Wintersport in Winterberg

Binnen drie uur in de sneeuw? Ga voor een wintersport in Winterberg

Winterberg, de plek waar Nederlanders hun heil zoeken voor een korte wintersportvakantie. Maar waarom eigenlijk? Wat heeft het gebied te bieden buiten de korte afstand vanaf Nederland? Wij zijn er in gedoken en zetten alle pluspunten van een wintersport in Winterberg op een rij.

Een paar uurtjes rijden en je staat al volop in de sneeuw. Dat is de reden waarom Winterberg al jarenlang  populair is onder de Nederlanders! Verder scheelt het natuurlijk ook dat je hier een dagje op de ski’s mee kan pakken zonder dat je gelijk een dosis vakantiedagen hoeft aan te breken. Ideaal!

Winterberg in een notendop

Wintersport WinterbergWinterberg ligt in het Duitse Sauerland. Dit heuvelachtige en bosrijke gebied heeft geen bergen zoals de Alpen kent, maar juist de heuvels van Winterberg bieden perfecte wintersportkansen voor ieder niveau. Het Sauerland wordt tijdens de winter bedolven onder een goede hoeveelheid sneeuw, dus wat wil je nog meer? Om er te komen moet je ca. drie uur rijden vanuit Utrecht, Een prima optie wanneer je slechts één dagje op pad kan gaan.

Hoeveel en welke pistes zijn er?

Winterberg beschikt over een totaal van 34 pistes, met een lengte van totaal 27,5 kilometer. Maar liefst 14 kilometer van deze pistes zijn blauw (makkelijk), 12 kilometer is rood (moeilijk) en voor de ervaren wintersporter is er ook nog 1,5 kilometer aan zwarte pistes (zeer moeilijk) te vinden.

Wintersport in Winterberg voor beginners én gevorderden

De hoeveelheid blauwe pistes geeft het al aan; het ontbreken van steile bergen is Winterberg dan ook ideaal voor de beginnende wintersporter! Er zijn voldoende makkelijke pistes en er zijn meerdere skischolen in Winterberg te vinden die je kunnen helpen om de fijne kneepjes van de sport onder de knie te krijgen. Op de speciale oefenpistes kan je gerust je gang gaan en hoef je niet bang te zijn dat je omver geskied wordt terwijl je aan het oefenen bent.

De skiërs met meer ervaring kunnen de uitdaging zoeken op de rode pistes die het skigebied heeft en uiteraard mag de zwarte afdaling ook niet ontbreken. Dit is ook meteen de steilste skipiste ten noorden van de Alpen! Bij een skigebied hoort uiteraard ook een pistekaart waarop al deze afdalingen te zien zijn.

Wintersport Winterberg, kaart

Sneeuwzekerheid

Al dat wintersporten is leuk, maar zonder sneeuw heb je er niks aan! Je wilt natuurlijk zeker weten dat er ook in jouw vakantieweek gewoon genoeg sneeuw ligt. Gelukkig zit dit tijdens een wintersport in Winterberg waarschijnlijk wel goed en kan er in een gemiddelde winter 70 dagen op natuursneeuw geskied worden. Maar dat is nog niet alles. De hypermoderne sneeuwkanonnen draaien hier namelijk op volle toeren om er voor te zorgen dat je het hele winterseizoen heel goede sneeuw hebt om jouw kunsten te showen!

Wat betreft de hoogtemeters hoef je hier overigens niet zo veel te verwachten, want de pistes liggen tussen de 500 en 800 meter, maar door de eerder genoemde sneeuwkanonnen is er tussen december en maart een kans van 70% op voldoende natuursneeuw en 90% op voldoende kunstsneeuw. Met de sneeuw zit dus wel goed tijdens een wintersport in Winterberg!

Après-ski in Winterberg

Wintersport Winterberg: apres skiFeesten! Waar zouden wij Hollanders zijn wanneer we niet met het verstand op nul ‘lalala’ kunnen schreeuwen terwijl de skischoenen nog ondergebonden zijn?

Inderdaad, nergens! Après-skiën is een onmisbare ervaring tijdens je wintersport trip en in Winterberg zijn er dan ook genoeg barretjes te vinden waar je tot in de late uurtjes los kan gaan op de Deutsche schlagers en andere muziek.

Der Brabander was ooit een hotel, maar inmiddels is het één van de populairste après-ski gelegenheden in Winterberg. Deze bar is te vinden bij de Herrloh lift, waardoor de meeste mensen aan het einde van de dag hier staan te genieten van een wel verdiend biertje.

Als je niet zo van de schlagers bent en liever keihard uit je plaat wilt gaan op dansmuziek dan is de Alpenrausch dé locatie voor jou! Dit is de grootste discotheek van Winterberg en hier gaat het feest echt tot in de kleine uurtjes door. Een andere optie is de Tenne, één van de oudste discotheken in heel het Sauerland. Hier zijn over het algemeen de iets oudere feestgangers te vinden.

Wat kan je doen buiten de pistes

Heb je een keertje geen zin om te skiën? Geen probleem, Winterberg heeft genoeg andere opties om je dag toch goed te vullen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij hét boegbeeld van Winterberg, de St. Georg Skischans, waar ieder jaar heel veel wedstrijden gehouden worden! Voor één euro mag je de skischans zelf beklimmen en heb je een uniek uitzicht over het hele Sauerland.

Net buiten Winterberg is er het Wintersportmuseum waar allerlei old school skimaterialen te vinden zijn. De meest bizarre houten latten die vroeger gebruikt werden om de berg af te duiken zijn hier uitgestald!

Een selectie uit de hotels in Winterberg

Wintersport Winterberg, hotelsWat is er nu lekkerder dan vertroeteld te worden in het hotel na een lange dag op de piste? In Winterberg zit je daarvoor helemaal goed want er is een grote hoeveelheid wellnesshotels te vinden waar je weer helemaal tot rust kan komen. Het Dorint Hotel & Sportresort Winterberg is daar een goed voorbeeld van.

Als je niet zo’n wellness persoon bent en liever zo dicht mogelijk bij de pistes verblijft dan zijn er ook voldoende opties. Hotel Resort Winterberg bijvoorbeeld vind je letterlijk onderaan de pistes.

Dus, waarom Winterberg?

Dé reden voor ons Nederlanders om naar voor een wintersport naar Winterberg te gaan, is het feit dat dit gebied een hele goede verhouding heeft tussen de aanrijdtijd en de kwaliteit van het gebied. ‘Even’ naar de Alpen gaan om sneeuwmeters te maken is niet altijd even haalbaar, omdat je toch al snel een halve dag aan het reizen bent. Een kort weekendje wordt daardoor nog korter en die reistijd wil je natuurlijk liever in de sneeuw doorbrengen!

De echte ervaren skiërs zullen misschien snel uitgekeken zijn op de pistes van Winterberg omdat deze over het algemeen wat makkelijker zijn, maar het feit dat je in een weekend veel kilometers kan maken, zorgt toch echt wel voor een unieke combi. Een must do!

Nu is dus alleen nog de vraag: wat zou je zelf doen, langer rijden om naar de Alpen te gaan of deze reistijd doorbrengen in de sneeuw van Winterberg?

Fotografie: Yolanta | Shutterstock.com
 

OVER DE AUTEUR

Robert

Robert staat al sinds jongs af aan in de sneeuw en ondanks een uitstapje op een snowboard ligt zijn hart bij het skiën. Nu zoekt hij jaarlijks tussen de bergen naar de vallende vlokken en vanuit zijn voorliefde voor alles wat met winter(sport) te maken heeft is hij Snowchamps gestart, dé plek om heel de BeNeLux enthousiast te maken voor de winter(sport)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *