Wynwood Art District, street art in Miami

Wynwood Art District: een knap staaltje street art in Miami

Street art liefhebbers pur sang doen er goed aan als de wiedeweerga een stedentrip naar Miami te boeken. Want – naast een overdosis aan palmbomen, strand & luxe – vind je hier een wijk vol kleurrijke muren. Welkom in Wynwood Art District!

Wynwood Art District in het kort

Miami kent een aantal bekende wijken, waaronder het authentieke Little Havana en South Beach. In de eerste ben je aan het goede adres als je een stukje wilt meekrijgen van de Cubaanse cultuur in de stad, de tweede is dé plek voor een flinke dosis sunsnacken.

Wie fan is van street art raden we aan deze wijken te combineren met een bezoek aan Wynwood. In deze wijk vind je namelijk het Wynwood Art District. De kleurrijke wijk is in nog geen 10 jaar uitgegroeid tot een van de bekendste must-sees van Miami.

Hoe Wynwood Art District is ontstaan

Wynwood Art District, street art in MiamiDe creatieve vibe die je nu ervaart in Wynwood Art District is er niet altijd geweest. Sterker nog; in dit gedeelte van de stad wilde je vroeger liever niet doorbrengen… Er heerste een hoog werkloosheidgehalte en drugshandel was er orde van de dag.

Totdat Tony Goldman in 2009 grote stukken van Wynwood opkocht met als doel dit deel van de stad om te toveren tot een creatief mekka. Met succes! Leegstaande magazijnen en winkelpanden werden voorzien van de mooiste en meest creatieve kunstwerken.

En leeg bleven de panden ook niet lang staan; deur na deur werd geopend van weer een nieuw hip eettentje of bijzonder boetiekje. Ook zijn er meer dan 70 musea, galerieën en kunstverzamelingen te vinden in de wijk.

Tony Goldman heeft helaas niet lang kunnen genieten van zijn succesvolle project. Hij overleed in 2012. Zijn visie vind je echter overal in de wijk nog terug.

Elke tweede zaterdag van de maand blijven de galerieën extra lang open en wordt er een ‘Art Walk’ inclusief straatmuzikanten en foodtrucks georganiseerd. Leuk om bij te wonen!

Waar vind je de mooiste street art?

Wynwood Art District: street art in MiamiFeitelijk zijn de kunstwerken door het hele Wynwood Art District te vinden. Maar we raden je vooral aan om willekeurig tussen North 36th Street en North 20th Street bij I-95 en Northeast First Avenue te verdwalen. Om welke hoek je ook slaat, het is elke keer weer een verrassing wat je aantreft!

En dan hebben we het nog niet eens over Wynwood Walls gehad, dat door velen wordt bestempeld als het hart van de wijk. Dit afgesloten terrein (men wil ’s avonds vandalisme voorkomen) is gratis toegankelijk en biedt kunstwerken van de grootste street art artiesten ter wereld. Als je vaker street art spot tijdens vakantie kan het zomaar gebeuren dat je bepaalde kunstwerken ‘herkend’.

Wynwood Walls is geweldig, maar wel georganiseerd. Sterker nog; regelmatig worden hier kunstwerken overgespoten voor nieuwe exemplaren. In de straten rondom vind je de minder gepolijste kunstwerken. En – groot voordeel! – hier kom je aanzienlijk minder toeristen tegen. Japanners kijken bijvoorbeeld niet verder dan Wynwood Walls.

Hoewel de wijk echt een uplift heeft gehad door het project van Tony Goldman is het niet verstandig om er laat in de avond nog rond te lopen. Wynwood Walls is dan sowieso niet geopend. Ga liever vroeg in de morgen, dan ontwijk je ook nog eens de meeste toeristen.

Boek een street art tour

Wynwood Art District, street art in MiamiWynwood Art District mag qua oppervlakte dan niet immens zijn, als je zoveel mogelijk kunstwerken wil zien, heb je vanzelf erg veel kilometers in de benen. En als je de kaart niet goed volgt, kom je ook nog eens regelmatig op dezelfde straten uit.

Onze tip? Boek een georganiseerde wandeltour. Niet alleen bezoek je in 1,5 uur tijd de mooiste kunstwerken, de gids vertelt je ook nog eens alles over de street art cultuur die in Wynwood Art District heerst. Voor wie slecht ter been is, is er ook een variant per golfkarretje. In street art stijl meegespoten!

Wynwood Walls is de meest gefotografeerde plek van heel Miami. Een bonte verzameling van plaatjes (en dus wat je er kunt verwachten) vind je dan ook op Instagram.

Zie jij een dagje street art spotten in Wynwood Art District wel zitten? Bekijk snel ons voordelige aanbod naar Miami. Alvast veel plezier!

Fotografie: EQRoy | Shutterstock.com, Max Herman | Shutterstock.com, Felix Mizioznikov | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *