Strandbestemmingen Europa

Zon, zee & strand! Onze favoriete strandbestemmingen in Europa

Denk je bij hagelwitte zandstranden omgeven door palmbomen en helderblauw water aan veel te lange vliegreizen naar de Malediven, Curaçao of Mexico? Niet nodig! Op ons eigen continent vind je een flinke dosis bijzonder mooie stranden voor een onbezorgde vakantie. We zetten onze favoriete strandbestemmingen in Europa voor je op een rij!

Parga (Griekenland)

Strandbestemmingen Europa: PargaWitte zandstranden, een azuurblauwe zee; in het Middellandse Zee-gebied is dit eerder regel dan uitzondering. Griekenland scoort hierdoor hoge ogen onder Nederlanders die op zoek zijn naar dé perfecte strandbestemming.

Voor ons staat de underdog Parga zonder twijfel bovenaan. Gek genoeg dus niet één van de populaire Griekse eilanden, maar een strandbestemming op het vaste land van Griekenland. Waarom juist deze? Dit pittoreske plaatsje, gelegen tegen een heuvel, beschikt over een grote baai en haven met een aangrenzende boulevard. Vanaf je ligbedje op het strand (Valtos Beach) of een van de tavernes geniet je van een prachtig uitzicht over de Ionische Zee.

Een dagje niet in de zon? Het oude centrum wordt gekenmerkt door smalle trappetjes en nauwe steegjes vol boetiekjes en karakteristieke Venetiaanse huizen met balkonnetjes vol kleurrijke bloempotten. Hoog boven de stad vind je een 11e-eeuwse burcht en ook de diverse kerken zijn een bezoek waard.

Parga Beach Hotel, GriekenlandParga Beach Resort is een sfeervol kleinschalig hotel tussen de olijfbomen. Je verblijft direct aan Valtos Beach (waar je in het restaurant kan dineren) en het pittoreske centrum ligt op loopafstand.

Dalyan (Turkije)

Strandbestemmingen Europa: DalyanNiet Alanya, Side, Bodrum, Marmaris of Kusadasi, nee; Dalyan is wat ons betreft de mooiste strandbestemming van Turkije en ook één van de mooiste van Europa. Hoewel Daylan de laatste jaren enorm opkomend is, is het er nog niet zo druk als in de andere badplaatsen.

Eén van de hoogtepunten van Dalyan is het zandstrand Iztuzu Beach. Zodra je hier bent geweest, begrijp je waarom wij de Turkse badplaats een van de mooiste strandbestemmingen van Europa vinden. Iztuzu Beach is uitgestrekt, ongerept en rustig en wordt omgeven door helderblauw water.

Bijzonder is dat het strand ook de broedplaats van zeeschildpadden is. Sommige delen van het strand kunnen daardoor afgesloten zijn, maar je hebt wel de mogelijkheid om een baby-schildpad te spotten die zijn weg aflegt naar het water.

Cultuurliefhebber? Maak een tochtje over de Dalyan-rivier om de uit rotsen gehouwen koningsgraven te bewonderen. Je hebt óók dan overigens de kans om zeeschildpadden te spotten.

Hotel Portakal, DalyanHoe leuk; vanaf Hotel Portakal kun je met een bootje naar Iztuzu Beach varen. Vouw hier je badhanddoek uit om een dagje te genieten van zon, zee en strand. Het kleinschalige hotel ligt daarnaast op een steenworp afstand van het centrum van Dalyan.

Algarve (Portugal)

Strandbestemmingen Europa: AlgarveDeze zuidelijke streek in Portugal beschikt over de mooiste stranden van het hele land. De kustlijn van de Algarve is meer dan 200 km en herbergt talloze brede stranden & kleine afgelegen baaitjes omgeven door rotspartijen.

Omdat het teveel stranden zijn om uit te kiezen, maken we een kleine selectie voor je:

  • Praia Dona Ana, nabij Lagos, is een van de meest pittoreske strandjes van de Algarve. Voor de kust ligt de bekende rotspartij Ponta Piedade. Deze rotspartij zie je in veel reisgidsen en op veel ansichtkaarten terug.
  • De bruisende badplaats Albufeira kent meerdere stranden, onze favoriet is Praia da Falesia.
  • Op zoek naar een strand dat geschikt is voor families? Het strand van Praia da Marinha (nabij Carvoeiro) loopt langzaam af in de zee. Je bereikt het strand door de lange trap vanaf de klif af te dalen.
  • Een dagje strand combineren met het proeven van lokale (vis)specialiteiten? Aan Praia de Rocha, nabij Portimão, vind je diverse visrestaurants.
  • In het relatief onbekende vissersplaatsje Salema kun je in alle rust genieten aan Praia de Figueira. Tijdens het zonnen heb je zicht op kleurrijk bootjes die vers vis aan land brengen.

Zoveel mogelijk strandjes ontdekken tijdens jouw verblijf in de Algarve? Kies voor een verblijf in het centraal gelegen Albufeira. Naast een goede ligging beschikt de badplaats over een sfeervol oud centrum en een breed aanbod aan eet- en uitgaansgelegenheden.

Bekijk meer mooie stranden in de Algarve

Grande Real Santa Eulalia Resort & Spa, AlgarveVanaf Grande Real Santa Eulalia Resort & Spa in Albufeira loop je zo het Santa Eulália strand op. En dat is toch eigenlijk wat je zoekt in een strandbestemming? Het beschikt o.a. over meerdere zwembaden én je kunt er o.b.v. all inclusive boeken.

Zakynthos (Griekenland)

Strandbestemmingen Europa: ZakynthosHet is het meest bekende strand van Griekenland en ook zeker één van de mooiste; Navagio Beach op Zakynthos.

Dit strand ligt verscholen tussen hoge rotswanden, beschikt over goudgeel zand, wordt omgeven door helderblauw water en dankt haar bekendheid aan het scheepswrak dat hier sinds 1980 ligt. Het is dé grootste bezienswaardigheid van het eiland. Voor het mooiste zicht over de baai pak je de auto naar het Shipwreck Viewpoint, dat je bereikt via de weg vanaf Anafonitria.

Niet alleen dit strand maakt Zakynthos tot een fijne bestemming, het is namelijk slechts een van de vele stranden op het eiland. Het beschikt daarnaast over luxe hotels, een breed scala aan bezienswaardigheden en een sfeervolle hoofdstad. En dat op nog slechts drie uur vliegen vanaf Amsterdam!

Bekijk meer mooie stranden op Zakynthos

Caretta Paradise, ZakynthosCaretta Paradise is een ideaal familiehotel voor waterratten, dankzij meerdere zwembaden, glijbanen en een ligging vlakbij het strand. Het hotel biedt daarnaast een all inclusive mogelijkheid en familiekamers met directe toegang tot het zwembad.

Tenerife (Spanje)

Strandbestemmingen Europa: TenerifeTenerife heeft een oppervlakte van ca. 2.000 km² en meer dan 100 stranden; als dat geen geslaagde strandbestemming is dan weten wij het ook niet meer! En er is voor iedere strandliefhebbers wat wils. Van uitgestrekte witte stranden tot kleine baaien met vulkanisch zwart zand.

Van oorsprong zijn overigens alle stranden op Tenerife zwart. Echte lavastranden, Tenerife is immers vulkanisch. Hoe het dan komt dat je op dit eiland toch hagelwitte stranden aantreft? De inwoners hebben geluisterd naar de wensen van toeristen en Sahara-zand geïmporteerd. Hierdoor kun je o.a. nabij Santa Cruz neerstrijken op het hagelwitte zand van het 1,5 km lange strand Las Teresitas.

Voor gezinnen is het langzaam in de zee aflopende Camison Playa het meest geschikt. Op de grasvlakte rondom het strand is ruimte om te ravotten, te voetballen of een picknick met Spaanse tapas te houden. Zoek jij liever de wat rustigere en kleine stranden op? In het noordwesten van Tenerife, bij Punta del Teno, vind je een verzameling van kleine gezellige strandjes in natuurlijke inhammen.

Een laatste aanrader is het levendige Puerto de la Cruz. Het water is hier warm en een licht briesje zorgt vaak voor de nodige verkoeling. In de badplaats vind je een van de gezelligste stranden van het eiland, Playa Martiánez. Het strand wordt omgeven door een park dat is ontworpen door César Manrique, de kunstenaar dit tot op de dag van vandaag verantwoordelijk is voor het straatbeeld van het eiland. Je vindt in het park watervallen, meren en eettentjes.

Bekijk meer mooie stranden op Tenerife

H10 Tenerife PlayaH10 Tenerife Playa ligt op slechts 50 meter van Playa Martiánez. En dat is nog niet alles; tegenover het hotel ligt het zeewaterzwembadcomplex Lago de Martiánez. Genoeg waterpret tijdens een verblijf in dit luxe complex!

Nog meer fijne strandbestemmingen in Europa

Jemig… dat was nog een opgave! Want Europa kent zoveel toffe strandbestemmingen. Dus we doen er gewoon nog een schepje bovenop:

  • Waarom wij Málaga als extra tip willen geven? Deze Europese strandbestemming biedt stad én strand ineen. ’s Ochtends – als het nog wat koeler is – beklim je de berg naar het Gibralfaro kasteel voor een geweldig uitzicht, ’s middags plof je neer op een van de ligbedjes op het stadsstrand. De dag sluit je af in een van de lokale tapasbars.
  • We blijven nog even in Spanje, waar we dol zijn op de underdog Alicante. In deze havenstad aan de Costa Blanca kun je een paar uur cultuur snuiven moeiteloos afwisselen met een duik in zee. En ga ook vooral op pad om de rest van de regio te leren kennen!
  • Heb je wel eens een strandvakantie in Kroatië overwogen? Daarvoor tippen we graag het eiland Brac. Waarom juist dit eiland? Omdat je er het mooiste strand van Kroatië vindt, Zlatni Rat. Ook op Europees niveau scoort dit strand enorm hoog!

Welke van deze strandbestemmingen in Europa staat bovenaan jouw wensenlijstje?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *