Street art Aruba, san Nicolas

Street art spotten op Aruba: check San Nicolas

Denk je bij street art spotten aan steden als Londen, Málaga & Miami? Ook de straten van steeds meer zonovergoten zonbestemmingen worden gekenmerkt door kleurrijke muren. Neem nu Aruba. Hier worden in San Nicolas de straten gesierd door de mooiste kunstwerken.

San Nicolas in een notendop

Oranjestad, de hoofdstad van Aruba, is de grootste stad van het eiland. Het wordt gekenmerkt door kleurrijke huisjes. Het staat echter niet bekend om de street art. Daarvoor moet je in San Nicolas zijn, dat op het zuidelijkste puntje van het eiland ligt.

San Nicolas is na Oranjestad de grootste stad van het eiland. Dit komt doordat hier in 1924 een Amerikaanse olieraffinaderij haar deuren opende. Er ontstond werkgelegenheid voor werknemers van alle nationaliteiten en dan met name inwoners van Amerika en de Britse Caraïben. Het was ook deze olieraffinaderij die ervoor zorgde dat Aruba na de Tweede Wereldoorlog één van de meest welvarende Caribische eilanden werd.

Niet alle Arubanen waren hier overigens blij mee. Omdat het plaatsje vooral een mannenoord werd, was er een toename van drankgebruik, drugsgebruik en prostitutie.

Van verval tot kleurrijk festival

Na een aantal overnames en daarmee gemoeide tijdelijke sluitingen, sloot de olieraffinaderij in 2010 definitief haar deuren. Werknemers vertrokken uit het stadje. Het gevolg was dat San Nicolas veranderde in een spookstad met leegstaande gebouwen. Geen kip die er nog wilde komen…

Totdat in 2016 graffiti-artiesten van over de hele wereld naar Aruba vlogen voor Aruba Art Fair. Speciaal voor dit evenementen veranderde de spookstad in één grote verzameling van kleurrijke street art. En omdat het festival nu elk jaar wordt herhaald, is het aantal kunstwerken in de loop der jaren alleen maar uitgebreid. Je vindt er nu meer dan 35. Sommige haast levensecht!

Doods & verlaten is San Nicolas tegenwoordig dus niet meer. Wel heeft het nog altijd dat rauwe, karakteristieke randje en leeft de geschiedenis rondom de olieraffinaderij er nog voort.

Wil je niet alleen de street art bewonderen, maar ook het bruisende festival meemaken? In 2019 vindt dit plaats van 22 t/m 24 november. Art, culture, movement is het thema.

Waar vind je de mooiste street art?

Street art Aruba, San NicolasWees niet bang dat je door toeristen wordt overlopen in San Nicolas; zodra je het stadje binnenrijdt, voelt het nog steeds enigszins verlaten. Zeker vergeleken bij Oranjestad of de bekende stranden op Aruba.

Lang om daarover na te denken heb je niet, want eenmaal aangekomen in de hoofdstraat zal je direct de eerste schilderingen spotten. Wandel vanaf het eerste kunstwerk door willekeurige straatjes rondom de hoofdstraat en de rest van de kunstwerken volgt vanzelf.

De artiesten (en daar zitten internationale toppers bij!) die hun steentje bijdragen aan het straatbeeld van San Nicolas houden het niet alleen bij verf en graffiti. Er zijn ook enkele 3D-werken, gemaakt van o.a. oud ijzer en divers afval. Onze favoriet? Een levensgrote krab (zie foto bovenaan dit artikel).

Een kijkje bij Charlie’s Bar

Charlie's Bar, ArubaIs er nog meer te zien in San Nicolas? Nee, eigenlijk niet. Want het enige dat er ooit echt heeft gestaan was de olieraffinaderij en de huisjes van de medewerkers. Wel is er één bekende bar; Charlie’ s Bar. Dit is al sinds 1941 een begrip onder de Arubanen.

En nee, je vindt er geen street art, maar de bar is wel een eyecatcher. Het is van top tot teen bekleed met vondsten uit de zee, spullen die toeristen achter hebben gelaten in de bar, krantenartikelen over het eiland en kleurrijke nummerborden.

Je kijkt je ogen uit terwijl je smikkelt van een verse surf ’n turf, de specialiteit van het huis. Er zijn ook lekkere hamburgers te bestellen en voor de lichte trek ga je voor een snack of soepje.

De oplettende kijker zal ook iets typisch Nederlands spotten bij Charlie’s Bar; de Delftsblauwe grachtenpandjes van KLM.

Zo kom je in San Nicolas!

Voor optimale vrijheid huur je op Aruba een auto. Je kunt dan niet alleen San Nicolas bezoeken, maar ook andere hotspots in het zuiden, waaronder het prachtige Baby Beach. Die huurauto regel je eenvoudig direct bij boeking via ons. Makkelijk & wel zo vertrouwd!

Ben je niet in het bezit van een rijbewijs, heb je niet het budget voor een huurauto of reis je gewoon liever per openbaar vervoer? Er zijn busvoorzieningen op het eiland. Zo reis je in ca. een half uurtje per bus van de hoofdstad Oranjestad naar San Nicolas. Deze rit kost je omgerekend slechts enkele euro’s.

Wil jij binnenkort street art spotten op Aruba? Bekijk ons voordelige aanbod naar het Caribische eiland.

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *