Duitse kerstmarkten

5 dingen die je écht moet doen op de Duitse kerstmarkten

Het blijft voor ons een van de leukste kersttradities: kerstmarkten bezoeken. Met name de kerstmarkten in Duitsland zijn het summum van kerst. Ga naar o.a. Hamburg, Aken, Keulen of Düsseldorf en zorg dat je onderstaande activiteiten niet overslaat. Pas dan is jouw tripje 100% geslaagd!

Waarom de Duitse kerstmarkten zo populair zijn

Houten huisjes, duizenden lichtjes, lokale specialiteiten, All I want for Christmas en andere kerstmuziek, metershoge kerstbomen, glühwein, de leukste kerstcadeaus, de geur van dennengroen… hoe kun je niet vallen voor de charmes van deze markten?

Waar je moet zijn voor de leukste kerstmarkten in Duitsland in 2022? Wij zetten het voor je op een rijtje.

1. Drink glühwein

Duitse kerstmarkten: glühweinBij borrels van dé VakantieDiscounter gaan we graag voor een biertje en op vakanties draaien we onze hand niet om voor een cocktailtje meer of minder. Maar in november en december vervangen we dit met liefde door glühwein op de kerstmarkten. Glühwein betekent letterlijk vertaald gloeiwijn en als je er veel van drinkt, ga je ook zeker gloeien. En dat kan op koude winterdgen meer dan welkom zijn!

Heb je nog nooit glühwein gedronken en geen idee hebben hoe het smaakt? Deze traditionele (kerst)drank wordt gemaakt door rode of witte wijn (meestal de eerste) te verwarmen met kaneel, kruidnagel, steranijs en citrusschillen. In sommige gevallen worden er suiker en honing toegevoegd. Van belang is dat het niet gaat koken; dan zou de alcohol verdampen en zit gloeien er niet meer in.

2. Scoor glühwein mokken

Traditioneel wordt glühwein vooral gedronken op de Duitse kerstmarkten. Dit wordt dan lang niet altijd geschonken in plastic bekertjes, zoals bij ons veelal op evenementen, maar in vrolijk gedecoreerde mokken. Uiteraard veelal in kerstsfeer. Je betaalt een paar euro aan statiegeld, maar men verwacht niet dat je de mokken ook echt terugkomt brengen. Het is misschien wel het leukste souvenir van de kerstmarkten!

3. Eet je buikje rond met lokale specialiteiten

Duitse kerstmarkten: etenLekkerbekken opgelet; de Duitse kerstmarkten zijn niet alleen een aaneenschakeling van kraampjes met kerstcadeaus en –decoraties, er zijn daarnaast enorm veel kraampjes met eten. Veelal lokale specialiteiten.

Bratäpfel en Reibekuchen worden gezien als een goede bodem voor glühwein en ook Kartoffelpuffer en gepofte kastanjes zijn populair bij de Duitsers. Of ga voor Spätzle of Stollen?

En als je niet weet wat dit allemaal is; laat je vooral verrassen!

Op elke kerstmarkt tref je ze aan, Lebkuchen. Deze peperkoeken vind je in alle vormen en maten aan in de houten huisjes. Leuk om mee te nemen voor het thuisfront. Al zien ze er lekkerder uit dan dat ze smaken als je het ons vraagt…

4. Koop de mooiste kerstversiering

Wacht niet te lang met naar één van de Duitse kerstmarkten gaan als je hier je kerstversiering wilt scoren. Daar wil je eenmaal terug toch zo lang mogelijk van genieten?

Hoewel steeds meer kraampjes plek maken voor commerciële partijen met decoraties uit bijvoorbeeld China, vind je op de bekende kerstmarkten nog steeds handgemaakte versieringen van Duitse bodem.

5. Draai een rondje op de schaats

Duitse kerstmarkten: schaatsenBen jij dol op alles wat komt kijken bij wintersport? Dan houd je vast ook van schaatsen. Veel steden in Duitsland bieden op een of meerdere kerstmarkten een plek waar je de schaatsen onder kunt binden.

Waar je o.a. kunt schaatsen? De kerstmarkt HafenCity in Hamburg, aan de Alter Markt in Keulen of aan het Gustaf Grundgens Platz in Düsseldorf. Drink nog even geen glühwein voordat je gaat schaatsen, dan weet je in elk geval zeker dat je op beide benen blijft staan.

Wat vind jij het leukste aan de Duitse kerstmarkten?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *