Populair Duitsland

Waarom Duitsland jaar na jaar het populairste vakantieland onder Nederlanders is

Al 10 jaar lang staat Duitsland als nummer 1 vakantieland op de lijst van Nederlandse vakantiegangers. In 2016 mochten zij wederom 4% meer toeristen ontvangen dan het jaar daarvoor. Waarom? Het land heeft simpelweg alles! We maakten een selectie.

Een flinke dosis UNESCO Werelderfgoed

Populair Duitsland: Dom van AkenAls cultuurliefhebber ben je aan het goede adres in Duitsland. Dat blijkt alleen al uit de 41 vermeldingen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Enkele voorbeelden zijn de Dom van Aken, de Hanzestad Lübeck, industriecomplex Zeche Zollverein in Essen, de zes mondernistische wijken in Berlijn en het stadhuis in Bremen.

Over cultuur gesproken; Berlijn is misschien wel een van de meest cultuurrijke hoofdsteden van Europa. Mocht je deze nog niet gezien hebben, ga dan in 2017 wel eindelijk. Berlijn-blogger Marjolein gaf eerder haar ultieme Berlijn-tips. Daarmee haal je het maximale uit jouw stedentrip.

Maar er is meer dan Berlijn en de UNESCO Werelderfgoederen als het aankomt op cultuur in Duitsland. Zo schopte het industriële Ruhrgebied het in 2010 tot culturele hoofdstad van Europa. Ook leuk: je vindt in Duitsland de Oranjeroute. Deze route, die 29 koninklijke plaatsen verbindt, neemt je mee naar de wortels van het Nederlandse koningshuis.

De mooiste kastelen

Eigenlijk zijn de kastelen in Duitsland onderdeel van de cultuur, maar ze zijn te bijzonder om niet apart te vermelden. Het bekendste kasteel is zonder twijfel Schloss Neuschwanstein, dat jaarlijks door meer dan 1 miljoen (!) mensen wordt bezocht. Het sprookjesachtige kasteel in het zuiden van Duitsland was de inspiratie voor Walt Disney’s kasteel.

Andere kastelen die zeker de moeite waard zijn, zijn Burg Hohenzollern, het Schwerin kasteel, Schloss Drachenburg, Reichsburg Cochem en de Burcht van Burghausen.

Berlijn én andere hippe steden

Populair Duitsland, HamburgEerder al genoemd; een van de meest culturele steden van Europa is Berlijn. Maar het is ook de stad van contrasten. Waar je aan de ene kant de resten vind van de Berlijnse muur en gedenktekens uit het verleden, zie je aan de andere kant hippe wijken met dito restaurants, marktjes en galerieën. Berlijn wordt daardoor vaak gezien als de hipste stad van Duitsland.

Maar daarmee worden steden als Hamburg en Leipzig naar een underdog positie geschoven. Van Hamburg verwachten we nog veel te horen in 2017, mede met dank aan het hippe havengebied. En Leipzig is eveneens in opkomst. Het wordt veelal het nieuwe Berlijn genoemd.

Meer natuur dan je je kunt voorstellen

De Duitse steden zijn welbekend onder Nederlanders, maar wist je dat Duitsland ook een erg natuurrijk land is? En dan hebben we het niet alleen over het Zwarte Woud. Met dank aan 103 natuurparken, 15 UNESCO-biosfeerreservaten en 16 nationale parken is Duitsland met recht een groene parel te noemen.

Uniek is bijvoorbeeld Nationaal Park Jasmund op het noordelijk gelegen eiland Rügen. Al zo’n 200 jaar geleden werd de schilder Caspar David Friedrich verliefd op de krijtrotsen. Bezoek dit park en je zult snappen waarom!

Mogelijkheden te over voor een sportieve vakantie

Populair Duitsland: actiefMet zoveel natuur is het eigenlijk niet verrassend dat Duitsland hét land is voor sportievelingen. Je vindt er maar liefst 70.000 km aan wandelpaden en 200.000 km aan fietsroutes.

De bekendste wandelroute is de Europese langeafstandsroute E9. Al wandelend breng je een bezoek aan mondaine badplaatsen, gezellige vissersdorpje en statige Hanzesteden. Ook deze route geeft weer de veelzijdigheid van Duitsland aan.

Het land van de (culinaire) tradities

Grappig hoe de Duitsers dat voor elkaar krijgen; eeuwenoude tradities hebben en ze toch niet ouderwets laten lijken. Neem nu bijvoorbeeld het Oktoberfest. Elk jaar knalt het dak eraf in München. De inwoners dragen veelal officiële kledij, maar jij kunt daar prima komen binnenlopen in je spijkerbroek en je toch onderdeel van het geheel voelen. Het is het grootste bierfeest ter wereld en bier is immers van alle tijden!

Overigens is bier niet de enige culinaire traditie. Groene saus, Frankfurter worstjes, Frankische ‘sneeuwballen’, Harzer kaas, Thüringer kartoffelklöße…. Verwacht niet dat je afvalt tijdens een vakantie in Duitsland.

En laten we ook nog even de wijn aankaarten. De heuvelachtige gebieden en rivieren maken Duitsland tot een geschikt land om wijn te verbouwen. Je vindt er daardoor maar liefst 13 wijngebieden, waar wijnbouw vaak nog met de hand wordt bedreven. Dit draagt bij aan de uitstekende kwaliteit.

Ben jij een carnavalliefhebber? Vier dit op zijn Duits aan een van de steden aan de Rijn. Nergens wordt dit zo uitbundig gevierd als hier. Het carnavalsfeest brandt dit jaar los op 27 februari.

Totale ontspanning

Zwitserland staat bekend om haar schone lucht en goede wellnessmogelijkheden. Kanttekening; het is er best duur. In Duitsland kun je kuren zonder dat je meteen je spaarrekening hoeft te plunderen. En je hebt een ruime keuze! Duitsland herbergt honderden wellness- en beautyhotels en maar liefst 350 gecertificeerde kuuroorden.

En dat is dus waarom Duitsland jaar na jaar zo populair is… Want elke vakantieganger kan zich toch wel in één van deze kanten van het land herkennen. Jij ook? Bekijk dan snel ons volledige aanbod.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *