Carcassonne vestingstad

Carcassonne, een indrukwekkende vestingstad in Zuid-Frankrijk

De drie grootste trekpleisters van Frankrijk? Parijs, Mont-Saint-Michel en… Carcassonne! Deze vestingstad in Zuid-Frankrijk weet elk jaar met haar ongekende charme talloze vakantiegangers te verrassen.

Carcassonne ligt in de regio Languedoc-Roussilon, tussen de Pyreneeën en de Montagne Noire. De stad ligt aan beide kanten van de rivier de Aude. Deze strategische ligging heeft gezorgd voor de bouw van de enorme vestingstad die jaren na dato is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Frankrijk.

Eervolle vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst

Carcassone vestingstadIn Carcassonne draait alles om de oude binnenstad, ook wel La Cité de Carcassonne genoemd. Het is misschien wel het mooiste voorbeeld van een middeleeuwse stad in Europa en staat dan ook niet onverdiend op de UNESCO Werelderfgoedlijst (sinds 1997).

Het bijzondere aan de oude binnenstad is dat deze nog in zeer goede staat is. Ja, er is het een en ander gerestaureerd, maar de dubbele muren staan er nog volledig, het kasteel is nog intact en je vindt er een flink aantal oude huizen in oorspronkelijke staat.

De hoogtepunten van Carcassonne zijn zonder twijfel:

  • De Basiliek van Saint-Nazaire en Saint-Celse, die overal bovenuit steekt. Het Romaanse gedeelte stamt uit de 11e eeuw, in de 13e en 14e eeuw werd het gotische deel gebouwd. Bijzonder zijn de glas-in-lood ramen.
  • Het kasteel van Carcassonne, gevestigd op het hoogste punt van de heuvel. Het in de 12e en 13e eeuw gebouwde kasteel is toegankelijk voor publiek. Binnen het kasteel vind je diverse pleinen, paleizen en de slottoren.

Daarnaast is het vooral aan te raden door de vele straatjes te slenteren, plaats te nemen op één van de gezellige terrasjes of een kijkje te nemen in de kleine winkeltjes die de binnenstad herbergt. Net buiten de stadsmuren vind je een indrukwekkende begraafplaats.

Carcassonne in de zomer

In de zomermaanden is het openlucht theater van de oude stad geopend; bijna dagelijks vinden er voorstellingen en concerten plaats. Grote namen als Elton John en Madness stonden eerder al op het programma. Probeer op tijd een kaartje te bemachtigen via de website, want het Festival de Carcassonne is ook populair onder de Fransen zelf.

Wist je dat….?

  • … het kasteel van Carcassonne de inspiratie voor Disney zou zijn geweest bij het ontwerpen van het Disney kasteel?
  • … het bij de hoofdingang altijd stervensdruk is? Laat je hier niet door weerhouden. Wanneer je over de houten ophaalbrug en onder de indrukwekkende valhekken van de Porte Narbonnaise doorloopt, is het opeens aanzienlijk rustiger. De bezoekers verspreiden zich vanaf hier over het hele complex.
  • … Carcassonne beschikt over twee stadsmuren, een buitenmeer en een binnenmuur? Tussen de muren vind je een open vlakte. Deze werd vroeger gebruikt om indringers met pijl en boog neer te schieten.

Tip! Ga voor een bezoek in de avond

Bezoek de oude binnenstad van Carcassonne bij voorkeur in de avond. Niet alleen omdat het er dan een stoel koeler is en de avondzon het geheel nog prachtiger maken. Nee, ’s avonds zijn de meeste toeristen vertrokken en loop je in alle rust door de vele straatjes waar je straatkunstenaars aan het werk zal zien. Het enige nadeel is dat het kasteel ’s avonds gesloten is.

Bekijk onderstaande slideshow en boek jouw vakantie naar Zuid-Frankrijk. Carcassonne is een must see!

Fotografie: Jelliede | Shutterstock.com, Valery Rokhin | Shutterstock.com, Olgysha | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *