Nationaal Park Arikok, Aruba

Waarom Nationaal Park Arikok op Aruba een must see is

Hoewel Aruba qua oppervlakte een klein eiland is, is de natuur immens en overweldigend. Je vindt er namelijk één van de grootste natuurreservaten van het Caribische gebied, Nationaal Park Arikok. Een must see! En niet alleen om de prachtige flora en fauna…

Aruba is het kleinste eiland van de ABC-eilanden; het heeft een oppervlakte van ca. 180 km². Ter vergelijking: Schiermonnikoog is ca. 10% groter. Ondanks dit is Aruba ‘groots’ als het aankomt op natuur. Nationaal Park Arikok beslaat maar liefst 20% van het eiland. Daar kan je als natuurliefhebber je hart flink ophalen! Zeker als je leest hoe eindeloos de mogelijkheden in Nationaal Park Arikok zijn.

Nationaal Park Arikok is vernoemd naar de Nederlander Arie Kok. Hij woonde ooit op het park (in een klein lemen huisje) en had hiernaast een kleine plantage.

Overwin je jetlag met een stevige ochtendwandeling

Nationaal Park Arikok, Aruba: wandelenDe vluchttijd naar Aruba is ca. 9 uur. Tel daarbij het tijdsverschil op en jouw bioritme is gegarandeerd van slag. Grote kans dat je vroeg wakker bent en dan kan je daar maar beter gebruik van maken. Nationaal Park Arikok is in de ochtenden het mooist en rustigst én er is dan ook nog een aangenamere temperatuur.

Nationaal Park Arikok is vanaf 08.00 uur geopend, maar wandelaars mogen het park nog eerder betreden. In serene rust passeer je hoge kleurrijke cactussen, de bekende dividivi bomen, bijzondere rotsformaties en exotische diersoorten.

Informeer ter plaatse (bijvoorbeeld bij jouw hotel) naar de mogelijkheid om met een lokale ranger op pad te gaan. Deze kan je alles vertellen over de vele planten en dieren.

Ontdek een bijzondere geschiedenis in de Fontein grot

De oorspronkelijke eilandbewoners waren de Caquetio Indianen. Zij ‘leven voort’ in de Fontein grot, een van de populairste grotten van Aruba. In de grot vind je namelijk tekeningen van hen. Je waant je even terug in de tijd!

Ook bijzonder: nabij de grot vind je een verlaten landhuis van de Plantage Fontein. Dit is de ideale plek om even te relaxen. Je vindt er een zoetwaterbron, waarin pootje baden een must is. Hier krijg je namelijk een gratis Dr. Fish behandeling.

Bezoek het Adobe huis

De Fontein grot mag dan een bekende bezienswaardigheid onder vakantiegangers zijn, Nationaal Park Arikok herbergt ook minder bekende pareltjes. Zoals Adobe, een eeuwenoud boerderijhuisje (ook wel cunucu genoemd). Oude tijden herleven bij dit spierwitte huisje, dat is gemaakt van natuurlijke materialen als leem en modder. Een mooi contrast met het ruige landschap.

Beklim de Jamanota heuvel voor een magistraal uitzicht

Nationaal Park Arikok, Aruba: Jamanota bergHet hoogste punt van Aruba? Oók dat vind je in Nationaal Park Arikok. Je doet er even over om te voet de 188 meter hoge top van de Jamanota heuvel te bereiken, maar dan heb je ook wat. Een ge-wel-dig uitzicht over het eiland!

Ben je iets minder sportief ingesteld en krijg je al vermoeide benen bij het idee van deze klim? De top is ook deels per auto bereikbaar. Al zie je lopend wel meer van de omgeving. Je loopt soms letterlijk tussen de wilde geiten en ezels door, terwijl de kleurrijke wilde parkieten aan je voorbijvliegen.

Maak adembenemende foto’s bij Boca Prins

Eén van de mooiste ongerepte stranden van Nationaal Park Arokok? Dat is Boca Prins, een spierwitte inham aan de noordoostkust. Het witte zand staat in fel contrast met de azuurblauwe zee en nodigt uit tot het maken van eindeloos veel tropische vakantiefoto’s.

Hoe verleidelijk het ook klinkt, duik hier niet in het water; de stroming is hier te sterk voor. Als je naar de zandduinen achter Boca Prins wandelt, kan je wel even pootjebaden in de branding. Een veilig en fijn alternatief!

Neem een frisse duik in het natuurlijke zwembad

Nationaal Park Arikok, Aruba: Natural PoolEén van de bekendste bezienswaardigheden van heel Aruba bevindt zich aan de noordoostkust van het park; Natural Pool. Dit natuurlijke zwembad, ontstaan uit vulkanisch gesteente, wordt door de inwoners ook wel liefkozend Conchi genoemd.

Doordat het zwembad de vorm van een kom heeft en wordt afgesloten van de zee, nodigt het uit om even lekker in te dompelen, zwemmen of snorkelen. Hoge golven slaan ondertussen over de rand van de Natural Pool.

Ga bodyboarden bij Dos Playa

Avontuurlijk ingesteld? Rijd dan linea recta naar Dos Playa, een spectaculaire baai waar de golven over het zand breken. Een flinke stroming, maar ondanks dat kun je zo’n 15 tot 30 meter vanaf de kust nog steeds in de zee staan.

En dat biedt mogelijkheden. Voor een bodyboardsessie bijvoorbeeld. Maar alleen als je een redelijke beoefende surfer bent. Juist, vanwege die sterke stroming. Niet zo geoefend of simpelweg geen daredevil? Het is alleen al een genot om te kijken naar de locals die de golven wel trotseren.

ArubaDuidelijk: Nationaal Park Arikok is een must see als je op Aruba bent! Meer weten over het nationale park óf andere bezienswaardigheden op Aruba? Neem een kijkje op Aruba.com.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *