Ongeschreven regels vliegen

5 ongeschreven regels voor als je gaat vliegen

Het laatste wat je wilt als je gaat vliegen, is dat je je ergert aan de buurman naast je. Of een andere medereiziger. Maar laten we met gelijke maten meten. Tijd om ervoor te zorgen dat jíj ook niet zo’n persoon bent waar anderen zich aan ergeren. We zetten de ongeschreven vliegregels voor je op een rij.

1. Zorg dat je voorbereid aan komt bij de douane

Het is tegenwoordig bar en boos met de wachtrijen bij de douane. Met als toppunt de druktes in de meivakantie en zomervakantie op Schiphol. En die rijen zijn niet alleen te wijten aan strengere controles, maar ook aan vakantiegangers.

Zo moest ik ooit heel lang wachten omdat de man voor mij een tas mee had genomen met mega-lange spijkers. Hij ging zijn huis in Portugal opknappen en dacht dat dat (plus allemaal rare gereedschappen) wel mee mocht in zijn handbagage. Daar volgen dus discussies over die je liever niet hebt…

Nu is dit een extreem voorbeeld. Maar hoeveel mensen vergeten niet hun broekzakken leeg te halen en hun vloeistoffen en elektra uit hun tas of koffer te halen. Zorg dat je weet wat er in je tas zit, wat er uit moet én dat dit voor het grijpen ligt. Zo worden de rijen écht korter.

2. Dring niet voor bij het boarden

Steeds meer luchtvaartmaatschappijen laten reizigers systematisch instappen. Eerst families, senioren of business class. Of eerst de achterste rijen en dan naar voren werken. Dit scheelt tijd bij het boarden en die tijd is er vaak maar beperkt. Verloopt het chaotisch? Het kan zo maar zijn dat jouw vlucht vertraagd. Om deze reden vragen we je toch vriendelijk goed naar de omroepberichten te luisteren en pas in de boardingrij te gaan staan als je mag.

3. Drink met mate

Ongeschreven regels vliegen: drinkenWist je dat je – door een verandering van luchtdruk – veel meer last van alcohol hebt dan normaal? Matig jouw alcoholgebruik. Voor je eigen gezondheid én voor je reisgenoten.

Overigens ook als je geen alcohol drinkt, kan het storend zijn als je veel drinkt. Zeker als je de aanleg hebt om veel naar de wc te moeten. Dat kan best vervelend zijn voor degene die aan het gangpad zit.

Nu móet je jezelf wel hydrateren in het vliegtuig, maar als je dan toch weet dat je veel moet plassen; reserveer vooraf een plek aan het gangpad voor jezelf als je deze mogelijkheid hebt.

4. Creëer geen stankoverlast

Is het je wel eens overkomen, uren naast iemand zitten die duidelijk niet echt aan zijn hygiëne denkt? Jij wil die persoon niet zijn. Douche voor de vlucht, doe schone kleren aan en spuit wat deo.

Zweet je snel? Daar kan je niets aan doen, maar neem wel even een mini-deodorant mee in jouw handbagage. Schoenen uit op een lange vlucht? Prima, maar houd je sokken aan!

5. Kijk of jouw stoel echt naar achteren kan

Ongeschreven regels vliegen: StoelenJe bent net opgestaan, het riemen vast-bordje gaat uit en de stoel voor je gaat direct naar achteren. Het is een veelvoorkomende ergernis. Nu ben ik zelf klein, dus ik heb er niet zoveel last van. Maar wat als je een lang iemand achter je hebt…? Of als diegene achter je net een flesje water opengedraaid op het tafeltje heeft staan…?

Kijk altijd naar de situatie achter je, houd rekening met lange mensen (ga dan iets minder ver naar achteren) en klap jouw stoel alleen naar achteren als je gaat slapen.

Wat is jouw grootste vliegtuigergernis en wat zouden mensen écht (niet) moeten doen tijdens een vlucht?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *