Wat te doen op Fuerteventura

Wat te doen op Fuerteventura? De ultieme checklist

Fuerteventura is één van de grootste Canarische eilanden. Toch kleeft er een imago aan het eiland dat het ‘kaal’ en ‘saai’ is. Met dit artikel bewijzen we je graag het tegendeel. Want wat is er veel te doen op Fuerteventura!

Een leuk contrast; Fuerteventura is het op één na grootste Canarische eiland én ook het meest dunbevolkte. Het eiland kent een oppervlakte van slechts 1.731 km² met slechts 50.00 inwoners.

Met dank aan de flinke hoeveelheid zon, zee en strand weet het eiland jaar na jaar vakantiegangers te trekken. Maar niet in zulke grote getale als bijvoorbeeld de bekendere eilanden Lanzarote, Gran Canaria en Tenerife. Hierdoor kun je er een stuk rustiger genieten van jouw vakantie en heb je alle ruimte om toffe uitstapjes te maken.

Nog geen vakantie naar Fuerteventura geboekt?Bekijk ons aanbod

Maak een wandeling door de duinen van Corralejo

Fuerteventura kent een aantal populaire badplaatsen, waaronder Corralejo. Naast een gezellig centrum vind je bij de badplaats Parque Natural de Corralejo. Dit park wordt gevormd door een 11 kilometer lang strand met daaromheen witte duinen die in totaal 25 km² beslaan.

De duinen worden ook wel de ‘wandelende duinen’ genoemd. Deze bijnaam danken ze aan het feit dat ze elke keer weer van vorm veranderen doordat er zand overwaait uit de Sahara. Ook de duintoppen hebben zich in de loop der jaren verplaatst. Als de bewoners het over dit gebied hebben, spreken ze overigens over el jable.

Wanneer je door het beschermde gebied loopt, voel je je bijna alsof je het einde van de wereld bereikt. Je staat in the middle of nowhere en hoort zelfs amper het ruizen van de zee.

Fuerteventura, Riu Palace Tres IslasWil je in dit mooie natuurgebied verblijven, boek dan een vakantie in Riu Palace Tres Islas. Het sfeervolle hotel, met het strand voor de deur, is perfect voor een rustige zonvakantie op Fuerteventura.
Wat te doen Fuerteventura: duinen Corralejo
Zeker doen: een wandeling door de duinen van Corralejo, in het noorden van Fuerteventura

Bezoek de hoofdstad Betancuria

Wat je tijdens een vakantie op Fuerteventura zeker moet doen? Een bezoek brengen aan Betancuria. De 15e-eeuwse stad was lange tijd de hoofdstad van het eiland, maar moest deze titel later afstaan aan Puerto del Rosario.

Verwacht geen echte stad, want dat is het zeker niet. Waarom het dan wel een bezoekje waard is? Allereerst de ligging; als een kleine oase midden in een dal. Het centrum is daarnaast een aaneenschakeling van historische gebouwen, waaronder een paar paleizen, oude burgerwoningen (check vooral de schattige balkonnetjes!) en de parochiekerk van Santa Maria.

En combineer jouw bezoek aan de voormalige hoofdstad dan direct met een bezoekje aan Mirador de Morro Velosa. Dit uitzichtpunt, net buiten Betancuria, staat garant voor een mooi uitzicht over het eiland!

Lees meer over de uitkijkpunten op Fuerteventura

Wat te doen Fuerteventura: Betancuria
Een bezoek aan de voormalige hoofdstad van Fuerteventura, Betancuria, is een must-do

Leer surfen

Als je kijkt naar de hoeveelheid zon, zee en strand kun je Fuerteventura eenvoudig vergelijken met de andere Canarische eilanden. Er is alleen één verschil; op Fuerteventura staat gemiddeld meer wind. Daardoor is het de perfecte hotspot voor watersporters. En dan in het bijzonder voor (kite)surfers.

De populairste spot om te surfen is de badplaats Corralejo. Je vindt hier veel lokale ondernemers die je graag de eerste kunstjes op de golven leren. Meer ervaren surfers kunnen het beste hun surfplank oppakken en naar het noordwesten reizen. Rond het vissersdorpje El Cotillo vind je ruige stranden en dito golven. Durf jij de uitdaging aan?

Cotillo Sunset, FuerteventuraWakker worden, in no time het strand op lopen en direct surfen? Dat kan in El Cotillo wanneer je verblijft bij Cotillo Sunset. Het complex beschikt over comfortabele appartementen, een zwembad en jacuzzi.
Wat te doen Fuerteventura: stranden
Ga je voor een actieve vakantie? De stranden van Fuerteventura zijn ideaal om te surfen!

Maak kennis met Majorero kaas

Leuk detail: de populatie berggeiten is groter dan het aantal mensen dat op het eiland woont (ca. 100.000). Het is dan ook niet verwonderlijk dat een van de lokale specialiteiten van het eiland een geitenkaas is. En die móet je proeven als je het ons vraagt.

Majorero kaas, zoals de lokale geitenkaas heet, is simpelweg goddelijk. In het bijzonder als deze wordt gegrild met Canarische palmenhoning. Grote kans dat je het na je vakantie eigenlijk niet meer wil missen.

Geen probleem! Langs de wegen vind je boerderijstalletjes en ook in de kleine dorpjes wordt het veelal verkocht. De locals kopen het bij voorkeur in het dorpje Tindaya. Tijd om elk lege hoekje in je koffer te benutten op de terugweg.

Hop van strand naar strand

Een dagje ultiem sunsnacken? Dan heb je op Fuerteventura de keuze uit meer dan 100 stranden. Kiezen zal nodig zijn, maar je hoeft er natuurlijk niet maar één te selecteren; ga gewoon een dagje strandhoppen.

En ga dan voor enkele van onze favorieten:

  • Ben je op zoek naar een lang en breed strand? Dan is Grandes Playas de Corralejo de beste optie. Het strekt zich uit over enkele kilometers, er zijn volop faciliteiten en surfen behoort tot de mogelijkheden. Wandel ook zeker even de duinen van Corralejo in.
  • Het meest bijzondere strand van Fuerteventura is zonder twijfel Playa de El Hierro. Dit strand heeft niet zonder reden de bijnaam Popcorn Beach; de kiezels lijken echt op popcorn! Zonder twijfel een van de meest Instagrammable plekjes op het eiland.
  • Ga jij voor een middagje surfen? Het strand van Costa Calma, Playa Costa Calma, is dé hotspot voor windsurfliefhebbers. Hier vinden jaarlijks ook de wereldkampioenschappen surfen plaats. Ben jij nog geen topper? Dan vind je aan het strand een surfschool.

De mooiste stranden van Fuerteventura op een rij

SBH Hotel Costa Calma Palace, FuerteventuraDirect aan Playa Costa Calma? We tippen SBH Hotel Costa Calma Palace. Naast de directe ligging aan het strand heeft het hotel alle faciliteiten in huis voor een ontspannen verblijf, naar wens o.b.v. all inclusive.
Wat te doen Fuerteventura: stranden
Strandhoppen: dat móet je zeker doen op Fuerteventura

Ontdek het fascinerende landschap per huurauto

Waar op veel Canarische eilanden het vulkanische landschap domineert, is het landschap van Fuerteventura net iets veelzijdiger. Het is een combinatie van woestijn én vulkaan.

Om kennis te maken met dit unieke landschap kun je het beste een auto huren. De wegen van Fuerteventura zijn goed onderhouden en de borden zijn duidelijk, waardoor je geen geweldige navigator hoeft te zijn om niet te verdwalen.

Denk je dat het duurder is dan excursies? Niet per definitie! Wanneer je meerdere excursies wilt boeken, kan een huurauto nog wel eens goedkoper zijn. Én dan heb je ook nog meer vrijheid. Je bepaalt zelf wanneer je waar heenrijdt en hoelang je er blijft.

Lees meer over een auto huren op Fuerteventura

Wat te doen op Fuerteventura: auto huren
Door een auto te huren kun je eenvoudig heel veel doen op Fuerteventura

Beklim de Pico de la Zarza

Het hoogste punt van Fuerteventura? Dat is Pico de la Zarza. Je vindt de berg in Natural Park Jandía in het zuiden van het eiland. Wie sportief is aangelegd – we raden het beginners af – kan een klim maken naar de top op 807 meter hoogte.

Hoe lang je onderweg bent? Je loopt in ca. 5 uur (afhankelijk van je tempo) over de bergkam naar de top. De berg stijgt geleidelijk… tot je bij het laatste deel komt. Dan is de klim een stukje pittiger. Reken je het eerste deel dus nog niet rijk. En we hebben ook nog wat aanvullende tips voor je:

  • Eenmaal boven word je getrakteerd op een geweldig uitzicht. Vooral bij helder weer. Plan jouw tocht naar de top niet in op een bewolkte dag, maar bij helder weer.
  • Helder weer betekent ook zon, zon betekent warmte. Zorg dat je vroeg op pad gaat, zodat het nog wat koeler is als je aan de klim begint.
  • Neem voldoende water mee. En dan bedoelen we niet een klein flesje, maar twee tot drie liter per persoon. Je zal flink zweten!
Wat te doen op Fuerteventura: Pico de la Zarza
Een uitdaging, maar je wordt getrakteerd op een prachtig uitzicht: beklim Pico de la Zarza

Wat je nog meer kunt doen op Fuerteventura

Of bovenstaande het enige is wat je kunt doen op Fuerteventura? Nee! We zetten nog wat extra tips voor je op een rij.

  • Als je op één van de Canarische eilanden de lekkerste verse vis kunt eten, dan is het wel op Fuerteventura. Elke dag meren er in diverse badplaatsen kleine vissersbootjes aan met de vangst van de dag. Voor de beste verse vis ga je naar de kleine vissersdorpjes. Zoals El Cotillo in het noorden en Ajuy in het westen.
  • Dol op idyllische dorpjes? Reis dan af naar het binnenland van Fuerteventura en breng een bezoek aan Tiscamanitas en Antigua.
  • Het meest relaxte dorpje op Fuerteventura is Lajares. De surfgemeenschap gaat hier hand in hand met de yoga-gemeenschap en daardoor is het een soort hippie-dorpje. Erg leuk en zeker in het weekend, want dan is er een markt. Lokale kunstenaars en handenarbeiders verkopen hier hun waren.
  • Fuerteventura herbergt diverse vuurtorens. De meest bekende is Faro de Jandía, in het zuiden van het eiland. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan.

Bekijk ook de mogelijkheden voor excursies op Fuerteventura

Weet jij al wat je allemaal wilt gaan doen op Fuerteventura?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *