gran Canaria in corona tijd

Gran Canaria in coronatijd: we namen een kijkje

Welke vragen van klanten wij momenteel het meest krijgen? Hoe het op de bestemming is, welke maatregelen er zijn en in hoeverre het écht vakantie vieren is. We namen de proef op de som en gingen 4 dagen naar Gran Canaria. Conclusie: hier kan je meer dan goed vakantie vieren, óók in coronatijd.

LET OP! Dit artikel werd geschreven bij de ‘heropening’ van Europa in de zomer van 2020; de hieronder genoemde maatregelen kunnen afwijken van de huidige maatregelen en ook kunnen er andere regels gelden m.b.t. benodigde reisdocumentatie.

Toen Spanje op 1 juli openging, heb ik een kleine rondedans gedaan. Spanje is voor mij hét vakantieland; of je nu wilt stedentrippen, wilt sunsnacken in de winter op de Canarische Eilanden, een shortbreak wilt in het voorjaar of lekker wilt rondreizen. De mogelijkheden zijn eindeloos! En doordat de grenzen weer open zijn, hebben onze klanten ook weer meer keuze.

Wel kregen we veel de vraag hoe het er op de bestemmingen zelf aan toe gaat en welke corona maatregelen er zijn. Die krijgen we natuurlijk allemaal door van onze lokale partners, maar beter is het om het zelf uit te proberen. En dus maakte ik een korte testreis naar Gran Canaria. Ik vertel je graag over mijn ervaringen!

Dag 1 – de vlucht & aankomst

Dinsdag 4 juli verzamelde ik met een groep van reisprofessionals op Schiphol. Wat fijn om daar na vier maanden weer te staan én ook echt bedrijvigheid te zien. Alles was er wél ingericht op de 1,5 meter cultuur en er werd zoveel mogelijk contactloos gedaan. Op specifieke plekken is er een mondkapjesplicht, maar winkelen kan gewoon zonder.

Het boarden ging er rustig aan toe & de vlucht was niet veel anders dan anders. Behalve dan dat mondkapje en het feit dat de gangpaden zoveel mogelijk vrij moeten blijven en je daardoor ook de stewards en stewardessen minder ziet.

gran Canaria corona tijd; hotelBij aankomst op de lucht van Las Palmas moesten we het formulier invullen dat we in het vliegtuig kregen. Dat gaat in de toekomst uitsluitend digitaal via de verplichte QR-code, maar kennelijk werkte dat op dat moment nog niet helemaal. Ook werd onze temperatuur opgemeten. Maar dat was dan ook echt alles, buiten de 1,5 meter afstand.

Vanaf de luchthaven reden we met onze huurauto naar het hotel, Riu Palace Palmeras. Bij binnenkomst word je temperatuur (haast onmerkbaar) opgemeten en inchecken was erg kort. Ze vragen je immers vriendelijk om vast vooraf online in te checken.

Na het droppen van de koffers was het tijd voor een hapje eten. Dit RIU-hotel beschikt over een hoofdrestaurant in buffetvorm. En daar krijgen we vaak vragen over; mag een buffet in deze tijd wel? Ja, dus!

Meer weten over vliegen in coronatijd? Ik schreef een uitgebreidere blog over mijn ervaringen op deze vlucht. Binnenkort vind je hier tevens een blog met mijn uitgebreide ervaringen over hoe ik de hotels – en met name het hotel waar we verbleven – heb ervaren.

Dag 2 – het eiland verkennen

Hoewel er zeker nog excursies worden aangeboden – daarover later meer! – is er voor mij niets fijner dan een bestemming ontdekken per huurauto. Je hebt namelijk de vrijheid om in alle rust op pad te gaan en zelf de tijd te bepalen. Voordeel in coronatijd; minder contact met onbekenden.

Deze dag stonden er drie plekken op het programma en de eerste was Tufia. Dit kleine vulkaanstrandje is populair onder locals en toeristen. Het zwarte strandje steekt fel af tegen de witte huisjes en de kleinschaligheid is fijn. Maar denk niet dat je nu dit strandje voor jou alleen hebt. Zelfs in coronatijd is het hier een gezellige levendigheid.

Gran Canaria in coronatijd: ijsjeGezellige levendigheid zag ik ook in Las Palmas, de hoofdstad van het eiland. Hoewel het vooral nog veel Spanjaarden waren die hier rondliepen, was het bedrijvigheid alom. Mondkapjes zijn hier op straat niet verplicht als je 1,5 meter afstand kan houden, maar de Spanjaarden doen dit zelf wel regelmatig. Waar het wel verplicht is? Als je een terrasje oploopt of een ijscobarretje in gaat. Altijd eentje bij de hand dus!

Na een uitgebreide lunch aan het strand van Las Palmas is het tijd voor de laatste stop; Teror, een klein bergdorpje in het noorden. Hier merk je echt nog dat het toerisme stil heeft gelegen en alles weer op gang moeten komen. Maar terrasjes waren er wel open en alleen al de weg er naartoe was de moeite waard.

’s Avonds gaan we op pad; kijken hoe levendig het op de boulevard van Playa del Inglés is. Dit is namelijk wel echt hét bruisende hart van het eiland. Maar alles heeft stilgelegen en waar bij ons horecaondernemers al weken voor 1 juni in de startblokken stonden, start het hier iets minder snel op.

Toch hebben we nog genoeg keuze uit restaurants en barretjes. En als we ondernemers spreken, geven ze ook aan dat ze vanaf half juli steeds meer open verwachten; dat is echt een soort van streefdatum.

Ga voor een fijne & betaalbare cocktail naar Tipsy Hammock. Je hebt er alleen al de keuze uit meer dan 20 (!) soorten mojito’s.

Dag 3 – per boot & auto verder op ontdekkingstocht

Gran Canaria in corona tijdHoe gaat het er met excursies aan toe in coronatijd? Ook daar was ik nieuwsgierig naar! Met onze groep boekten we dan ook een boottocht. En dat was écht meer dan prima geregeld.

Goed om te weten: in Spanje kijken ze niet – zoals in Nederland – naar huishoudens. Als je met vrienden of vriendinnen op vakantie bent, word je gewoon gezien als groep en hoef je geen 1,5 meter afstand te houden. Op de boot was er afstand tussen de verschillende groepen; zo hadden wij het voordek tot onze beschikking en de andere groep het bovendek. Je kon elkaar tegenkomen bij de toiletten of bij het halen van drankjes.

Over drankjes gesproken; dat was slim aangepakt door het personeel van Afrikat, de boot waar we mee op pad waren. Bij aankomst kregen we allemaal onze eigen beker en die werd dan bijgevuld. Je zette hem neer bij het ‘drinkloket’ en hij werd bijgevuld.

Liggend op de grote kussens met de zon in mijn gezicht besefte ik me dat corona voor het eerst in tijden – want op het werk is het uiteraard corona wat de klok slaat – heel ver weg leek. Het deed me beseffen dat ik echt 100% kon genieten zonder zorgen. Hoe fijn!?!

Nadat we goed gegaard waren op het voordek en tussendoor wat watersporten hadden beoefend – Africat biedt je de mogelijkheid om o.a. te parasailen en jetskiën – was het dan toch tijd om van boord te gaan en met de auto verder op ontdekkingstocht te gaan.

Puerto de Mógan wilde ik héél graag zien, door de kanaaltjes wordt dit ook wel het Venetië van de Canarische Eilanden genoemd. Het is populair bij dagjesmensen en eilandtours stoppen hier steevast. Die zijn er nog wat minder momenteel en persoonlijk vond ik dat geen straf.

Naast mijn werk voor dé VakantieDiscounter ben ik fotograaf en de straatjes vol kleurrijke bloemen zijn toch mooier zonder drommen mensen. Het strand was wel levendig en die wafel met ijs bij dat ene leuke groene tentje was erg welkom. Hier kom ik zeker nog een keer terug!

Over strand gesproken; we namen ook een kijkje bij Playa de Amadores, een van de mooiste stranden van het eiland. Ik denk dat het een van de drukste plekken is die ik heb gezien tijdens mijn trip. Een parkeerplekje zoeken was een crime. Maar alle bedjes stonden wel netjes ver uit elkaar en zonnen kan hier zeker veilig.

gran Canaria in corona tijdZo’n lange dag vraagt om een verfrissende duik. Dat deed ik dan ook toen ik terug was in het hotel. Moest ik hiervoor reserveren? Nee. De zwembaden zijn vaak groot genoeg, zeker omdat de meeste hotels niet met 100% bezetting werken.

Er is trouwens nog een must-see op Gran Canaria die je niet mag overslaan; de duinen van Maspalomas. Met name tijdens golden hour, het uurtje voor zonsondergang. Ik verwissel mijn badpak voor een luchtige outfit en ga op pad. Wat een verrassend mooi gebied én stiekem ook heel fijn dat het rustig is; alle ruimte voor een nieuwe profielfoto zonder storende mensen. Ik besef me dat dit het jaar is dat je eigenlijk hotspots als Cinque Terre en Alberobello moet bezoeken.

Het laatste avondmaal op Gran Canaria; je moet natuurlijk in stijl afsluiten. Het hotelpersoneel tipte ons Taberne El Picoteo. We dronken en aten wat af en waren € 17,- per persoon kwijt. Dat is pas leuk uit eten gaan!

Dag 4 – eindoordeel

Gran Canaria in corona tijdOh, wat had ik graag nog een dag langer gebleven! Om toch nog even op het strand te relaxen of een langere duik in het zwembad te nemen. Ik kan namelijk niet anders zeggen dan dat mijn ervaringen louter positief zijn.

De Spaanse ondernemers nemen de regels enorm serieus, zo bleek ook uit de hotelbezoeken die ochtend. De regels die er zijn doen echter geen afbreuk aan je vakantie en maken alleen maar dat je je juist veilig voelt.

De cocktails smaken daarentegen nog net zo lekker en de zon op je bol is nog altijd even fijn. Het zand tussen je tenen zorgt voor een ultiem vakantiegevoel en de palmbomen maken dit plaatje helemaal compleet.

Met dit inkijkje hopen we je een goed beeld te hebben gegeven én je enthousiast gemaakt te hebben over reizen kin coronatijd. Want echt; het is zo fijn dat het weer kan!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *