Dunas de Maspalomas, Gran Canaria

Dunas de Maspalomas op Gran Canaria: waan je in de Sahara!

Wat is de bekendste badplaats op Gran Canaria? Playa del Inglés! Wat is het mooiste stukje natuur op ditzelfde Spaanse eiland? Dunas de Maspalomas! En dit samen is eenvoudig te combineren tijdens één vakantie.

Dat Gran Canaria geschikt is voor een luier- annex zonvakantie is algemeen bekend. Dat je er in de hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria cultuur kunt snuiven, is ook bekend onder veel Nederlandse reizigers. Maar hoe zit dat met de natuur op het eiland? Daarvoor heb je o.a. Dunas de Maspalomas, unieke zandduinen die grenzen aan de badplaatsen Maspalomas en Playa del Inglés.

Dunas de Maspalomas in een vogelvlucht

Als je hier loopt, lijk je even ver weg te zijn van de drukte van Gran Canaria. Je hoort het geruis van de zee terwijl er opeens een hagedis voor je voeten opduikt. Vogels kwetteren rond en jij… jij waant je in de Sahara! Want daar doet dit landschap sterk aan denken.

Bijzonder zijn de zandduinen, die in sommige gevallen tot wel 10 meter hoog worden. Door de altijd aanwezige wind van de zee veranderen ze echter continu van vorm en hoogte. Om je hier een concreter beeld bij te geven; per jaar verplaatsen de duinen zich ca. 1 meter naar het westen. De duinen – die zich uitstrekken over een lengte van 6 km en een breedte van 1 tot 2 km – bestaan overigens uit fijn zand van verpulverde zeeschelpen die door de branding werden aangespoeld.

Door het toenemende toerisme op Gran Canaria is Dunas de Maspalomas in het verleden vaak gebruikt om hotels en appartementen te bouwen. Eeuwig zonde, zo vond ook de regering van de Canarische Eilanden. Daarom is het 400 hectare grote gebied nu beschermd. Zodat we nog lang kunnen genieten van het prachtige strand, de dito duinen, het palmbomenbos en de lagune met brak water.

De lagune Charco de Maspalomas en haar directe omgeving is een belangrijke leef- en broedplaats voor vogels. Je vindt hier o.a. eenden en reigers. Aan de rand van de lagune staat de 68 meter hoge vuurtoren uit 1889. Er groeien daarnaast zeldzame plantensoorten in Dunas de Maspalomas.

Het liefst morgen Dunas de Maspalomas verkennen?Bekijk ons aanbod
Dunas de Maspalomas, Gran Canaria: palmbomen
Dunas de Maspalomas is een immens gebied van ca. 400 hectare groot met unieke zandduinen

Dunas de Maspalomas bezoeken

Wil je Dunas de Maspalomas bezoeken? Start jouw ontdekkingstocht bij het informatiecentrum en uitzichtpunt over het bizarre duinlandschap. Je vindt deze beiden in Riu Palace Maspalomas. Nadat je nog meer hebt geleerd dan je al door dit artikel weet, kun je via wandelpaden het park ontdekken.

Omdat Dunas de Maspalomas een beschermd gebied is, gelden er wel strenge regels. Je moet altijd op de paden blijven (oké, niet in de duinen zelf, daar zijn geen paden!) en bloemen plukken is ook verboden. Tevens dien je de dieren die er leven met rust te laten. Alles om dit unieke gebied intact te houden! Er zijn wel delen van zandduinen die je gewoon kunt betreden overigens.

Dunas de Maspalomas, Gran Canaria
Bezoek Dunas de Maspalomas bij voorkeur aan het einde van de middag en wacht op het ‘gouden uur’, wanneer het zonlicht op haar mooist is

Praktische tips voor Dunas de Maspalomas

  • Je hebt de mooiste zonsopgang vanuit het uitkijkpunt in het eerdergenoemde Riu Palace Maspalomas hebt? Ga jij voor de duinen naar Gran Canaria, boek hier dan ook zeker jouw verblijf.
  • Slippers zijn geen optie zijn als je door de zandduinen van Dunas de Maspalomas wil struinen. Het zand is er superwarm! Trek dichte schoenen aan óf ga ’s ochtends vroeg. Dan is het er sowieso een stuk koeler, wat fijn is als je een lange tocht wilt maken.
  • Een deel van het strand in Dunas de Maspalomas is speciaal voor nudisten. Je bereikt dit deel eenvoudig vanuit de grote parkeergarage in Meloneras, direct naast het natuurgebied.

Waar overnacht jij? Hotels bij Dunas de Maspalomas

Ben je zo enthousiast geworden over dit artikel en wil je graag in de omgeving verblijven? Naast onze tip voor Riu Palace Maspalomas hebben we nog wat extra tips voor je. Allemaal op loopafstand van dit unieke duingebied op Gran Canaria:

  • Abora Catarina by Lopesan Hotels ligt praktisch direct aan de prachtige duinen én heeft alle faciliteiten in huis voor een ontspannen zonvakantie. Een verblijf o.b.v. all inclusive maakt jouw vakantie helemaal onbezorgd!
  • Het ultieme vakantiegevoel ervaar je bij het kleinschalige Bungalows Dona Rosa. De bungalows zijn van alle gemakken voorzien, er zijn meerdere zwem- én kinderbaden en het strand en de duinen liggen op een steenworp afstand. Extra fijn; iedere bungalow beschikt over privé-ligbedden; handdoekje leggen is dus verleden tijd.
  • Santa Monica Suites Hotel ligt ietsje verder weg dan bovenstaande hotels, maar je hebt wel een prachtig uitzicht over Dunas de Maspalomas vanaf het hotel. Je kunt rekenen op verzorgde kamers, een fijn zwembad en faciliteiten voor jong & oud.

Pak die goede schoenen maar in én ontdek Dunas de Maspalomas, want dit is zonder meer een van de mooiste plekken van Gran Canaria.

Dunas de Maspalomas op Gran Canaria: hotels
Abora Catarina by Lopesan Hotels, een van de hotels vlak bij Dunas de Maspalomas op Gran Canaria

 

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *