Leukste steden voor lekkerbekken

Watertanden! De leukste steden voor lekkerbekken

Het leukste tijdens een stedentrip? Wat ons betreft – als echte foodies – is dat kennismaken met de lokale lekkernijen van een bestemming. In welke stad je wat moet proeven? Check onze lijst hieronder. Oh, en we geven je meteen de beste adresjes waar je dit dan kan kopen! Welke lekkernijen kun jij al afvinken?

Pasteis de Belém in Lissabon

Stedentrip lekkerbekken, pasteis de belemJe ziet ze in elke stadsgids van Lissabon voorbijkomen, Pasteis de Belém. Deze roomgebakjes worden ook wel Pasteis de Nata (= room) genoemd. Pasteis de Belém dankt haar naam echter aan de plaats waar het eerste gebakje in 1837 werd verkocht.

Tegenwoordig zie je op elke straathoek in Lissabon wel een pastelaria waar de gebakjes te krijgen zijn. Eigenlijk zijn ze de hele dag door lekker. Eet ze bij het ontbijt, de lunch, na het diner of als tussendoortje. Traditiegetrouw eten de Portugezen de pasteitjes warm met kaneel en poedersuiker en een espresso on the side.

Het schijnt dat slechts drie mensen ter wereld het geheime recept van de Pasteis de Belém kennen. Waar jij moet zijn om de allerlekkerste Pasteis de Belém te scoren? Bij Antiga Confeitaria de Belém, net buiten Lissabon. Het adres is R. de Belém 84-92.

Macarons in Parijs

Stedentrip lekkerbekken, macaronsNog zo’n wereldberoemde zoetigheid, macarons. De een wordt er niet warm of koud van en de ander is dol op het kleine, ronde luchtige koekje. Wij behoren tot deze laatste groep en kunnen ons misselijk eten dankzij de veelzijdigheid van smaken en kleuren.

De oorsprong van de macaron komt van de Italiaanse Catharina de’ Medici die het amandelgebakje tijdens een huwelijk introduceerde. Pas in 1930 deed de macaron haar intrede in Parijs, toen de kleinzoon van de wereldberoemde patissier Ladurée twee op amandel gebaseerde schuimpjes met een vulling van ganache op elkaar plakte.

Tegenwoordig hebben de macarons allerlei fancy smaken gekregen zoals chocolade, mokka, kersen en pistache. Waar je moet zijn voor de allerlekkerste macarons? Daar zijn de meningen over verdeeld. De World’s 50 best restaurant guide koos in 2016 Pierre Hermé tot beste patissier. Hier scoor je macarons in o.a. de bijzondere smaakcombinaties framboos, lychee en rozenwater en melkchocolade en passievrucht. Het adres is 18 Rue Sainte-Croix-de-la-Bretonnerie, 75004.

Veel Parijzenaars gaan echter nog steeds naar Ladurée voor hun macarons. Deze patissier is niet alleen de grondlegger van het koekje, maar werd ook wereldberoemd dankzij de film Marie Antoinette, waarin deze macarons worden gegeten. De focus ligt op seizoensgebonden ingrediënten van hoge kwaliteit én dat proef je. Ladurée heeft meerdere vestigingen, waarvan 14 Rue de Castiglione, 75001 er een is.

Gelato’s in Rome

Stedentrip lekkerbekken, gelato'sWat mag er niet ontbreken tijdens een stedentrip in Rome? Gelato’s natuurlijk, oftewel schepijs. De Italianen staan bekend om hun lekkere gelato’s. De geschiedenis van het koude goedje gaat terug tot de 16e eeuw, maak het is niet bekend wie deze meesterlijke uitvinding bedacht heeft.

In veel geschiedenisboeken wordt Bernardo Buontalenti genoemd als schepper van het schepijs. Hij verblijde het hof van Catharina de’ Medici (van de macarons) met zijn gelato’s. In de loop der jaren is het beroep van ijsmaker verspreid over Europa en kun je eigenlijk in elke stad genieten van lekker schepijs.

Voor de lekkerste Italiaanse gelato’s moet je toch echt in Rome zijn. Het wemelt er van de gelateria’s, maar die van Giolotti steekt er met kop en schouders bovenuit. Dat is ook wel te zien aan de lange rijen die dagelijks voor de deur staan. De must-eat is hier de Coppa Giolotti: een mix van chocoladeijs, custard en zabaglione, slagroom en hazelnootschaafsel. Het adres is Via degli Uffici del Vicario 40, vlakbij het Pantheon.

Trdelník in Praag

Stedentrip lekkerbekken, trdelnikWat je in Praag op elke straathoek tegenkomt? Kraampjes waar ze Trdelník verkopen. Wat dat is? Deze lekkernij staat ook wel bekend al chimney cake, oftewel schoorsteencake. De schoorsteentjes worden naar keuze gevuld met chocolade, ijs, slagroom, fruit en andere lekkernijen.

De Trdelníks worden gemaakt op een houten spit, ook wel trdlo genoemd. Daar wordt het gesuikerde deeg omheen gerold om vervolgens gebakken te worden boven het vuur. Dat zorgt voor een heerlijke krokant gekarameliseerd laagje.

Leuk weetje: oorspronkelijk komt Trdelník helemaal niet uit Tsjechië, maar uit de Hongaarse keuken. Sinds 2010 is de lekkernij, voornamelijk dankzij het toerisme, in Praag terechtgekomen en zijn de verkooppunten als paddenstoelen uit de grond geschoten. Waar je de lekkerste Trdelníks kunt kopen? Waar niet? De meest Instagram-waardige vind je echter bij Good Food Coffee and Bakery, Karlova 8.

Paella Valenciana in Valencia

Stedentrip lekkerbekken, paella ValencianaVoor de hartige lekkerbekken onder ons is Valencia een hele goede stedentripbestemming. Dé lekkernij van deze Spaanse stad is namelijk Paella Valenciana. Niet met vis zoals je deze vooral misschien kent, maar met kip, konijn en soms met slakken.

Voor Spaanse families is het traditie om op zondag met z’n allen Paella Valenciana te eten. Dit doen ze thuis of in een restaurant. Het lekkerste bordje Paella Valenciana eet je bij Casa Carmela, een authentiek en typisch paella-restaurant, dat ook populair is onder locals. Dit zie je alleen al aan de tijden waarop het restaurant is geopend; van 13.00 tot 16.00 uur. Calle Isabel de Villena 155.

Eet jouw Paella Valenciana als lunch i.p.v. als diner. ‘s Middags zit je in veel restaurantjes tussen de locals. Wel zo gezellig. En trek veel tijd uit voor jouw lunch. Het duurt minimaal een half uur om Paella Valenciana te bereiden.

Nog meer steden voor lekkerbekken

Stedentrip lekkerbekken, New York cheesecakeBen jij een fervent fijnproever en heb jij bovenstaande lekkernijen allang geprobeerd? Check dan de overige must-eats per stad hieronder:

  • Boek je een stedentrip naar New York? Dan mag een flinke punt cheesecake niet ontbreken. De New York-style cheesecake wordt gemaakt met (zure) room. In sommige gevallen wordt een mengsel van zure room, vanille en suiker toegevoegd tijdens het bakken. Dat maakt de taart als het ware twice-baked. Een van de lekkerste cheesecakes in New York eet je bij Eileen’s Special Cheesecake (17 Cleveland Place). Wat je nog meer in New York moet eten? Check het artikel New York for foodies.
  • In Dublin wordt een avondje uit al snel gezellig dankzij Guinness bier. Bestel een lekkere pint van het bruinzwarte drankje en proost op een mooie trip. Dit doe je het beste bij O’Donoghues (15 Merrion Row.), waar je je in het weekend door de mensenmassa moet worstelen om de bar te bereiken.
  • Nog een lekker drankje dat gegarandeerd zorgt voor een geweldige stedentrip; port. En dat drink je natuurlijk het allerbeste in de Portugese stad Porto. Je vindt volop proeverijen in een van de vele wijnkelders langs de rivier de Douro. De oudste en een van de bekendste is Kopke (Av. de Diogo Leite 312, Vila Nova de Gaia), waar je oneindig veel keuzes op de menukaart vindt.
  • Tijdens een tripje in de Spaanse stad Málaga zijn sardientjes een echte must-eat. Ga hiervoor naar een van de chiringuitos aan het strand, waar de visje op een fikkie voor je geroosterd worden. Liever iets luxer? Ga dan naar Restaurant Antonio (Calle Playa del Chanquete, 41), waar geen menukaart is, maar waar je zelf jouw visje kunt kiezen op een wel heel unieke manier. Andere culinaire hotspots in Málaga? Check de uitgebreide blog die collega Laura schreef.
  • Choco-holics opgelet! Voor de lekkerste Belgische chocolade – wereldberoemd op zich – moet je in Brugge zijn. Deze relatief kleine Vlaamse stad herbergt meer dan 50 chocoladewinkels waar je de lekkerste bonbons kunt kopen. Ga daarvoor o.a. naar Sweertvaegher aan de Philipstockstraat 29.
  • Ben jij in Londen? Proef dan zeker de Britse scones. Deze broodjes worden traditiegetrouw gegeten tijdens de afternoon tea en besmeurd met clotted cream en jam. Trek een nette blouse of polo uit de kast en ga voor de beste afternoon tea naar Claridge (Brook Street, Mayfair).
  • Tot slot misschien wel het lekkerste gebak ter wereld; de bekende Sachertorte uit Wenen. Deze chocoladecake wordt traditiegetrouw gevuld met abrikozenjam en afgetopt met een flinke laag chocoladeglazuur. De beste plek om deze caloriebom te eten is Café Sacher (Philharmoniker Str. 4).

Welke stad staat er nu bovenaan jouw bucketlist? En welke lekkernij mis jij nog op deze lijst? Laat het ons weten!

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

3 thoughts on “Watertanden! De leukste steden voor lekkerbekken

  1. Ik zou graag willen weten wat je zeker moet eten als je in Maastricht bent!? Binnenkort heb ik daar een gezellig vriendinnen weekend, dus tips zijn welkom!

  2. Leuke tips om nog extra te genieten van de traditionele lekkernijen dit geeft een extra dimensie aan je vakantie gevoel.Ultiem genoot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *