Lissabon voor beginners, tips

Lissabon voor beginners: tips en tricks voor je eerste bezoek aan de Portugese hoofdstad

Lissabon behoort tot de top 10 steden van Europa. Ben jij er nog niet geweest? Shame on you! De stad biedt volop bijzondere bezienswaardigheden en charmante wijken. Wat je moet weten voordat je afreist naar de Portugese stad? Check snel onze tips en tricks en je bent helemaal op de hoogte.

Lissabon in een notendop

Lissabon voor beginners; uitzichtLissabon is niet alleen de hoofdstad van Portugal, het is tevens ook de grootste stad van het land. In heel Lissabon, inclusief de buitenwijken, wonen zo’n 3 miljoen mensen. De stad zelf telt ca. 500.000 inwoners. Leuk weetje; Lissabon is de meest westelijk gelegen hoofdstad van continentaal Europa.

Een stukje geschiedenis; de legende gaat dat Lissabon ca. 1200 jaar voor Chr. is gesticht door de Griekse held Odysseus en toen een belangrijke handelspost was. In het verleden is de stad nog in handen geweest van de Romeinen en de moslims. Koning Alfons I veroverde Lissabon in 1147 op de moslims en vanaf toen bloeide de stad economisch en cultureel op.

Na de hevige aardbeving van 1755 lag de stad in puin en waren er vele doden te betreuren. Tijdens de wederopbouw heeft Lissabon haar huidige vorm gekregen met strakke straten in de wijk Baixa en moderne gebouwen.

De wijken van Lissabon

Lissabon voor beginners - wijkenLissabon kent heel diverse wijken, van modern tot authentiek. De moderne wijken Baixa en Rossio worden samen ook wel de benedenstad van Lissabon genoemd en zijn na de aardbeving gemoderniseerd. Dat herken je aan brede, kaarsrechte straten waar je gezellige terrasjes, restaurantjes en winkels vindt. Handig: op de pleinen waar de straten op uitmonden zijn metrohaltes, waarvandaan je gemakkelijk naar een andere wijk kunt.

Authentieke straatjes vind je in de middeleeuwse volksbuurten Alfama, Castelo & Graça. Slenter door een doolhof aan straten, waar je volop schattige huisjes met mozaïeken tegenkomt. Maar pas op voor de gele tram 28 die zich ook door deze smalle straatjes wurmt. Alfama is tevens de plek om kennis te maken met de nationale muzieksoort Fado. Dit kan het allerbeste in een van de fadobarretjes tussen de locals.

Meer locals spot je in de wijk Chiado, waar je diverse boekwinkels en artistieke cafés tegenkomt. Wil jij tijdens jouw stedentrip met de voetjes van de vloer? Dat kan prima in de wijk Bairro Alto, wat hoge wijk betekent. Kies voor comfortabele schoenen, want het is een hele klim. Gelukkig maken het gezellige nachtleven en de restaurantjes in de wijk een hoop goed.

Lissabon beginners, H10 Duque de LouleH10 Duque de Loule is gevestigd in een prachtig 18e-eeuws pand met typische Portugese details. Maar vergis je niet! Van binnen is het hotel übermodern ingericht. Geniet in hier alle luxe van o.a. een geweldig uitzicht vanaf het dakterras.

De bekendste bezienswaardigheden van Lissabon

Lissabon voor beginners - Torre de BelemLissabon barst van de bezienswaardigheden. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

  • Castelo de São Jorge – gelegen op de hoogste heuvel van de stad – biedt je het mooiste uitzicht over het historische centrum én de Taag. Het kasteel stamt uit de 6e eeuw v.Chr. en is door de aardbeving grotendeels verwoest. Gelukkig is het gerestaureerd en kun jij het bekijken.
  • Het mooiste oude gebouw van Lissabon is wat ons betreft de Kathedraal van Lissabon, die door de Portugezen Igreja de Santa Maria Maior wordt genoemd. Je vindt de kathedraal in de wijk Alfama, waar in 1147 al met de bouw werd gestart. Door diverse aardbevingen werd de kathedraal in meerdere malen gerenoveerd, waardoor het nu een mix van verschillende bouwstijlen (Romaans, gotisch en modern) bevat.
  • Mosteiro dos Jerónimos (het Hiëronymietenklooster) in de wijk Bélem is waarschijnlijk gebouwd als dank voor de geslaagde Indiëreis van Vasco da Gama. De ontdekking van deze zeeweg zorgde er namelijk voor dat koning Manuel I de rijkste vorst van Europa werd. Het indrukwekkende gebouw is bijzonder vanwege de witte kalkstenen, rijkelijk versierde portalen en de kloostergang met twee niveaus.
  • Aan de oever van de Taag vind je Torre de Belém. Deze 16e-eeuwse toren is gebouwd om de grandeur van Portugal te tonen tijdens de vele ontdekkingsreizen. Daarnaast diende de toren als een ceremoniële toegangspoort tot de stad.
  • De sporen die de aardbeving van 1755 heeft achtergelaten zijn goed te zien bij het 14e eeuwse Convento do Carmo. Dit klooster is een ruïne en tevens een imposant rustpunt in het drukke Lissabon. Binnen de muren die nog overeind staan hoor je namelijk niks van alles stadsgeluiden.
  • Sla vooral een bezoek aan Igreja de São Roque niet over. Van de buitenkant ziet deze kerk er misschien niet bijzonder uit, maar binnenin wacht je een-en-al pracht en praal.
  • Een dagje wat minder weer in Lissabon of toe aan wat verkoeling? Bezoek een museum. Wij tippen Museu Nacional de Arte Antiga (Nationaal Museum van de Oude Kunst) en het Museu Nacional do Azulejo, waar je alles leert over die bijzondere blauwe tegeltjes die je zo vaak spot in Lissabon.
Een echte must do in Lissabon? Pasteis de Belém eten. Dit bekende, zoete Portugese gebakje is een ware lekkernij onder locals en je vindt op praktisch elke straathoek wel een bakkerijtje die ze verkoopt.

Hoe verplaats je je in Lissabon?

Lissabon voor beginners - VervoersmiddelGrote afstanden leg je in Lissabon gemakkelijk af met de metro. Via het overzichtelijke metronetwerk bereik je alle delen van de stad. Hiervoor heb je de zogenaamde Viva Viagemkaart nodig die je voor ca. € 0,50 koopt en gemakkelijk kunt opladen. Reis je vaker met de metro? Dan is een dagkaart van ca. € 6,- misschien wel iets voor jou. Hiermee reis je gemakkelijk met alle ov-types.

Zie jij liever meer van de stad? Kies dan voor de tram als vervoersmiddel. De bekende gele tram 28 is een echte must do tijdens jouw stedentrip. Een enkele rit kost slechts een paar euro en is een hele belevenis. Het trammetje wurmt zich namelijk letterlijk door de nauwe straatjes.

Lissabon te voet verkennen is sowieso een goed idee, maar bereid je wel voor op zere kuiten. De stad is namelijk gebouwd op zeven heuvels en het is daarom regelmatig flink klimmen.

Lissabon ontdekken in dutch style? Kies voor een fietstour met Nederlandstalige gids via onze partner GetYourGuide. Geen stevige beklimmingen, want je fietst langs de vlakke waterkant.

Een woordje Portugees

Tot slot geven we je nog enkele handige Portugese woorden, zodat jij goed voorbereid op pad gaat. Wees gerust, je redt je prima als je een aardig woordje Engels spreekt.

Hallo – Olá
Goedemorgen – Bom dia
Goedemiddag – Boa tarde
Goedenavond – Boa noite
Dankjewel – Obrigada
Mag ik de rekening? – Posso ter a conta?

Met deze handleiding wordt jouw eerste stedentrip naar Lissabon nóg leuker. Je kunt je reisgenoten namelijk allerlei leuke feitjes vertellen. Veel plezier!

Over de auteur

Marleen

Van stedentripjes tot kamperen; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én de bucketlist van Marleen is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé Vakantiediscounter droomt zij alvast weg bij de volgende bestemming op haar lijst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *