Tips om fit te blijven tijdens je vlucht

5 gouden tips om fit te blijven tijdens een lange vlucht

Je staat ’s ochtends op, stopt de laatste dingen in je koffer, springt onder de douche en opgewekt start je je reis naar het vliegveld. Daar wandel je vrolijk rond in de winkeltjes en drink je koffie tot je eindelijk mag vertrekken. So far so good. Tot je uit het vliegtuig stapt…

Zo fit als je het vliegtuig instapt, zo futloos en moe kun je er weer uitkomen. Hoe dat kan als je die nacht ervoor wel gewoon goed hebt geslapen? Grote kans dat je lichaam door de druk op grote hoogte uitgeput is geraakt. Dit kan leiden tot vermoeidheid en uitdroging, waardoor je lichaam meer energie verbruikt en jij je meteen tien jaar ouder voelt wanneer je uit het vliegtuig strompelt.

Om te voorkomen dat je je de volgende vakantie weer zo ellendig oud voelt als je uit het vliegtuig stapt, zetten we tips op een rij om wél fit te blijven tijdens je vlucht. Een goede voorbereiding is het halve werk, de andere helft komt in het vliegtuig wel!

1. Kleed je comfortabel

Bedenk van te voren goed welke kleding je aan gaat trekken. Natuurlijk wil je er goed uitzien, maar in het vliegtuig is het misschien wel belangrijker dat het comfortabel zit.

Laat dat strakke jurkje of die hoge hakken dus maar in je koffer zitten, die kan je altijd nog aantrekken wanneer je op je bestemming aankomt.

In het vliegtuig is het daarnaast vaak een stuk kouder, dus een goede broek, een T-shirt en een warm vest of een dikke trui zijn een beter idee.

2. Strek je benen zo lang het kan

>Wanneer je aankomt op het vliegveld en je bent een beetje op tijd (dat is eigenlijk al een belangrijk punt, omdat je zo ongehaast aan je reis kunt beginnen), heb je vaak nog even de tijd om iets voor jezelf te doen. Terwijl je koffer in het vliegtuig wordt geladen, kun jij nog even de benen strekken. Afhankelijk van de duur van je vlucht zit je straks al lang genoeg, dus doe dit vooral en blijf in beweging.

3. Eet licht & drink geen cafeïne

Wil je nog iets eten voor je het luchtruim ingaat, zorg er dan voor dat je geen zware maaltijd neemt. Je lichaam kan deze maaltijden namelijk moeilijker verteren in de lucht, waardoor je niet goed kunt slapen. Zo verlaat je uiteindelijk minder fit het vliegtuig.

Koffie en thee zijn een echte no go vlak voor je vliegreis. Deze cafeïnehoudende drankjes versterken het uitdrogingseffect dat in het vliegtuig op gang wordt gebracht. Neem liever wat water of een lekkere smoothie. Deze laatste vult ook nog eens, waardoor je gelijk minder honger hebt.

4. Doe oefeningen in het vliegtuig

Blijf fit tijdens je vluchtEen paar uur in dezelfde houding zitten, is voor niemand goed. Een slechte doorbloeding, slapende lichaamsdelen, stijve spieren…. Je voorkomt ze door een mini-workout te doen, bestaande uit onderstaande oefeningen:

  • Je kunt eenvoudig je enkels soepel houden met een oefening vanuit je stoel. Het enige dat je hoeft te doen is je voeten op te tillen en er rondjes mee te draaien. Wissel na vijf rondjes linksom af met vijf rondjes rechtsom en herhaal dit zo vaak als je wilt.
  • Kunnen je voeten nog wel wat meer beweging gebruiken? Zet je hielen op de grond en wijs met je tenen omhoog, zo ver als je kunt. Wissel daarna af door je tenen op de grond te plaatsen en juist je hielen zo hoog mogelijk op te tillen. Herhaal dit in setjes van vijf keer.
  • Iets moeilijker vanuit je vliegstoel en je buurvrouw of -man zal je ongetwijfeld wat vervreemd aankijken, maar laat je hier niet door weerhouden. Til je linkerbeen op en raak met je knie je borst aan. Houd deze positie zo’n 15 seconden vast en doe dit vervolgens ook met je rechterbeen. Ook deze oefening werkt het best als je hem in setjes van vijf keer herhaalt.
  • Niet alleen je benen kunnen beweging gebruiken; je lichaam is ook gebaat bij beweging in de bovenste delen. Til je schouders allebei op en maak een draaiende beweging naar voren. Herhaal dit vijf keer en maak vervolgens dezelfde beweging ook vijf keer, maar dan draai je je schouders naar achteren toe. Herhaal deze twee setjes naar wens.
  • Voor het soepel houden van de spieren in je nek kun je een oefening doen die je waarschijnlijk wel vaker hebt uitgevoerd. Ontspan je schouders en draai langzaam rondjes met je hoofd. Wanneer je deze beweging niet heel fijn vindt (je kunt er een beetje duizelig van worden) dan kun je je hoofd ook van links naar rechts bewegen en vervolgens van achteren naar voren.
  • Als je ietwat meer beenruimte hebt en de vakantieganger voor je zijn of haar stoel niet naar achteren heeft gezet, kun je ook een andere ietwat opvallende oefening doen. Buig met je bovenlijf naar voren tot je buik je bovenbenen raakt. Ontspan, houd deze positie even vast en kom vervolgens langzaam weer omhoog. Herhaal dit zo’n 20 keer.

Wil je na deze oefeningen toch echt nog even uit je stoel, maak dan een korte wandeling door het gangpad. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je naar het toilet moet. En let op de kaart in het vakje van je stoel; hier staan vaak ook nog tips die je helpen om zo goed mogelijk door de vlucht heen te komen.

5. Even slapen

Niet iedereen kan het, maar als jij wel kan slapen in het vliegtuig zorg er dan voor dat je het jezelf comfortabel maakt. Gebruik je bijvoorbeeld geen nekkussentje dan word je ongetwijfeld met nekpijn wakker. Oordopjes en een dekentje tegen de kou zorgen ervoor dat je vaster slaapt en dus meer uitgerust wakker wordt.

Heb jij nog tips om fit te blijven tijdens je vlucht? We horen ze graag!

Over de auteur

Donna

Donna, online content writer bij dé VakantieDiscounter, droomt ervan om alle mooie plekjes van de wereld te ontdekken. Van lange zonvakanties tot aan indrukwekkende stedentrips, zolang er maar iets nieuws te zien is!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *