeft het geen Travelife keurmerk, dan kan het overigens wél een ander keurmerk hebben of duurzaam zijn. Het is dus niet leidend!

Zo draag je jouw steentje bij op de bestemming

Los van de vlucht en het hotel dat je kiest, zijn er ook ter plaatse veel mogelijkheden om jouw steentje bij te dragen op het vlak van duurzaam reizen. We zetten ze hieronder voor je op een rij. Zorg dat je een of meer van deze adviezen opvolgt en je maakt wél degelijk het verschil. Al voelt het nog zo klein!

Wees zuinig op schoon drinkwater

Duurzaam reizen: waterIn sommige landen is schoon water een luxe, waar dit bij ons de standaard is. Ga niet onnodig lang douchen en laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen. En – een tip waarmee je dubbel bijdraagt – gebruik een navulbaar waterflesje. Zo voorkom je ook nog eens afval in de vorm van plastic op jouw vakantiebestemming!

Echt water besparen doe je met de LifeStraw Go. Deze waterfles heeft een filter dat 99,99% van de bacteriën in het kraanwater doodt. Een eenmalige investering, maar daarna hoef je nooit meer waterflesjes te kopen in hotels en supermarkten. En aan plasticverspilling doe je dan zeker niet!

Over water drinken en plastic gesproken; krijg jij bij jouw drankje een nog ingepakt rietje geserveerd. Laat deze ongeopend liggen. Onzinnige plasticverspilling!

Ga op pad met locals & selecteer de juiste activiteiten

Duurzaam reizen: lokale gidsEen win-winsituatie! Jij steunt de lokale bevolking i.p.v. een groot bedrijf en in ruil daarvoor zie je jouw vakantieoord door de ogen van een inwoner. Een betere kennismaking met een bestemming kan je niet hebben. Je krijgt doorgaans ook meer te weten als je met een local op pad gaat i.p.v. een grote excursieboer.

Wil je meer activiteiten ondernemen tijdens jouw vakantie? Bedenk je dan goed wat de impact is van een activiteit op het milieu. Het is geweldig om te jetskiën, maar wist je wat die krengen aan energie kosten?

Zorg dat je dergelijke activiteiten afwisselt met activiteiten die duurzamer zijn. Hiken is bijvoorbeeld milieuvriendelijk, net als fietsen. En dat laatste is trouwens ook nog eens een heel leuke manier om jouw bestemming te leren kennen.

Via onze partner Baja Bikes kun je de leukste fietstours in met name Europese steden boeken. Veelal met een Nederlandse gids die je alles over de omgeving kan vertellen.

Eet lokale producten

Je draagt door het eten van lokale producten – wederom – niet alleen bij aan de economie op de plaats van jouw bestemming. Heb je je weleens bedacht hoeveel het importeren van producten kost en wat het vervoer van deze producten qua CO2-uitstoot doet?

Dit geldt wanneer je kiest voor een restaurant, maar ook zeker als je ter plaatse boodschappen inkoopt. Ga voor de lokale markt i.p.v. de supermarkt en je vermijdt ook nog eens een overdaad aan plastic verpakkingen.

Duurzaam reizen; ook als je in het vliegtuig stapt, kun je wel degelijk een hoop betekenen om het milieu tóch te ontlasten. Succes!

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *