Reisgids Berlijn tips

Verrassende Berlijn-tips van een insider

Een stad vol contrasten en cultuur, dynamisch & bruisend. En dat op nog geen 700 km van Nederland. Berlijn is, met dank aan de vele wijken met hun eigen karakter, een populaire stedenbestemming onder Nederlanders. Niet om één keer naar toe te gaan, maar keer op keer. Omdat er altijd wel wat nieuws te ontdekken valt.

Iemand die dat als geen ander weet is Marjolein van der Kolk. De uit Nederland afkomstige reisblogger liep een half jaar stage in Berlijn en besloot zich hier definitief te vestigen. De aantrekkingskracht zorgde daarnaast voor dat ze besloot een reisblog vol Berlijn-tips te starten.

Berlijn-tips gebundeld

Inmiddels is haar blog met Berlijn-tips haar lust en haar leven. Ze deelt op Berlijn-blog.nl meerdere keren per week unieke tips, die duidelijk laten zien dat Berlijn niet zo grauw is als het imago dat de stad heeft. En dat blijkt ook uit onderstaande tips, die Marjolein speciaal voor dé VakantieDiscounter samenstelde. Kijk je mee?

Verrassende Berlijn-tips voor een weekendje weg

 • Markthalle IX. Het is een van de weinige overgebleven historische markthallen die in het begin van de 19e eeuw in Berlijn werden gebouwd. Kenmerkend zijn de stalen constructies, de hoge daken en natuurlijk de authentieke marktstallen. Een prachtige locatie om te lunchen of om op donderdagavond de streetfoodmarkt Street Food Thursday markt te bezoeken.
  Eisenbahnstraße 42-43, OV: U Görlitzer Bahnhof
 • Midden in het toeristische centrum van Berlijn kun je nog een beetje sfeer proeven van de wilde jaren ’90 in Berlijn. De tijden waarin woningen volop werden gekraakt en kunstenaars massaal naar Berlijn trokken voor de lage prijzen. Zo is ook Haus Schwarzenberg ontstaan, kunstenaars vonden het een inspirerende plek om te werken en maakten van het hof aan de Rosenthaler Straße hun atelier. Als je vandaag de dag het hof binnenloopt, dan is het zoeken naar een vrij stukje muur: overal waar je kijkt, zie je kleurrijke graffiti en andere vormen van street art. In de zomer is het terras een fijne plek om iets te drinken.
  Rosenthaler Straße 39, OV: S Hackescher Markt
 • 100% vegetarisch is het restaurant Cookies Cream. Midden in het toeristische centrum van Berlijn en toch is het even zoeken naar de ingang. Via een zijstraatje en een verlaten binnenplaats kom je ineens voor een grote zwarte deur te staan. Zoals met veel toffe plekken in Berlijn moet je dus nét even weten waar het is. Het restaurant ziet er industrieel uit en de open keuken verschaft een blik op het werkblad van de koks die met groenten en vruchten de lekkerste gerechten weten samen te stellen. Wat dacht je van gestoofde aubergine met wortelpuree of chiapudding met passievruchtsorbet? Allemaal kleurrijke, lekkere en gezonde gerechten! Wel even vooraf reserveren.
  Behrenstraße 55, OV: U Französische Straße
 • Zondagen zijn een slag apart in Berlijn. De winkels zijn allemaal gesloten maar je kunt wel je slag slaan op een van de vele vlooienmarkten. In het Mauerpark, op de plek waar ooit de Berlijnse Muur stond, kun je een van de grootste vlooienmarkten bezoeken. Snuffel tussen dozen vol platen, tweedehands kleding en sieraden van Berlijnse ontwerpers. Misschien scoor je hier zelfs wel een tof vintage meubelstuk! Natuurlijk is er ook aan nodige eettentjes geen gebrek. Plof na een rondje over de vlooienmarkt lekker neer in het park met een snack en een drankje en laat je entertainen door de vele straatmuzikanten.
  OV: U Bernauer Straße of U Eberswalder Straße
 • In welke stad kun je nou skaten op een landingsbaan? Dat de voormalige luchthaven Tempelhof dienst doet als park maakt Berlijn uniek. In Tempelhofer Park is er ruimte voor iedereen om te joggen, barbecueën of te tuinieren in een van de vele moestuintjes. Het is aan te raden om een fiets te huren om het hele terrein te kunnen zien. Het is namelijk behoorlijk groot! Wil je meer weten en zien van het luchthavengebouw uit de nazi-tijd? Dan is de rondleiding absoluut de moeite waard!
  OV: S+U Tempelhof of U Platz der Luftbrücke

Berlijn-tips verzameld in complete reisgids

Reidgids Berlijn-tipsBovenstaande Berlijn-tips zijn afkomstig uit Mijn Berlijn, Marjolein’s eerste reisgids vol met de beste Berlijn-tips. Tips die net even afwijken van de tips die je doorgaans in stedengidsen vindt. En dat verspreid over maar liefst 239 (!) pagina’s. Met de komst van dit boek, afgelopen maand, kwam een grote droom van Marjolein uit:

In Mijn Berlijn wil ik je het Berlijn laten zien dat mijn hart heeft veroverd. De stad die me altijd keuzestress bezorgt omdat er zo veel te doen is, maar me ook weer zo op m’n gemak kan stellen, omdat het niet uitmaakt wie je bent, wat je doet of hoe je eruitziet. Laat me je voorstellen aan de stad met de vele gezichten. – Marjolein

Ga jij binnenkort naar de Duitse hoofdstad en ontdek je deze verrassende stad graag aan de hand van de Berlijn-tips van Marjolein? Je bestelt de gids voor € 17,99 (e-book € 9,99) op Bol.com.

Bekijk deze reisgids met Berlijn-tips op bol.com
(ook verkrijgbaar als e-book)

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *