Wat te doen Aruba

Wat te doen op Aruba? Onze ultieme checklist

Een vakantie naar Aruba is het hele jaar door een goed idee; je kunt er rekenen op temperaturen van zo’n 30 °C, hagelwitte stranden en een vriendelijke bevolking. Daarnaast is er ook nog eens genoeg te doen. Wat je kunt doen op Aruba? Collega Marleen deelt haar favorieten.

Huur een auto

Wil je veel doen op Aruba in korte tijd? Dan raad ik je aan een auto te huren. Je hebt zo alle vrijheid om op eigen tempo op ontdekkingstocht te gaan over het eiland.

De meeste auto’s die verhuurd worden op Aruba zijn een automaat, waardoor je gemakkelijk en zonder zorgen aan het verkeer deelneemt. Over het verkeer op Aruba gesproken; de bestuurders zijn over het algemeen heel vriendelijk en sociaal. Ze geven bijvoorbeeld voorrang op plekken waar dat niet hoeft. Als toerist wordt dat uiteraard af en toe ook van jou verwacht.

Een auto huur je bij ons gemakkelijk tijdens het boeken. Fijn; je bent meteen goed verzekerd. Je leest er hier meer over.

Luieren op hagelwit Baby Beach

Wat te doen Aruba: Baby BeachMet een huurauto bereik je gemakkelijk het zuidelijk gelegen Baby Beach. Echt een aanrader voor jouw vakantie op Aruba! Dit hagelwitte strand ligt in een beschutte baai met ondiep, helderblauw water. Ideaal als je met kinderen reist, maar ook als je zelf lekker wilt ronddobberen. Snorkelliefhebbers zijn er trouwens ook aan het juiste adres.

Op het strand worden ligbedden en zonneschermen verhuurd (ca. $ 60,- per dag voor twee bedjes) en vind je een beachbar.

Bezoek Arikok Nationaal Park

Of je nu van natuur houdt of niet, Arikok Nationaal Park is sowieso een must-see. Dit natuurgebied in het zuiden kun je bezoeken met een huurauto, te voet of per mountainbike. Je kunt ter plaatse ook met een georganiseerde (jeep)tour mee door het park.

Met een huurauto rijd je (deels over onverharde wegen) een uitgestippelde route door het park. Onderweg kun je stoppen bij verschillende natuurverschijnselen al de Fontein Cave, Boca Prins strand en de Quadirikiri Cave.

Lopend of fietsend zie je de meer onontdekte plekjes van Arikok Nationaal Park. Er zijn verschillende routes uitgezet. We raden aan – vanwege de tropische temperaturen – vroeg op pad te gaan. Het park gaat officieel pas om 08.00 uur open, maar als voetganger mag je het park eerder betreden. Volg bijvoorbeeld de route in het noorden van het park naar de Natural Pool, door de Arubanen ook wel Conchi (‘kommetje’) genoemd. Onderweg klim je over rotsen en wandel je door mul zand, maar eenmaal op de plek van bestemming kun je een frisse duik nemen en snorkelen in het natuurlijke zwembad.

Lees meer over Arikok Nationaal Park

Dagje Oranjestad

Wat te doen Aruba: OranjestadWissel strand & natuur af met een bezoekje aan de hoofdstad Oranjestad. Wandel langs Fort Zoutman (het oudste gebouw van Aruba uit 1798), maak een ritje in de tram, ga op de foto met de kleurrijke herenhuizen en laat de bankpas of creditcard wapperen in een van de vele winkelcentra. Ook leuk; relax tussen de locals op Surfside Beach.

Voor ontbijt, lunch, borrel en diner tip ik Bistro de Suikertuin. Een leuke plek waar je kunt zitten op de kleine binnenplaats, ver weg van de drukte. De nacho’s zijn om te watertanden!

Beklim de Hooiberg

Het op een na hoogste punt van Aruba is de 165 meter hoge Hooiberg. De naam van deze vulkanische rotsformatie is niet uit de lucht komen vallen, de vroegere bewoners vonden de berg op een hooiberg lijken. Je kunt de berg beklimmen – via 587 traptreden – voor een mooi uitzicht over de omgeving. Bij helder weer kun je zelfs Venezuela zien liggen. Ga ook hier vroeg op pad om de hitte voor te zijn.

Mammaloe's Bed & Breakfast, ArubaUniek én op slechts 10 (auto)minuten van de Hooiberg verblijven? Mammaloe’s Bed & Breakfast beschikt over kleurrijke woonwagens, kamers en knusse huisjes. Airco is aanwezig en als je het écht warm hebt duik je zo het zwembad in.

Spot street art in San Nicolas

Wist je dat je op Aruba ook street art vindt? Je moet daarvoor in het zuidelijk gelegen plaatsje San Nicolas zijn. Dit voormalige spookstadje (na de sluiting van de Amerikaanse olieraffinaderij) groeide dankzij de Aruba Art Fair uit tot een echte must-see. Je vindt er meer dan 35 kunstwerken, waaronder zelfs bijzondere 3D-kunst. Drink na de street art-tour nog een drankje bij de bijzondere Charlie’s Bar.

Lees meer over street art in San Nicolas

Ontdek de onderwaterwereld

Wat te doen Aruba: duikenDe ABC-eilanden staan bekend als onderwaterparadijs. Je spot er de meest kleurrijke vissen en schildpadden en kunt duiken tussen wrakken. Ter plaatse kun je een proefduik maken of – als je je duikbrevet al hebt – mee met een duikexcursie. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze duikcursus bij Mangel Halto Reef?

Dineer met je voeten in het zand

Als je mij vraagt wat je écht moet doen op Aruba is het dineren met je voeten in het zand. Romantischer wordt het niet! Op verschillende plekken aan zee vind je restaurants waar dit kan. Reserveer tijdig een tafeltje (eventueel zelfs al voor je op vakantie gaat) om zeker te zijn van een mooi plekje.

Aanraders zijn Barefoot Restaurant op Surfside Beach, visrestaurant Flying Fishbone en Passions On The Beach op het bekende Eagle Beach.

Wat te doen op Aruba; nog meer tips

Je zou bijna niet aan sunsnacken toekomen, zoveel is er te doen op Aruba. Misschien toch maar een vakantie van twee weken boeken? We hebben namelijk nog wat bonustips voor je!

  • Zoek je een leuk plekje om te ontbijten of lunchen? Ga naar Eduardo’s Hideaway of het zusje aan het strand Eduardo’s Beachshack. Op de menukaart staan o.a. gerechten met veel vers fruit, smoothiebowls, pancakes, taco’s en burgers. Ook voor kinderen zijn er genoeg opties!
  • Het grote voordeel van een vakantie op een eiland? De zee is nooit ver weg en nodigt uit tot een boottocht. Ga het water op met een catamaran en stop onderweg voor een verkoelende duik en om te snorkelen. Drankjes en lunch zijn vaak al bij de prijs inbegrepen. Deze catamarancruise van onze partner GetYourGuide is veelgeboekt.
  • Quinta del Carmen was het eerste ziekenhuis op Aruba. Het pastelgele gebouw stamt uit 1916 en is tegenwoordig een drukbezocht restaurant. In de voortuin smul je van de lekkerste tapas en in de achtertuin kies je van het à la carte menu.
  • Arubanen zijn dol op pastechi’s (pasteitjes), ze eten ze met verschillende vullingen als kaas, kip en vlees. Tijdens een vakantie op Aruba een echte must-eat! Ga daarvoor bijvoorbeeld naar Huchada Bakery (waar je trouwens ook heerlijke gebakjes koopt).
  • Op veel reisgidsen over Aruba staan flamingo’s afgebeeld, al lopend over een hagelwit strand. Dit is het privéstrand van Renaissance Wind Creek Aruba Resort. Vanuit het hotel stap je op een speedboot naar Renaissance Island, een privé-eiland waar je kunt luieren op twee mooie stranden. Eén daarvan is Flamingo Beach, waar de flamingo’s rondlopen. Met een dagpas kun je – als je niet in het hotel verblijft – ook een dagje zonnen tussen de flamingo’s.

Lees meer over Flamingo Beach

Er is genoeg te doen op Aruba voor een veelzijdige vakantie. Welke tips ga jij onthouden?

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *