Eerste keer Berlijn, Berlijn voor beginners

Berlijn voor beginners: tips voor de eerste keer in de Duitse metropool

Overweldigend; dat is Berlijn zeker de eerste keer. Om een beetje structuur aan te brengen tijdens jouw primeur in de Duitse stad daarom een handige handleiding. What to do als beginner in Berlijn?

Ik ben (of was) zelf zo’n beginner. Tot begin van het jaar was ik nog nooit in deze hippe metropool geweest. Steeds weer koos ik voor een zuidelijker gelegen stad, met meer zonzekerheid. Maar… ik heb er zeker geen spijt van dat ik dit keer wél een vlucht naar Berlijn boekte. Wat een indrukwekkende stad én wat is er veel te zien.

Om het maximale uit jouw eerste stedentrip in Berlijn te halen zónder een overvol programma zet ik mijn persoonlijke tips voor je op een rij.

Welkom in Berlijn!

Eerst keer Berlijn voor beginners, ovVoor de beeldvorming; Berlijn is groot, enorm groot. Het centrum is ca. acht keer zo groot als dat van Parijs. Ja, zo groot dus! En te voet alles bekijken, is een onmogelijke opgave. Het openbaar vervoer is echter goed geregeld en ook nog eens betaalbaar.

Zeker als je direct op de luchthaven een Welcome in Berlin-card aanschaft. In een zelf uitgekozen tijdsbestek (bijv. 48 uur, 72 uur of 4 dagen) kun je voor een vast bedrag onbeperkt gebruik maken van bus, trein, metro en tram.

Extra voordeel: met deze kaart krijg je ook nog eens korting op o.a. talloze bezienswaardigheden en musea en de hop on hop off-bus. Die aanschafprijs heb je in no-time terugverdiend.

Berlijn van wijk tot wijk

Eerste keer Berlijn, beginners: wijkenOfficieel kent Berlijn geen echt stadscentrum, elke wijk heeft haar eigen kern. Toch is er één wijk die wel wordt gezien als het kloppende hart van de stad; Mitte. Je vindt hier het gros van de bekendste bezienswaardigheden en de meeste toeristen (ja, ook jij!) zullen hier dan ook starten tijdens hun stedentrip.

En de andere wijken dan?

  • Friedrichshain behoorde tot de val van de Muur tot West-Duitsland. Toen Duitsland weer één werd, trokken studenten en kunstenaars naar de wijk door de betaalbaarheid. Anno 2018 is het een multiculturele wijk met een rauw tintje en geweldige street art.
  • In Kreuzberg, dat samen met Friedrichshain eigenlijk één wijk vormt, kan je rekenen op eenzelfde sfeer. De straten worden er gekenmerkt door gezelligheid in de vorm van restaurants, barretjes en uitgaansgelegenheden.
  • Prenzlauer Berg, dat ten noorden van Mitte ligt, was tot in de jaren 90 een vervallen wijk. Een opknapbeurt zorgde voor een hip karakter, met bijzondere cafés en kleine boetiekjes. De must see in de wijk is het Mauerpark, waar je nog een stuk van de Berlijnse muur vindt.

Hoewel dit verreweg de bekendste wijken van Berlijn zijn, is er meer. Het statige Charlottenburg-Wilmersdorf, met als hoogtepunt de Kurfürstendamm, bijvoorbeeld. Of Spandau, dat tot 1920 nog een zelfstandige stad was. En tot slot: Tempelhof-Schöneberg, waar je lange wandelingen kunt maken over de lange start- en landingsbanen van het voormalige vliegveld Tempelhof.

Niet te missen bezienswaardigheden!

Eerste keer Berlijn beginners: bezienswaardighedenAls ik alle bezienswaardigheden van Berlijn zouden opnoemen, zou de lijst eindeloos zijn. En zou jij voor dilemma’s komen te staan. Dat ga ik dus niet doen. Wel vind je hieronder mijn favoriete bezienswaardigheden. Wat mij betreft mag je deze niet missen tijdens een eerste trip naar de Duitse hoofdstad:

  • De Reichstag is een opvallende verschijning tussen alle historische gebouwen. Op het dak staat een prachtige moderne koepel, gebouwd van glas en staal. En jij kunt deze koepel (door je vooraf te registreren) bezoeken. Naast dat de koepel indrukwekkend is, heb je vanaf het dakterras bij goed weer ook nog eens een geweldig uitzicht over Mitte.
  • Waar je ook loopt in Berlijn, hij is bijna altijd in zicht; de Fernsehturm. Deze voormalige tv-toren is met een hoogte van 368 meter het hoogste gebouw van Berlijn. Vanaf het observatieplatform op een hoogte van 203 meter kan je de hele stad bewonderen én nog een verdieping hoger heb je de mogelijkheid om te lunchen of dineren. Bijzonder: het restaurant draait, dus je krijgt echt de hele stad te zien.
  • Fan van street art? Dan is een trip naar Berlijn voor jou een walhalla! Het bekendste stukje is de East Side Gallery. Met een lengte van 1,3 km is dit het langste nog bestaande stukje van de Berlijnse muur. Internationale kunstenaars hebben deze voorzien van geweldige kunstwerken met het thema vrijheid.
  • Berlijn kent een rijk oorlogsverleden. Alleen al om deze reden is het indrukwekkende Holocaust Mahnmal een must see. Het monument bestaat uit 2.711 betonblokken, die verspreid liggen over een oppervlakte dat gelijk staat aan drie voetbalvelden. De blokken, variërend in hoogte van 25 centimeter tot 4,5 meter, staan gelijk aan de Joodse slachtoffers die er zijn gevallen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
  • Eén van de belangrijkste kerken van Berlijn is de Berliner Dom. Qua schoonheid zeker niet de mooiste kerk in Europa, maar indrukwekkend is hij zeker wel, helemaal van binnen. En als je de steile trappen naar het dak wilt trotseren, word je ook hier getrakteerd op een geweldig uitzicht over de stad.

De leukste hotels om te overnachten

Eerst keer Berlijn beginners: hotelHet aanbod aan hotels in Berlijn is enorm. Wij hebben voor jou al een selectie gemaakt, waardoor de keuze met ca. 60 hotels al iets makkelijker wordt.

Waar ik verbleef? In Riu Plaza Berlin. Ik genoot van de luxe, het uitgebreide ontbijt en het zicht op de stad vanaf mijn kamer op de 17e verdieping. In de verte zag je de Fernsehturm trots staan! Ook fijn: met de metro en de bus ben je zo in de belangrijkste wijken.

Waar ik een volgende keer zou willen verblijven? Nhow Berlin. Dit hotel is in meerdere opzichten bijzonder; het trendy hotel beschikt over een geweldig mooie design-inrichting én buitenkant, de ligging aan de Spree is fantastisch én het is het eerste muziekhotel van Europa. Alles staat hier in het teken van muziek! Incl. avonden met live muziek.

Ben jij klaar voor jouw eerste stedentrip naar Berlijn, maar wil je graag de keuze uit meer hotels? Bekijk ons volledige aanbod. Viel Spaß!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *