Kerstmarkten België

De leukste kerstmarkten in België: waar moet je zijn?

Hoewel Duitsland wordt gezien als het walhalla van de kerstmarkten vind je ook bij onze zuiderburen een hoge dosis kerstsfeer. We nemen je mee naar de leukste kerstmarkten in België. Ga je voor Brussel, Brugge, Gent of Antwerpen?

Kerstmarkten in België: kneuterig, maar oh zo leuk!

Hoe je het snelst in de kerstsfeer komt? Bezoek eind november of december een kerstmarkt in Duitsland, Nederland óf, in dit geval, België. Hoewel veel mensen kerstmarkten bestempelen als suf, vinden we het stiekem fijn, dat hoge kneuterigheid-gehalte. Gevolg: jaarlijks bezoeken duizenden Nederlanders de mooiste kerstmarkten, óók de kerstmarkten in België.

Brussel

Wanneer? 24 november 2023 t/m 31 december 2023*. Afstand vanaf Utrecht: +/- 170 km

Vanaf eind november staat de Belgische hoofdstad Brussel in het teken van winterpret. De Grote Markt wordt omgebouwd tot een waar kerstdorp met een imposante kerstboom, prachtige kerstdecoraties én een levensgrote kerststal met echte dieren. Uiteraard mag ook de kerstmuziek hierbij niet ontbreken. Een kerstmarkt zoals kerstmarkten horen te zijn!

Op de Vismet, de oude vismarkt achter de Sint Kathelijne kerk, wordt plaatsgemaakt voor tientallen kraampjes die samen dé kerstmarkt van Brussel vormen. Sterker nog; de weg er naar toe vanaf de Grote Markt is één grote slinger van kraampjes en kerstverlichting. Naast de kraampjes vind je op de Vismet ook een schaatsbaan van 1.000 m². Of neem plaats in het 48 m hoge reuzenrad versierd met 18.000 lampjes. Bereik je het hoogste punt dan heb je een geweldig uitzicht over sprookjesachtig Brussel. Ook op het Muntplein, het Sint-Kathelijneplein en aan de Beurs vind je nog superveel kerstsfeer.

Floris Arlequin Grand Place, BrusselFloris Arlequin Grand Place is een comfortabel stadshotel met fijn ontbijtbuffet. Je wandelt in no time naar de Grote markt en loopt zo de gezellige Beenhouwersstraat vol met restaurants in.
Kerstmarkten België: Brussel

Antwerpen

Wanneer? 8 december 2023 t/m 7 januari 2024*. Afstand vanaf Utrecht: +/- 130 km

Vanaf begin december ademt Antwerpen, dé shopstad van België, één en al kerst. De straten in het centrum worden dan gekenmerkt door kerstlichtjes en kerstbomen, en als je door de straten wandelt komt de dennengeur je tegemoet. Als je hier niet in kerstsfeer komt…

Je vindt er daarnaast tientallen kerstkraampjes, die er uitzien als kleine chaletjes, met kleurrijke kerstballen, Belgische lekkernijen en muziekoptredens. Op de Groenplaats kun je je schaats-skills tonen, op de Grote Markt vind je een heus kerstdorp en van de Handschoenmarkt tot op het Steenplein loop je tussen de gezellige kerstkraampjes. Zei iemand daar Glühwein?

Heb je alle kraampjes bekeken en ben je nog niet geslaagd voor je kerstcadeautjes? Antwerpen heeft het grootste aantal winkelgebieden van België. Ga winkelen in de Meir, de Wilde Zee, de Modewijk, de Leien, het Historisch Centrum, Quartier Latin, de Stationswijk en Het Zuid. Succes gegarandeerd!

Kerstmarkten België, De Keyser HotelMiddenin het centrum van Antwerpen ligt De Keyser Hotel. Vanaf hier wandel je zo de gezellige kerstdrukte in. Na een dagje door de stad slenteren zijn de comfortabele kamers een heerlijk rustpunt.
Kerstmarkten België: Antwerpen

Brugge

Wanneer? 24 november 2023 t/m 7 januari 2024*. Afstand vanaf Utrecht: +/- 225 km

Waan je in middeleeuwse sferen tijdens de kerstmarkt in het hartje van Brugge. Deze kerstmarkt is een van de intiemere kerstmarkten in België en geschikt om met kinderen naar toe te gaan. Want – naast het kleinschalige karakter – vind je hier genoeg winterpret voor kinderen. Wat dacht je van schaatsen op de ijsbaan?

Plan je een bezoek aan de kerstmarkt in Brugge, maak dan meer dan een dag vrij; er is zoveel kerstsfeer te beleven! Het centrale middelpunt is de verlichte ijspiste op de Grote Markt. Rondom de ijspiste vind je de traditionele, en oh zo kneuterige, kraampjes met kerstdecoraties, cadeaus en uiteraard lekkernijen. Je vindt daarnaast nog een tweede kerstmarkt aan het Simon Stevinplein, hier staan locale en ambachtelijke producten centraal.

Martin's Brugge, BelgiëHet trendy Martin’s Brugge wordt geprezen om haar centrale ligging in de historische stad.  Klaar met kerstshoppen? Warm op bij de open haard en proost in de bar op een geslaagd wintertripje.
Kerstmarkten België: Brugge

Gent

Wanneer? 7 december 2023 t/m 31 december 2023*. Afstand vanaf Utrecht: +/- 200 km

Knus & romantisch; dat zijn de twee belangrijkste steekwoorden voor de kerstmarkt van Gent. De stad, die altijd al zo prachtig is met haar schitterende gevels en grachten, is in deze periode in één woord adembenemend.

Uniek; sinds 2022 hebben ze op de kerstmarkt van Gent geen schaats- maar een rolschaatspiste. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook gewoon heel leuk om eens uit te proberen. Op naar de Stadshal! Of woon een muzikaal optreden of theatervoorstelling bij in Winterdroom aan het Sint Pietersplein. Voor kinderen zijn er speciale voorstellingen. Naast Winterdroom vind je diverse kermisattracties waaronder een rendiermolen en een reuzenrad.

De kerstmarkt aan het St. Baafsplein is in vergelijking met de andere steden kleinschalig te noemen: je vindt hier ca. 50 kraampjes met cadeaus, kerstdecoraties en lekkernijen. Wat dacht je van warme poffertjes of een glas Glühwein? Ook aan de Korenmarkt vind je kerstkraampjes en kasteel Gravensteen is omgebouwd tot Winterwonderkasteel.

Kerstmarkten België: Pillows Grand Boutique Hotel Reylof, GentIn stijl verblijven doe je zonder meer bij Pillows Grand Boutique Hotel Reylof in het historische centrum van Gent. Niet alleen de centrale ligging is een plus, dat geldt ook voor de prachtige kamers, het toprestaurant en het wellnesscentrum.
Kerstmarkten België: Gent

Ga jij dit jaar naar één van de kerstmarkten in België? We zijn benieuwd op welke stad jouw keuze valt!

* De data van individuele kerstmarkten kunnen afwijken, dit is een richtlijn voor de hele stad.
Fotografie: kavalenkau | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *